Jump to content

Sticanje vlasništva dosjelošću


Jazbacjo

Preporučene objave

Poštovani: zanima me dali je zakon stjecanja vlašništva dosjelošu potreban poštenoj državi

 

Nekretnina mora imati vlasnika.

Pitanje je samo kome će napuštena nekretnina pripasti - državi ili posjedniku - u slučaju kada netko desetljećima ima kvalificirani posjed.

 

 

 

 

i dali trebaju vlasnici svojih nekretnina strijepiti da im netko ne odnese nihov trud u stvaranje vlašništva uz pomoć ovog zakona.?

 

Vlasnici nekretnina koji brinu o svojim nekretninama nemaju nikakve brige oko toga. Osobno mi je zadnja briga da bi neku od nekretnina mogao izgubiti na taj način - veća je vjerojatnost da poginem jer me pogodio meteorit.

 

Ali recimo nikad ne mogu znati hoće li mi neki bezobzirni šuft namjestiti kakvu besmislenu ovrhu za neki besmisleni računčić koji možda jesam ili nisam platio prije 10 godina....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako si nasljednik nekretnine i okućnice gdje je djed dao na koristenje dio dvorista susjedu do naseg opoziva ma kad god on bio dogovorili su to usmeno kako dobri susjedi. Nakon toga se desi zdravstveni problemi vlasnika i ima vecih problems nego mislit o susjedu i zakonima tako susjed to koristi bez naznaka otuđivanja godine prolaze dok se ne stvore uvjeti za dosjelost . Ja se pitam dali su to uvjeti koji bi zadovoljavali da se pravom vlasniku oduzme vlasnistvo i dodjeljivalo ga nekom tko je znao gdije je i tko je vlasnik. To je na susu prva presuda u korist susjeda drugostupanjska isto. Mislim imam ja jos nekretnina koje su posudjene drugim susjedima pa malo pino sam zabrinut za moju djedovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Postovani zanima me vlasnik sam čestice 1/1 na kojoj se vodi spor i postoji zabilježba spora. Spor nije vezan za kompletnu česticu nego jedan mali čošak ni 5% povrsine ukupne cestice i iscrtan je sudskim vjestakom ,geodetom. Sad mene zanima ako ja imam kupca za tu česticu koju bi kupac kupio preko kredita kojeg nebude dobio radi zabilježbe. Dali su moja prava ko vlasnika i državljana HR. koji plaća poreze ugrožena. Ili imam ptavo tražiti otštetu od nekog?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno bi htio čut nečije mišljenje u vezi zabilježbe
prije svega treba istaknuti da zabilježba spora nespriječava prenos prava vlasnitva ili upis drugih stvarnih prava,no onaj tko upiše svoje pravo nakon što je z.k.ured zaprimio prijedlog za upis zabilježe spora treba imati u vidu da njegov upis ovisi o ishodu parnice povodom koje je upisana zabilježba.

Nadalje,zabilježba se nemože upisati na dijelu nekretnine koji nema svoj pravni identitet,što će reći u konkretnom slučaju da se zabilježba nemože upisati na tih sporni 5 %,već isključivo na cjelovitu nekretninu.

Glede navedenog se može zaključiti da Vi nemate osnov potraživati štetu,budući da je sve urađeno zakonito,no druga je stvar što banka u cijeloj situaciji osjeća pravnu nesigurnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani: Zanima me vase misljenje za skidanje zabiljezbe iz prethodnje teme. Znaci postoji pravomocna presuda da su mi oduzeli ovih 5% od cestice kojij sam vlasnik 1/1. Na zabiljezbi stoji da je zabiljezba radi spora ... Sad kad postoji pravomocna preduda spor je gotov i zabiljezbu bi trebalo skinuti. Moj je odvjetnik poslao zahtjev za skidanje al je isti odbijen. Jer treba kao najprije stvorit novu cesticu to je odgovor iz gruntovnice. Zanima me judali je to zakonski tako propisano. Znam da zabiljezba ne sprecava prijenos vlasnistva ako prodaja je izvrdena u kešu, posto ide preko kredita moje vlasnistvo je blokirano i nemogu radit s njim što hocu tj . U ovom slucaju prodati ga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj je odvjetnik poslao zahtjev za skidanje al je isti odbijen. Jer treba kao najprije stvorit novu cesticu to je odgovor iz gruntovnice. Zanima me judali je to zakonski tako propisano. Znam da zabiljezba ne sprecava prijenos vlasnistva ako prodaja je izvrdena u kešu, posto ide preko kredita moje vlasnistvo je blokirano i nemogu radit s njim što hocu tj . U ovom slucaju prodati ga.

 

U ovom slučaju vaš odvjetnik vas je jako loše zastupao.

Trebao je uzeti u obzir ishod po kojem gubite spor i postaviti zahtjev da se u presudi regulira obaveza da se provede parcelacija i rok za provedbu iste.

 

Vama očito taj ugao nije bio toliko važan koliko da imate čisto vlasništvo bez tereta, i mogli ste već davno prije postići dogovor sa pokretačem spora da pristajete ustupiti taj dio uz uvjet da on snosi troškove suda i parcelacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija