Jump to content

pravo na naknadu iz burze


veravera

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Prisiljena sam napustiti radno mjesto u Zagrebu gdje imam ugovor na određeno koji još vrijedi godinu i pol dana jer moram brinuti o mojm starim roditeljima pa se moram seliti iz Zagreba u Split. Dali imam pravo na naknadu iz burze ako dam otkaz zbog toga? Jako mi je bitno da imam barem nešto novaca dok se ne snađem u drugom gradu..

unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prisiljena sam napustiti radno mjesto u Zagrebu gdje imam ugovor na određeno koji još vrijedi godinu i pol dana jer moram brinuti o mojm starim roditeljima pa se moram seliti iz Zagreba u Split.

Nemaš pravo ni u slučaju sporazumnog raskida.

 

Mogla bi samo po isteku ugovora. Pitaj poslodavca da li možete napraviti aneks ugovora i da ti ponudi novi ugovor na primjer do kraja mjeseca do kad misliš odraditi i sa tim ideš na burzu i onda možeš dobiti naknadu 3 mj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o "Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti" a u clanku 40 stoji, citiram:

 

"Nezaposlenoj osobi kojoj je prestao radni odnos pisanim sporazumom, iznimno pripada pravo na novčanu naknadu, ako je radni odnos prestao zbog:

1) premještaja bračnog druga, odnosno izvanbračnog druga u drugo mjesto prebivališta u skladu s posebnim propisima,

2) promjene mjesta prebivališta iz zdravstvenih razloga, a na temelju mišljenja zdravstvene ustanove koju određuje ministar nadležan za zdravstvo."

 

Bojim se da u ovome nema osnove jer se ne radi o bolesti zaposlenika vec roditelja zaposlenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da se zdravstveni razlozi odnose isključivo na osobu potencijalnog korisnika novčane naknade. A definitivno ima i ovakvih slučajeva korisnice Vere, što bi se moglo uzeti u obzir idućim izmjenama zakona.

 

Trenutno, nažalost, pravo na NN ne ostvaruje ovakvim raspletom događaja, jedino da joj poslodavac otkaže iz poslovno ili osobno uvjetovanih razloga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Naime, na stranicama HZZ-a piše Šta se.visine naknade tiče:

"

Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe."

 

Meni nisu uzeli u obzir obračunate plaće nego su donjeli riješenje po kojem nemam pravo na naknadu 70% od prosjeka zadnje tri plaće jer nemam pun mjesec. Naime počeo sam raditi od 7.7 do 7.10 i predao sam birou tri obračunate plaće kao i prosjek. Međutim njihova pravna služba me uvjerava da nemam pun mjesec(sedmi) i onda dobivam 70% najniže plaće. Wtf??? Imam sve ostale uvijete ali eto nisam počeo raditi prvog nego sedmog pa nemam prava.

 

Može li mi netko dati kakav savjet, da se zalim na njihovo riješenje? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo što kaže zakon:

 

Zakon-o-posredovanju-pri-zapošljavanju-i-pravima-za-vrijeme-nezaposlenosti

 

Narodne novine 153/13

 

"

Članak 41.

(1) Osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek obračunate plaće, umanjen za doprinose za obvezna osiguranja ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe.(2) U osnovicu iz stavka 1. ovoga članka ne ulaze naknade plaće ostvarene po posebnim propisima.(3) Ako se osnovica za utvrđivanje novčane naknade ne može utvrditi prema odredbi stavka 1. ovoga članka, nezaposlenoj osobi se utvrđuje osnovica u visini minimalne plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja utvrđene posebnim propisom, ovisno o postotku vremena provedenom na radu."

 

Jeli ovdje netko lud ili šta? Ja ne vidim gdje se u zakonu spominje da li si počeo raditi prvog ili petnaestog nego samo obračunate plače. Ja nisam pravnik ali neznam zašto zakon tumače na tri puna kalendarska mjeseca mada se to nigdje u zakonu ne spominje?

 

Ažurirano

 

Problem je što se ne drže zakona nego ga tumače kako im dođe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav jedno pitanje,

 

naime po rjesenju ja bih trebao dobivati 70 % od obracuna (cca 2800) medjutim ja sam dobio skoro duplo. da li su oni nesto po obracunu zeznuli ili? ne znam da li da prijavim ili da sutim.. mislim ne bunim se, ali me strah da onda iduci mjesec ne bi nista uplatili. ne razumijem kako su obracunali jos to extra jer cisto sumnjam da se HZZ moze zabuniti u takvim situacijama poznavajuci nasu drzavu..

 

ima netko iskustva u tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
znaci u sustini

 

jednom se odbije neki posao koji nam se ne svidja - zavod ukida naknadu?

 

Ukoliko ste bolesni i to im potkrijepljujete redovito dokumentacijom, tada nemate problema s njima. Ja nažalost jesam bolesna, a Vi krenite po pretragama...nadam se da nećete biti bolesni, ali to Vam je legalna stranputica...☺

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ne može ti zavod naći posao,samo obavijestiti da postoji potreba za radnim mjestom.Onda ti sklapaš ugovor sa poslodavcem ako su obje strane zadovoljne.Zašto bi netko radio na silu,ako nisi zadovoljan plaćom,uvjetima rada...tko te može prisiliti

 

Dok primate naknadu, makar onu minimalnu kao ja, može i mora Vas služba sa zavoda zaposliti da Vas maknu s grbače državnog proračuna.

To im je, uostalom, posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija