Jump to content

Pljuska


Rondo

Preporučene objave

Poštovani, zamolio bih odgovor na ovo pitanje.

Naime iako nisam imao namjeru,opalio sam šamar susjedu (23g.) Vjerujem da je podnio privatnu tužbu. Bila je policija,napravila zapisnik i ja sam dobio novčanu kaznu za remećenje javnog reda i mira. On je navodno otišao drugi ili treči dan liječniku jer ga kao boli vilica. Ošamario sam ga u trenutku kad mi se iznenada tijeko prepirke unio u lice,pred njegovim roditeljima u njegovoj kuči. Sve to radi bacanja peterdi u periodu kad je dozvoljeno bacanje. U duhu dobrosusjedskih odnosa barem 3 puta sam ga molio da prestane ili bar da malo stane. (Bacao je cijeli dan svakih par minuta po par komada. I to već nekoliko godina traje otprilike isti scenarij) Imam retrivera koji doživljava šokove i jednostavno više nisam mogao gledati jadnu životinju.

Zanima me šta mogu očekivati ako dođe do suda. Nikada prije nisam imao posla sa policijom niti sam kažnjavan.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako aludirate na kazneni postupak, tu će ići uvjetna osuda. Zapriječena kazna vam je do jedne godine zatvora (čl. 117. st. 1. KZ-a).

 

A ako pak ciljate na parnicu zbog naknade štete, susjed će ako vas tuži imati veći trošak od dosuđene naknade štete, jer treba i platiti svog odvjetnika, a uz to postoji i doprinos na njegovoj strani i to ne neznatan (moja procjena je najmanje 25%, moguće i više).

 

Iako vas razumijem, ali suzdržite se od daljnih takvih postupaka, jer drugi puta on vas može prijaviti za prijetnju smrću ili premlaćivanjem, a tu onda bogami stvari više nisu tako bezazlene, uključuje se DORH, sa osudom postajete osoba vrlo problematična ponašanja, da ne govorim da vas može koštati i posla. Nije vrijedno toga.

 

A ovaj "balavander" bi mogao sa 23 godine raditi i štogod drugo, a ne bacati petarde k'o da ide u 4. razred osnovne. A ako već i ima toliko veliku želju, neka nađe osamljeno mjesto, ima ih koliko hoćeš, pa bacaj do mile volje, brate, napravi dimnu zavjesu ako želiš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da zbog pjuske još nitko nije osuđen u RH po kaznenom zakonu, tako da možete mirno spavati.

 

Rekao je Z.M. nakon što je udario navijača "žao mi je što ga nisam jače udario", i prošao nekažnjeno.

 

To da ste ga puknuli šakom u glavu i izbili mu zub ili slomili mu nosnu hrskavicu bi bila druga stvar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U načelu se slažem, iako spominjati konkretnog nogometnog djelatnika u ovom kontekstu, baš i nije najbolja analogija. A tjelesna ozljeda je tjelesna ozljeda. Plus, mi ni ne znamo što će ovaj "serijski bacač petardi" "nadrobiti" prvo liječniku, a zatim i u eventualnoj tužbi.

 

No, za tužbu treba angažirati odvjetnika, svi će vidjeti da tu nema neke love i "otkantati" ga. A sam to raditi nije baš najbolja solucija. Odnosno jeste za našeg Ronda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nekad je pljuska/šamar gora od šake,obzirom da cilj pljuske nije nanošenje fizičke boli,glede čega se može smatrati uvrijedom,naročito u konkretnom slučaju što se takav čin desio u kući oštećenog na oči njegovih roditelja.

 

Radi se o tzv. realnoj uvredi, ali obzirom je tražena liječnička pomoć, vjerojatnije je da će se ići (jasno, ako do toga doista i dođe) prema tjelesnoj ozljedi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U načelu se slažem, iako spominjati konkretnog nogometnog djelatnika u ovom kontekstu, baš i nije najbolja analogija.

 

Kako vam se čini ovaj primjer?

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Nije-kriv-Policajcev-samar-kolegici-neprihvatljiv-no-ne-i-kaznjiv

 

Kod šamara obično nema utužive tjelesne ozljede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ošamario sam ga u trenutku kad mi se iznenada tijeko prepirke unio u lice,pred njegovim roditeljima u njegovoj kuči. Sve to radi bacanja peterdi u periodu kad je dozvoljeno bacanje. ... Bila je policija,napravila zapisnik i ja sam dobio novčanu kaznu za remećenje javnog reda i mira.

Po mom mišljenju, to je trebalo tu i završiti.

 

A i 'unošenje u lice' je zapravo vrlo agresivna i prijeteća gesta. Siguran sam da bi se našlo vještaka psihijatra koji bi vještačio da si uzvratio šamarom jer si se osjetio fizički ugroženim invazijom 'osobnog prostora'.

 

 

On je navodno otišao drugi ili treči dan liječniku jer ga kao boli vilica.

 

 

:jok::brije:

 

 

Obzirom da je dečko odlučio na neki način eskalirati sukob, treba vidjeti i kakav taj dečko ima CW.

Ako je to lik koji se oglušuje na višekratne molbe da ne baca petarde 'pod prozor', a onda još nasrne na osobu koja iznervirana takvim ponašanjem dođe razgovarati... čini mi se poprilično konfliktna osoba, lako da je imao i drugih sukoba i manifestacija delinkventnog ponašanja...

 

 

U duhu dobrosusjedskih odnosa barem 3 puta sam ga molio da prestane ili bar da malo stane. (Bacao je cijeli dan svakih par minuta po par komada. I to već nekoliko godina traje otprilike isti scenarij) Imam retrivera koji doživljava šokove i jednostavno više nisam mogao gledati jadnu životinju.

 

Ni ovo nije negvažno.

Iako je u te dane dozvoljeno bacanje petardi, to ne znači da se može baš bacati susjedu pod prozor.

A u vezi maltretiranja psa, možda bi trebalo vidjeti sa udrugama za zaštitu životinja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na informacijama. Ja naime živim već duže od godinu dana u Njemačkoj, pa mislim da je dećko vidio "priliku" za zaradom. Ja sam kao klinac bio lud za petardama,ali kad mi je stari rekao dosta,onda je bilo tako. Bojim se da i kućni odgoj ovdje ima znaćajnu ulogu. Dobio sam šamara od staroga za cijelu ulicu i nikad mi osim crvenog obraza nije bilo ništa. Imam dvije kčeri,i nijednu nikada nisam ni takao.

Žao mi je jer sam nasjeo na provokaciju,ali šta je tu je.

Hvala lijepo na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako vam se čini ovaj primjer?

 

http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Nije-kriv-Policajcev-samar-kolegici-neprihvatljiv-no-ne-i-kaznjiv

 

Kod šamara obično nema utužive tjelesne ozljede.

 

Kao što je već rečeno, optužba je išla na kazneno djelo napada na službenu osobu, a iz samog teksta jasno je vidljivo zašto je sutkinja donijela oslobađajuću presudu. Po mom mišljenju, a na temelju dostupnih informacija - potpuno ispravno, a jedino što čudi u cijeloj priči je da je bio izdan kazneni nalog, jer nije smio biti izdan, već se trebalo odmah ići u raspravu i donijeti oslobađajuću presudu, obzirom okolnosti slučaja definitivno ne ostvaruju biće kaznenog djela napada na službenu osobu. Vjerojatno je i promijenjen sudac (moja pretpostavka).

 

S druge strane, nije bilo uvjeta za eventualnu "prekvalifikaciju" djela, jer bi se time sutkinja stavljala u poziciju ovlaštenog tužitelja (što je bitna povreda kaznenog postupka), a koji bi još k tome bio i različit od onog koji je zastupao optužbu u ovom slučaju (DORH - privatni tužitelj), obzirom na činjenicu da je do incidenta došlo izvan službe.

 

Što se šamara tiče, načelno se slažem s vama, ali isto tako kroz sudsku praksu imate gro slučajeva da je kod nekih šamara (ovisno o intenzitetu) došlo do pucanja bubnjića, napuknuća jagodične kosti, nosa, čak i vilice, tako da istaknuta opasnost svakako stoji. Opet, ponavljam da zavisi o tome što je "petardar" ispričao liječniku te ono što je ključno - koje su stvarne posljedice šamara.

 

Zaključno, smatram da od svega ovog neće biti ništa, jer nijedan odvjetnik neće ulaziti u ovaj slučaj obzirom u njemu i nema neke love (čak i da se uspije dobiti, što je isto upitno).

 

Kao što naš korisnik Rondo kaže - vidio je priliku za laku zaradu. A Rondo je naučio nešto korisno za budućnost, nadam se. U svakom slučaju, ako bude promjena, uvijek se slobodno javite ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Lijepi pozdrav

Evo kako sada stvari stoje,susjed je podigao kaznenu prijavu za prijetnju po članku139.stavak 2.KZ i članak 141.točka 1.

 

U njegovom iskazu rekao je da sam ušao u njihovu kuću kroz otključana zatvorena vrata, te da sam mu rekao "baci još jednu i mrtav si" i da sam ga udario šakom. Ništa od toga nije točno.

Ušao sam kroz širom otvorena vrata na što je izjavio ukućanima " evo,doveo sam vam gosta" , rekao sam, mu baci još jednu ako imaš muda, i nakon svega opalio sam mu šamar a nisam ga udario šakom što i piše na policijskom zapisniku, kojeg imam.

Isto tako kako sam ja ušao u njihovu kuću,njegov otac je došao u kuću mojih roditelja (ali kroz otključana zatvorena vrata) nakon par minuta,vičući na moju majku koga su to odgojili??

 

Nakon primitka obavijesti javio sam se navedenoj zamjenici sutkinje,koja mi je rekla da nažalost nemože uzeti iskaz preko telefona,što je normalno. U Hrvatsku dolazim u prosincu i zamolio da tada dođem i nema problema oko toga. Isto tako,kazala je da je pogledala moje podatke i vidjela da nikada nisam bio u sukobu sa zakonom.

Zanima me da li na davanje iskaza dođem sa odvjetnikom, s obzirom na optužbu? Ako da, molio bi da me uputite na nekoga ko se bavi KZ-om.

 

Unaprijed Vam hvala na savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ispada da sam bio malo i prorok (vidite post #2), kada sam govorio o prijetnji, a sad je još i narušavanje nepovredivosti doma u igri.

 

Svakako preporučam angažman odvjetnika kaznenjaka, i biti će vrlo važno provjeriti u kojem roku je ovaj "petardar" podnio prijedlog za progon (jer mu je isti ograničen i prekluzivan), no obzirom na kontakt sa zamjenicom DO-a, vjerojatno je to sve u redu.

 

Svakako si pogledajte i činjenični opis djela koji vam stoji u izdanom prekršajnom nalogu (odluci Prekršajnog suda), radi moguće primjene pravila ne bis in idem (slučaj Maresti i Tomasović).

 

U obrani treba potencirati razlog vašeg postupka (opetovano bacanje petardi pred prozor, što je i vašoj obitelji smetalo, kao i peseku), ne negirati čin pljuske, ali isto tako isticati dosadašnje besprijekorno ponašanje u skladu sa zakonom te vindiktivnost ovog "klipana" kao motiv (treba vidjeti kada je točno prijavio djela).

 

U ovakvim slučajevima, gdje sve počiva na personalnim dokazima (riječ protiv riječi), ključna stvar za DORH je držanje osumnjičenika i način na koji obrazlaže situaciju, to će vam i sam odvjetnik znati sugerirati.

 

Glede traženja odvjetnika, politika Legalisa je da nema nikakvog reklamiranja, koje je usput rečeno i protivno aktima same Komore, ali možete u podforumu "Tražim odvjetnika" objaviti oglas, pa vam se putem privatnih poruka mogu javiti zainteresirani odvjetnici (možete precizirati i regiju, koja je u pitanju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Lijepi pozdrav svima i evo još malo informacija od mene. Naime, još se povlaćim po sudu iako su dvije presude bile u moju korist. 

Znaći ovako,po privatnoj parnici i medicinskoj dokumentaciji te vještaćenju udarac je okarekteriziran kao pljuska, (što je i bilo) a ne šaka. Sud je donio odluku da mi se namiri trošak odvjetnika i postupka suđenja od strane tužitelja (susjeda). Znaći izgubio je u postupku. I prvo i drugo suđenje(žalba) gdje mu je dokazano da je govorio neistinu. E sad, DORH je ustrajao na optužbi,te je također u žalbenom dijelu predmet vraćen na prvostupanjski sud zbog navodne prijetnje smrću. Suđenje je održano prije dva tjedna i u ponovljenom postupku ja sam osuđen na 6mj.uvjetno sa rokom kušnje 2.god. Odvjetnik sad piše pritužbu na tu odluku. Neznam razlog zašto predmet nije vraćen istom sucu, koji nije upoznat sa slućajem(sumnjam da je proćitao u cijelosti prethodne spise).Niti jedan argument na tom posljednjem suđenju nije prihvaćen. 

Šta mogu očekivati od prigovora i kome to ide,sucu ili nekom drugom tijelu u hrvatskom sudstvu. Nadam se da sam razumljivo napisao,ako treba još nešto pojasniti,slobodno recite.

Hvala unaprijed na odgovoru, Rondo

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To ide višem sudu na odlučivanje, dakle Županijskom, koji odlučuje u vijeću povodom žalbe. Odluke mogu biti različite, odnosno može se potvrditi presuda izmijeniti ili vratiti na ponovno suđenje. Također, žalbe mogu biti osnovane ili djelomično osnovane. Vi možete očekivati sva tri ishoda. Doduše ovaj uz povećanje kazne teško ako ste neosuđivani. Ukoliko je prvostupanjski sud pogriješio ili povrijedio odredbe ZKP-a, moguće je da se žalbe niti ne razmatraju, odnosno one budu bespredmetne i slučaj automatski ide na ponovno suđenje. Glede žalbenih razloga, oni mogu biti razni, od zbog odluke o kazni, do povreda odredba zkp-a, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja itd 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Rondo je napisao:

Ne znam razlog zašto predmet nije vraćen istom sucu, koji nije upoznat sa slućajem(sumnjam da je proćitao u cijelosti prethodne spise). Niti jedan argument na tom posljednjem suđenju nije prihvaćen.

Uz navedeno, osvrnuo bih se samo na citirano - nakon ukidne odluke višeg suda, isti može odlučiti da ponovni postupak provede novi sudac, što nije pravilo, ali nije ni toliko rijetko da bi se smatralo neubičajenim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Lijepi pozdrav,epilog ovog svega je da sam uvjetno osuđen na 6 mjeseci,uvjetno 2 godine zbog prijetnje smrću, koje nije ni bilo. Nakon vraćanja presude sa županijskoga suda, slučaj je dobio novi sudac,koji vjerojatno nije pročitao cijeli spis,nego je samo "preletio" po njemu. A susjed  mi mora platiti troškove odvjetnika. Nikad neću shvatiti kako zapravo sve to funkcionira u HR sudstvu. Hvala vam na savjetima i odgovorima,ja sam svoju školu prošao i nadam se da više neću trebati savjete iz ove domene.😇

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija