Jump to content

Međa i orah sa krošnjom i korijenjem ...


dalinex

Preporučene objave

Pred godinu dana sam kupila kuću sa zemljištem, koja nije bila legalizirana, te sam je legalizirala, dovela ovlaštenog geodetskoga mjeritelja, koji je donio sa sobom nacrt postojećeg stanja te stanja kakvo bi moralo biti prema zemljišnim knjigama. Nakon izmjere susjedi su potpisali suglasnost da se slažu sa izmjerenom međom. Na parceli je postojala stara kuća, zidana sa betonskim temeljem koja je napola srušena, ali sam i nju legalizirala. Odmah iza te kućice prolazi međa, kao i niski zidić sa okastom mrežom, jer je to gradio bivši vlasnik. Susjedi su pred 5 godina, dakle, dok nisam bila vlasnik, posadili 3 oraha, jer bivši vlasnici nisu tu živjeli te je kuća bila u roh bau stanju od 1987 godine. Kada sam čistila teren vidjela sam da je temelj te kućice popucao i bagerista mi je rekao da nema od čega drugoga biti nego od oraha koji su u međuvremenu narasli te sada i krošnjom prelaze preko moje porušene ali legalizirane kućice. Taj dio sam mislila iskoristiti za garažu, no izgleda da to neće biti moguće.

 

Molim članak zakona kojim se mogu pozvati da susjed ispili, iščupa te orahe. Da ne govorim da je skinuo mjeriteljske kolce koje je geodeta postavio, i izjavio kako sam na dnu parcele zasadila orah na njegovoj zemlji. Svaki dan on i njegova mater mi zastrašuju djecu da će zvat policiju (jer se igraju u svom dvorištu), a kad god se približim svojoj ogradi ona izlazi van gledat što radim. Njene kokoši, jer ne mogu od njenog graktanja ni ogradu napravit prelaze na moju zemlju i brcaju mi po vrtu. I policiju sam zvala pa je pobjegla kod rođaka .. i rekla da ja nemam ništa legalno iako sam policiji dala sve papire i rekla da ovo njeno maltretiranje traje već godinu dana.

S obzirom da je supotpisala da se slaže s izmjerom, a geodetu nije dozvolila da zabije klin tamo gdje je ona zamislila da je njen prolaz iza štale, od doba komesacije, što mogu napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš odnos sa susjedom koji je posadio orahe na međi uređen je posebnom Glavom Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koja govori o susjedskim pravima. Konkretno, radi se o članku 104. i 105. navedenog Zakona. Ukoliko su stabla posađena na samoj međi, Vi ste suvlasnik stabala skupa sa susjedom. Bez obzira jesu li stabla na samoj međi ili rastu iz susjedova zemljišta, Vi imate pravo posjeći grane stabla te dio debla koji se nalaze u zračnom prostoru iznad Vaše nekretnine. Jednako tako, smijete istrgnuti žile i korijenje koje se nalazi u Vašem zemljištu.

Prije poduzimanja ovih radnji, o istima obavezno obavijestite susjeda, a premda ih sami smijete poduzeti, ne možete prisiliti susjeda da ih on poduzme. Ono što posiječete, smijete zadržati za sebe, a ako odlučite da to ipak nećete učiniti, slobodni ste koristiti se navedenim dijelovima stabla. Ukoliko Vam predmetne grane ili korijenje uzrokuju štetu, dokumentirajte ju prije nego ih posiječete, jer imate pravo na naknadu štete koju Vam je prouzročilo granje i korijenje susjedovih stabala, ako do iste ne bi bilo došlo da je vlasnik (susjed) postupao dovoljno obzirno u njihovu održavanju..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Orasi je posađeni na njegovoj zemlji, iako je i to upitno jer po geodetskom mjerenju ograda je sagrađena na mojoj zemlji. Udaljen je od te male ograde nekih 10 cm, ali je korijenjem prošao ispod. Hvala na odgovoru, sliku položaja oraha i moje zgradice sam skinula sa Googla jer se tamo lijepo vidi koliko su udaljeni. Svakako da ću dokumentirati puknute i izdignute temelje.

 

Što sa klinovima koje je geodet postavio, a nestali su? Kao i sa činjenicom da je klin trebao biti zabijen prema katastru, a da susjeda nije dozvolila jer si je sebi uzela za pravo širiti se s obzirom da tu nitko ne živi -- kao što je godinama kosila travu sa te zemlje i pištala kokoši na nju ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija