Jump to content

Problem sa suvlasništvom


defranko

Preporučene objave

Bok svima,

 

Radi se o privatnoj kući sa 3 stana(prizemlje, 1. Kat i potkrovlje), podrumom, 3 garaže i okućnicom. Moj tata je suvlasnik sa strinom, gdje on ima 5/6 udjela, a strina 1/6. Strina živi u potkrovlju kuće, a tata ostala dva stana iznajmljuje. Tata koristi dvije garaže i dio podruma, a strina dio podruma, jednu garažu i okućnicu za vrt.

Problem nastaje u tome što strina ne želi plaćati režije, jer nema zasebno mjerilo za struju i vodu (za plin ima) te tata režije dijeli prema članovima tj broju ljudi koji trenutno borave u kući te koristi više kvadrata no što joj zakonski pripada.

On bi želio etažirati pa prodati svoj dio koji ima, međutim strina to stalno odbija jer joj to nebi pasalo zato što bi onda koristila manje kvadrature nego što sada koristi. Prodaju kuće, pa isplaćivanje ne želi ni čuti jer budimo realni za te novce si ona ništa ne može kupiti.

Šta on može učiniti da proda svoj dio? Znam da može tražiti raskid suvlasništva što bi onda završilo na sudu te bi bila provedena geometrijska dioba. Nisam skužio točno na koji način ona funkcionira pa ako mi netko može objasniti. Znači li to da se od svakog zasebnog prostora uzimaju omjeri pa se dijeli 1:5, ili se uzima kompletna kvadratura pa se onda dijeli 1:5? Konkretno, stan u kojem ona živi sadrži više kvadrata no što ona ima pravo koristiti prema omjeru. Moj tata je spreman ostaviti njoj taj gornji stan da živi u njemu bez obzira na to.

Cilj je znači prodaja svojeg dijela, ali kako. Nikakav usmeni tj dobrovoljni dogovor nije moguć.

Etažirati, tražiti raskid suvlasništva, sud.. što učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da može tražiti raskid suvlasništva što bi onda završilo na sudu te bi bila provedena geometrijska dioba. Nisam skužio točno na koji način ona funkcionira pa ako mi netko može objasniti. Znači li to da se od svakog zasebnog prostora uzimaju omjeri pa se dijeli 1:5, ili se uzima kompletna kvadratura pa se onda dijeli 1:5?

 

Na način na koji opisujete, ne. Tako da bi geometrijska dioba u vašem slučaju bila nemoguća. Eventualno, razvrgnuće suvlasništva civilnom diobom.

 

Već sam nekoliko puta pisao da je gometrijska dioba uglavnom neprovediva na stambenim objektima, čak i kada su suvlasnički omjeri jednostavniji (npr. 1/2), pa da bi vam bilo jasnije o čemu se zapravo radi, a i ostalim korisnicima, citiram dio presude ŽS u Rijeci:

 

"Međutim, s obzirom na činjenicu da se nekretnina u suvlasništvu stranaka sastoji od kuće i okućnice, pri čemu svaka od stranaka koristi pojedine etaže kuće, tada dioba koja prihvaća takav način podjele ne predstavlja geometrijsku diobu u smislu odredbe čl. 50. st. 2. ZV-a, jer geometrijska dioba jest takva dioba pri kojoj se od jedne zemljišne čestice formiraju dvije čestice (povlačenjem geometrijskih crta) kako bi svaka od novih čestica pripala jednom od suvlasnika. To ne može biti dioba po etažama kuće, nego dioba koja podrazumijeva povlačenje okomite crte na nekretninu koja dijeli objekt i zemljište, na način da se na novonastalim česticama nalazio dio objekta i dio zemljišta. Takva dioba u nazočnom slučaju nije provedena pa se stoga sud prvog stupnja pogrešno poziva na provedenu geometrijsku diobu."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru !

 

S obzirom da geometrijska dioba nije moguća, kako onda da se postavi moj tata? On želi prodati svoj dio svakako.

 

Eventualno, ravrgnučem civilnom diobom. Odluku o civilnoj diobi sud donosi nakon dobivenog negativnog nalaza i mišljenja sudskog vještaka građevinske struke o mogućnosti geometrijske diobe nekretnine. Zajedno s nalazom i mišljenjem, sudski vještak napravit će i procjenu vrijednosti nekretnine. Procijenjena vrijednost bit će osnova za određivanje minimalne i početne kupoprodajne cijene nekretnine u budućem postupku javne dražbe.

Procjenu vrijednosti sudski vještak donosi na temelju namjene zemljišta ili zemljišta s građevinom, općeg stanja nekretnine, njezine starosti, položaja u prostoru, trenutnim cijenama na tržištu nekretnina i drugih faktora. Na nalaz, mišljenje i procjenu vrijednosti vještaka suvlasnici mogu uložiti primjedbe, na koje se vještak mora očitovati pisano na posebnom ročištu koje će biti sazvano radi obrazloženja i mogućih nadopuna nalaza i mišljenja. Kada sve pretpostavke budu ispunjene, sud će donijeti rješenje o razvrgnuću suvlasničke zajednice civilnom diobom. Troškove postupka suvlasnici snose u jednakim omjerima osim ako sporazumom o troškovima među njima nije drugačije određeno.

 

Nekretnina će biti prodana usmenom javnom dražbom prema pravilima Ovršnog zakona. Javna dražba bit će održana na posebnom ročištu na kojem mogu sudjelovati i suvlasnici i drugi stvarnopravni ovlaštenici.

 

Na prvom ročištu nekretnina ne može biti prodana ispod dvije trećine utvrđene vrijednosti nekretnine, dok na drugom ročištu koje je ujedno i posljednje, nekretnina ne može biti prodana ispod jedne trećine njezine utvrđene vrijednosti. Od prvog do drugog ročišta mora proći najmanje trideset dana. Licitirati mogu i suvlasnici predmetne nekretnine te mogu postati samostalni vlasnici ako daju najvišu ponudu. Ako suvlasnik bude najbolji ponuditelj, iznos njegove ponude bit će umanjen u omjeru njegovog suvlasničkog dijela.

 

Ako će se etažirati, za to ne treba dozvola suvlasnice?

 

Prema ZVDSP treba, kao i za razvrgnuče eažiranjem (tzv. dobrovoljno razvrgnuće).

 

Kako bi se onda odredilo kome šta pripada?

 

Etažnim elaboratom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nova sam na forumu pa ne znam da li treba otvarati novi topic ili mogu svoj problem sa suvlasništvom iznijeti ovdje i zamoliti za savjet.

Naime preko 30 godina živim sa svojom obitelji u kući. Dakle kuća je u tom periodu preko nekoliko puta renovirana, nadograđivana, dio kuće je i u podnajmu te se dio kuće i iznajmljuje turistima.

Kuća je 1/2 moje vlasništvo, a 1/2 sestrino i dobili smo je darovnim ugovorom od bake koja je direktno na nas prepisala kuću.

Naime prije 30tak godina, sestra i ja, i naši roditelji smo se dogovorili da ću kuću koja je tada bila stara i jedva prikladna za stanovanje dobiti ja sa tek osnovanom obitelji, dok će sestra naslijediti roditeljsku kuću u kojoj je sa svojom obitelji ostala stanovati zajedno sa našim roditeljima u jednom dijelu, te će dobiti u vlasništvo osim te kuće i dodatni teren uz kuću. U tom trenutku to je bila fer dioba. Roditelji su još živi i prisebni i potvrđuju taj dogovor.

Prolazile su godine i u tom periodu kao što sam i napisala, kuću smo koristili isključivo mi, preuređivali je i renovirali te iznajmljivali, dakle stjecali i nekakvu korist od nje. Sestra nikada nije iskazivala neki prigovor i poštovala je taj dogovor.

 

Planirali smo sve dokumente o vlasništvu raskrstiti kada nam roditelja ne bude i prilikom ostavinske rasprave u korist sestre odreći se dijela kuće i terena, a da onda mi steknemo pravo vlasništva nad kućom 1/1 nekakvim kupoprodajnim ugovorom ili kako to već ide a da se minimalno plate porezi.

 

U međuvremenu odnosi su bili idealni i nikada nitko nije spominjao ili nešto poduzimao da se tog dogovora neće pridržavati.

Sve do sada...

Dakle, koja su moja prava, ako sestra odluči prekršiti naš dogovor?

Kako dokazati koliko smo mi u preko 30 godina uložili u kuću upravo iz razloga što smo mislili da je dogovor na snazi. Da li ona može npr. useliti u kuću bez mog pristanka i zahtijevati npr. pola najma od prostora koji iznajmljujemo?

U kuću u kojoj su oni ostali nisu uložili vjerojatno ni lipe.

Da li sud do kojeg će vjerojatno doći uopće priznaje usmeni dogovor zbog kojeg smo mi u dobroj vjeri uložili u kuću vjerojatno duplo više od vrijednosti koju je imala u trenutku našeg dogovora? Pretpostavljam da bi naši roditelji bili svjedoci da je dogovor zaista bio takav. Za koje zakonsko područje da tražim odvjetnika? Što nam je činiti?

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ona može npr. useliti u kuću bez mog pristanka
samovlasno nemože,no kroz sudski postupak bi najvjerovatnije uspjela
zahtijevati npr. pola najma od prostora koji iznajmljujemo?
Da,za sve najamnine unazad 5 godina.
uložili u kuću vjerojatno duplo više od vrijednosti koju je imala u trenutku našeg dogovora?
to bi bilo dugotrajno parničenje,u kojem bi morali voditi računa o dokazima,zastari zahtjeva radi povrata uloženog i činjenici da ste cijelo vrijeme znali da se radi o suvlasničkoj nekretnini
Dakle, koja su moja prava, ako sestra odluči prekršiti naš dogovor?
pazite jednu stvar,vi ste se dogovarali u pogledu vašeg odricanja od nasljedstva a koje uopće nije otvoreno,pa je takav dogovor pod upitnikom,budući da osnovom odredbi čl.134 ZN takav vid odricanja nema pravni učinak.
Pretpostavljam da bi naši roditelji bili svjedoci da je dogovor zaista bio takav
ako uzmemo u obzir već rečeno,neznam kakva korist od dokazivanja takve činjenice.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, neke su mi stvari jasnije.

Vezano za zastaru zahtjeva za povrat uloženog o kojem se roku radi.

 

Da bi približila dakle u renovaciju da bi kuća uopće bila useljiva se startalo odmah, dakle prije više od 30godina, drveni podovi su izmijenjeni i stavljale su se dvije ploče, obnovljeni su svi vanjski zidovi i unutrašnje prostorije, sanitarni čvorovi i sl.

Prije 15tak godina se stavljalo centralno grijanje u cijelu kuću i promijenjeni su svi zatvori iz drvenih u pvc, a prije 10tak godina se podizala visina kuće i stavljao krov.

Unutrašnje renovacije su konstantne u tih 30 godina, jer se prenamijenilo nekoliko puta da bi se dobile neke nove stambene prostorije i dobila bolja iskoristivost kuće. Nova fasada je rađena prije otprilike 5 godina.

To je veliko vremensko razdoblje i pretpostavljam da je zastara nastupila.

 

Dakle sve je rađeno u dobroj vjeri da će se dogovora držati obje strane i suvlasnica nije nikada iskazala neki prigovor.

Bez obzira na te naše naivne dogovore, da li sud gleda na to kao neko dobrovoljno ulaganje ili suvlasnica koja je uložila ima neka prava na povrat tih ulaganja s obzirom da ova druga nije nikada prigovorila na to ulaganje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok svima,

 

Cilj je znači prodaja svojeg dijela, ali kako. Nikakav usmeni tj dobrovoljni dogovor nije moguć.

Etažirati, tražiti raskid suvlasništva, sud.. što učiniti?

 

Bog!

sudu podnijti prijedlog za razvgnuće suvlasništva isplatom.

suvlasnik koji u svom vlasništvu ima 90% nekretnine može tražiti raskid suvlasništva ispltom. sudski vještak odredi cijenu njenog djela.

ako ne plaća račune pozvati strinu da plati svoj dio (pismeno sa povratnicom. što čuvaš sa kopijom pismena). ako se ne odazove pozivu i plati svoj dio računa tužbom tražit povrat djela sredstava za plaćene račune s kamatama (unazad do 5 godina. stjecanje bez osnova). svaki vlasnik/suvlasnik nekretnine dužan je plaćati troškove nastale na nekretini.

struja, voda, plin, kom,naknada, vod.naknada,odvoz kućnog smeća itd.

suvlasnik koji plati troškove ima pravo od drugog suvlasnika tražit povrat djela troškova (prema veličini suvlasničkog djela)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru !

 

S obzirom da geometrijska dioba nije moguća, kako onda da se postavi moj tata? On želi prodati svoj dio svakako. Ako će se etažirati, za to ne treba dozvola suvlasnice? Kako bi se onda odredilo kome šta pripada?

 

svoj idealni dio može prodati kom hoća (ako nađe kupca) pa ne se strina bakče sa novim suvlasnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, koja su moja prava, ako sestra odluči prekršiti naš dogovor?

Kako dokazati koliko smo mi u preko 30 godina uložili u kuću upravo iz razloga što smo mislili da je dogovor na snazi. Da li ona može npr. useliti u kuću bez mog pristanka i zahtijevati npr. pola najma od prostora koji iznajmljujemo?

U kuću u kojoj su oni ostali nisu uložili vjerojatno ni lipe.

Da li sud do kojeg će vjerojatno doći uopće priznaje usmeni dogovor zbog kojeg smo mi u dobroj vjeri uložili u kuću vjerojatno duplo više od vrijednosti koju je imala u trenutku našeg dogovora? Pretpostavljam da bi naši roditelji bili svjedoci da je dogovor zaista bio takav. Za koje zakonsko područje da tražim odvjetnika? Što nam je činiti?

Unaprijed hvala.

 

računima i svjedocima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bog!

sudu podnijti prijedlog za razvgnuće suvlasništva isplatom.

suvlasnik koji u svom vlasništvu ima 90% nekretnine može tražiti raskid suvlasništva ispltom.

 

Da, samo što je 5/6 manje od 9/10, pa bi se u tome slučaju tražio osobito ozbiljan razlog, a tu sudska praksa, koliko vidim, baš i nije na strani iznesenih korisnikovih razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija