Jump to content

Prava studenata u hrvatskoj


studijprima

Preporučene objave

Zanima me Sveučilišno pravo, tj. grana prava pod koju potpadaju pravni postupci na Visokim učilištima i Sveučilištima.

Kako stoji u Pravilniku o studiranju Sveučilišta:

“‐Student ima pravo na izbor nastavnika ukoliko za određeni predmet postoji više istih nastavnika”,

isto pravo sam odlučio i potraživati, obzirom da dotadašnji nastavnik nije bio adekvatan za taj predmet, kao ni profesionalan prema studentima, te je opetovano teško kršio Etički kodeks Sveučilišta.

O toj mojoj zamolbi se raspravljalo na Vijeću odjela na kojem studiram, te se donijela odluka da se moja molba odbija obzirom da na mom smjeru ne postoji više nastavnika za taj predmet!

Ne na mom odjelu, ne na Sveučilištu, već samo na mom smjeru.

Čak sam od pročelnika doživio indirektne prijetnje ako nastavim sa zahtjevom za promjenom nastavnika da mi neće biti “dobro” te prijetnjom gubitka prava na studiranje.

Sa pravnog stajališta, jeli odluka zakonita, obzirom da se navedeni članak nalazi u Pravilniku za studiranje na Sveučilištu, a ne na odjelu, te sigurno ne na smjeru.

Te bi molio savjet za daljnje pravne postupke.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

po mom mišljenju, ako pitanje nije regulirano statutom, poslovnikom ili pravilnicima sveučilišta, podredno se primjenjuje Zakon o općem upravnom postupku (možda to u nekom od tih akata tako i stoji). to znači da se na ovu odluku može žaliti drugostupanjskom upravnom tijelu. Međutim, to samo nagađam analogijom sa osnovnim i srednjim školama. Moguće je da u nekom od akata Sveučilišta ima propisan postupak za žalbu i/ili eventualni upravni spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jesam i Zakon u vezi ovakvih situacija prepušta Sveučilištu da uredi svojim aktima. I jesu, ali obzirom na gore napisano i na različitu interpretaciju prava jesam li u pravu kada sam Statut tumačio? Tj. odnose li se članci u Statutu na cijelo Sveučilište ili samo na smjer na kojem osoba studira? Razumijete li dilemu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija