Jump to content

odgovornost za materijalne nedostatke/ kupnja rabljene stvari online


kruno_007

Preporučene objave

Pozdrav.

Poštovani, trebao bih pomoć u vezi jednog pitanja, mislim da pripada u ovu temu,

Ukratko, radi se o kupnji stola i 6 stolica(rabljenih) online po cijeni od 3.200 kn. Po primitku stvari ustanovljeno je da predmeti ne odgovaraju ugovorenom stanju. Uplata je izvršena pri preuzimanju od strane vozača i suvozača kao svjedoka. Prodavatelj se javio na jedan poziv te poklopio slušalicu nakon što je čuo o čemu se radi, te isključio mobitel.

Koje mogućnosti preostaju kupcu, prijava policiji, privatna tužba?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prodavatelj ne odgovara za materijalne nedostatke ako su kupcu u trenutku sklapanja ugovora bili poznati ili mu nisu mogli ostati nepoznati. Međutim, prodavatelj odgovara i za one nedostatke koje je kupac mogao lako opaziti, ako je prodavatelj tvrdio da stvar nema nikakve nedostatke ili da ima određene odlike.

Kupac je tada dužan o nedostacima obavijestiti prodavatelja u roku od 8 dana, i to savjetujem da učinite preporučeno pisano dopisom, e-mailom ili na neki drugi pouzdani način(čl. 406 ZOO). U tom dopisu možete izjaviti - da raskidate ugovor, te da ćete vratiti stvari i zahtijevati povrat novca; da održavate ugovor na snazi, ali da zahtijevate smanjenje cijene (u konkretnom slučaju, s obzirom da se ne radi o trgovcu rabljenim namještajem, ne možete tražiti da otkloni nedostatak ili da Vam preda drugu stvar bez nedostatka), a u svakom slučaju imate pravo i na popravljanje štete koja Vam je nastala (primjerice, ako raskinete ugovor, imate pravo da Vam prodavatelj naknadi trošak povrata i prijevoza stvari, ako ćete inzistirati na tome).

Međutim, i prodavatelj u tom smislu može biti tvrdoglav pa tvrditi da su Vam nedostaci bili poznati, i odbiti raskid ugovora, pa ćete svoja prava morati zahtijevati tužbom, ali ne prijavom policiji, jer će Vam, po mom mišljenju, kaznena prijava biti odbačena jer se radi o građanskopravnom odnosu, a ne postojanju kaznenog djela, već o svom trošku i uz angažman odvjetnika. Savjetujem Vam da prikupite svu dokumentaciju (taj oglas s Njuškala s fotografijama u boji, da fotografirate namještaj pri dolasku kod Vas), da osigurate svjedočenje Vašeg prijevoznika, da on može potvrditi da je novac predan i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prodavatelj je bio privatni prodavatelj.

Predmeti su vidno oštećeni, oguljeni i puni vlage, suprotno navedenom u oglasu.

Prilikom primopredaje je izvršena uplata, od strane prijevoznika (obiteljskog poznanika), uz prisustvo svjedoka.

Nedostaci su uočeni 4h nakon preuzimanja po dostavi prijevoznika .

 

Rabljene stvari se prodaju po načeli 'viđeno-kupljeno'.

Sa stanovišta prodavatelja, vi ste robu pregledali, niste imali prigovora, platili ste i robu odvezli. (vaš prijevoznik kojeg ste za to ovlastili)

 

Bila b druga priča da ste robu unaprijed platili, pa vam je prodavatelj ili njegov prijevoznik takvu robu dostavio.

 

Dvojim da bi sada išta uspjeli tužbom, a obzirom na vrstu robe.

Da ste kupili TV ili automobil koji b rko/zaribao za par dana, ali namještaj ste mogli pregledati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija