Jump to content

obnova postupka ili oglašene rješenja ništavim


markun

Preporučene objave

molim vas za odgovor. Doneseno mi je porezno rješenje prije nekoliko godina na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju koji sam porez platila. Međutim, naknadnim sudskim postupcima ugovor o doživotnom je poništen i više nisam vlasnik. Rečeno mi je da mogu tražiti povrat plaćenog poreza nekretnine obzirom da imam sudske presude. Da li trebam poreznoj upravi poslati prijedlog za obnovu postupka ili da se Zahtjev za oglašenje tog poreznog rješenja ništavim, pa da mi vrate iznos plaćenog poreza?

 

hvalalVam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro su vam rekli,ako je ugovor raskinut ili poništen sudskom presudom, nije važno je li u zemljišnim knjigama obavljen prijenos vlasništva nad nekretninom, tako da je dovoljno uz prijedlog za obnovu postupka dostaviti samo sudsku odluku.

hvala vam Matrix. U poreznoj mi je referentica rekla da uz to mora biti i rok od 30 dana od zaprimanja presude. to je zaprimio moj odvjetnik kojem je opozvana punomoć za ovaj postupak , pa ne znam točno odrediti rok. Također mi je spomenuto i da za oglašavanje rješenja ništavim nema roka, pa ako mi možete još i ovo objasniti kako da postupim?

 

hvala Vam najljepša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad je presuda postala pravomoćna!!!!

Sukladno članku 123.st.3.Zakona o općem upravnom postupku,stranka može tražiti obnovu postupka u roku od 30 dana od dana saznanja za razloge obnove ili od kad je stekla mogućnost upotrebe novih dokaza.

 

hvala Vam Matrix...da li je nužno poslati zahtjev za obnovom tek kad je presuda postala pravomoćna ili se može poslati i kad ju je poništio drugostupanjski sud (županijski)? Iako je u međuvremenu podnesena revizija kao izvanredni pravni lijek?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li je nužno poslati zahtjev za obnovom tek kad je presuda postala pravomoćna ili se može poslati i kad ju je poništio drugostupanjski sud (županijski)? Iako je u međuvremenu podnesena revizija kao izvanredni pravni lijek?

morate malo ovdje pojasniti,

parnica se vodila radi raskida ugovora,koji je konačan ishod postupka,odnosno koju je presudu donio Županijski sud!!!

Ako presuda glasi"raskida se ugovor………"

imate rok od 30 dana od dana kad vam je ista dostavljena da podnesete prijedlog za obnovu upravnog postupka,neovisno o izjavljenoj reviziji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

presudu je donio Žuoanijski sud kojom se raskida ugovor, kao što ste i sami napisali....

Izjavljena je revizija nakon dostave od strane moga odvjetnika, jer sam ja tuženik koji je izgubio spor i pred opć. i žup.sudom. Da li je dovoljno poslati poreznoj uz Zahtjev presude ili mora biti pečat pravomoćnosti na presudi?

 

Također moram priznati da mi ju je odvjetnik uručio tek nakon dva mjeseca nakon što ju je dobio jer je pisao reviziju i bez da smo kontaktirali, pa sad da li će taj rok pred Poreznom predstavljati problem jer je prešao 30 dana? rečeno mi je da u tom slučaju mogu poslati zahtjev za oglašavanje ništavim poreznog rješenja na temelju sudske presude jer za to ne postoji rok?

 

Evo Vas najljubaznije molim za malo savjeta...

 

hvala najljepša

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da je problem roka od 30 dana,dok s druge strane nevidim koja obilježja ništavosti ima konkretno rješenje Porezne uprave.

 

Članak 128.ZOUP

(1)Rješenje će se oglasiti ništavim:

1.ako je doneseno u stvari iz sudske nadležnosti,

2.ako je doneseno u stvari o kojoj se ne može rješavati u upravnom postupku,

3.ako njegovo izvršenje nije pravno ili stvarno moguće,

4.ako se njegovim izvršenjem čini kazneno djelo,

5.ako je doneseno bez prethodnog zahtjeva stranke, a na koje stranka naknadno izričito ili prešutno nije pristala,

6.ako sadržava nepravilnost koja je po izričitoj zakonskoj odredbi razlog za ništavost rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala još jednom na odgovoru. I ja se bojim da će odgovoriti da je prošao rok od 30 dana iako. U odnosu na članak što se napisali, djeluje mi da bih se mogao pozvati na tč. 3. kako predmetno rješenje više nije pravno niti stvarno moguće izvšiti zbog presuda koje su drugačije odlučile. Možda čak i točka 1 ako je doneseno iz sudske nadležnosti,obzirom da je ovdje riječ o presudama iz sudske nadležnosti koje izravno mogu promijeniti sadržaj donesenog poreznog rješenja....Još jednom ljubazno molim za osvrt i odgovor...hvala vam lijepa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega Markune,vi svakako pokušajte i s tom solucijom ništavosti,jer nemate što izgubiti.

Što se tiče tačke 1.,ipak je rješenje doneseno iz upravne stvari a nikako sudske,što će reći da porezna uprava utvrđuje porez a ne sud.

Što se tiče tačke 3.,moguće je izvršiti rješenje i pravno i stvarno,neovisno što je pravni temelj na kome je utvrđen porez,naknadno otpao,budući da vam je zakon u takvoj situaciji omogućio obnovu postupka,no sve u roku koji ste vi propustili.

Opet kažem,nemojte se voditi mojim stavom,već pokušajte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam Matrix, vrlo ste ljubazni. Naravno da ću pokušati, što je tu je...zakasnio sam mjesec dana jer nisam na vrijeme reagirao,ali opet što je tu je...Pokušat ću se pozvati i na načelo pomoći stranci obzirom da za ovaj postupak nije angažiran odvjetnik pa da u skladu sa mojim laičkim shvaćanjem zakona pokušaju pomoći stranci ako već postoji osnova za to..Kako god da bude, najljepša Vam hvala...Svakako ću Vam javiti rezultat :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija