Jump to content

Što je jače, Vlasništvo čl.48 Ustava Republike Hrvatske ili Dosjelost ?


Lavandin

Preporučene objave

Ustav Republike Hrvatske članak 48

Jamči se pravo vlasništva.

Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.

Strana osoba može stjecati pravo vlasništva uz uvjete određe¬ne zakonom.

Jamči se pravo nasljeđivanja.

 

Ja,moj brat i dva rođaka smo nasljednici čestice zemlje u jednakim omjerima ¼ dijela.Imamo Riješenje o Nasljeđivanju Općinskog suda.Dakle nas četvorica smo legalni vlasnici.

Kroz česticu prolazi jedan vodeni kanal koji dijeli česticu na dva nejednaka dijela na način da je presjeca 2/3 + 1/3

Da kompletna čestica pripada nama svjedoči geodetski snimak kojega je izradio dipl. Ing .geodezije.Mjereno laserskim instrumentom.

Ovu drugu 1/3 koja obuhvaća 1200-1300 m2 mjereno na http://www.arkod.hr ,koristila je susjedova obitelj u doba bivše SFRJ gdje su do 1978 imali posađenu vinovu lozu,poslije tog perioda neredovno bi nešto zasadili da bi u zadnje vrijeme rastao korov o čemu postoje foto snimke.

Vjerovatno je bilo tako da je naša obitelj u dobrosusjedskoj, humanoj ,ljudskoj,namjeri dala na korištenje dio te čestice kada ovi nisu imali dovoljno zemlje od koje se tada živilo i preživljavalo.

Na ovom dijelu (2/3) Ja i moj brat smo prije 30 i više godina sagradili kuće koje su legalizirane ,a naš rođak dio čestice koristi kao vinograd i voćnjak.

Pošto se radi o nama važnom zemljištu na kojima su smještene naše kuće i voćnjak te činjenicu :

1)da je tu zemlju otkupio i platio naš pradjed koji je da bi to učinio svoj život ostavio u za to vrijeme nepojmljivo dalekoj Americi,gdje je umro nikada ne vidjevši rodnog kraja.

2)ja,moj brat i moji rođaci imamo nasljednike kojima to pripada.

3) zemljište ima tržnu vrijednost od 50-60 Eura/m2 ,što će reći (1200x50=60000 Eura)ako ne i više.Građevinska je zona,može se graditi.

4)100 m zračne udaljenosti susjed ima drugu česticu na kojoj i izgradio kuću.Ta čestica je veličine 3000m2 i potpuno je neobrađena,okolo raste trava i korov. A istovremeno nasrće na dio naše čestice sa namjerom da nam je otrgne

Prije par godina ja sam susjeda upoznao sa ovim činjenicama i zamolio ga da se udalji sa našeg imanja.On to naravno nije prihvatio.Jedan advokat mu je uputio pismo u kojem ga upozorava da ne dira u naš posjed.Bila je i policija.

Početkom 2013 posadio je 15 kom maslina.Moj brat mu je isčupao te masline i vratio mu ih natrag.”masline su tvoje ,a zemlja je naša”

Nakon toga mi smo preorali tu zemlju smatrajući da je naša ,a zašto imamo dokumenat od Općinskog suda.Tada je susjed pozvao policiju ,koja je došla .Ja sam im pokazao dokumenat o vlasništvu od Općinskog suda kao i geodetski snimak,na što su Oni rekli da to njih ne interesira.Važno je da se mi ne svađamo ili nedaj Bože tučemo,što naravno nismo činili.Nešto kao UN kada interveniraju između dvije zaraćene strane.njima je važno da je mir a ne tko ima legalni papir da je to njegovo koji vrijedi primjerice u zemljama zapadne demokracije.

Moj komentar:Jedan potencijalni lopov,poziva vlast jedne zemlje(uniformiranu policiju) da ga pričuvaju dok On ne dođe do plijena, i Oni pristaju.

Nakon toga susjed je iznajmio advokata koji je tužio mog brata ”zbog smetanja posjeda” te traži uspostavljanje prijašnjeg stanja i nadoknadu ”štete”, te navodi policijski zapisnik.U tužbi se ne spominjemo mi (ja i moji rođaci) kao ostali nasljednici i vlasnici čestice ali je očigledno na što se cilja.Da nam se oduzme dio naše djedovine.

U tužbi se navodi da ima 700m2 a u stvarnosti je minimum 1200m2 ako ne i 1300m2

U tužbi se navode i imena dvadesetak svjedoka što je i to upitno dali je vjerodostojno!???neki su rekli da ne žele svjedočiti a jedan od njih je čovjek starac 90-ih godina na umiranju. Itd.itd

Advokat koji je zastupao mog brata je naplatio 1000KN (nije dao račun,kao i drugi advokat koji je uputio pismo upozorenja) a zatim je rekao da ga više ne može zastupati u sljedećem ročištu jer prije nekoliko godina je zastupao susjedovog sina kada je ovaj sa neregistriranim kamionom,bez svijetala izašao na asfaltnu cestu sa poljskog puta i usmrtio motociklista koji je tuda prolazio.Motociklist je bio jedini sin hrvatskog branitelja kojega je u vrijeme domovinskog rata,usmrtila granata.Vozač neregistriranog auta je dobio blagu kaznu od nekoliko mjeseci ”zatvora”.Da će se takva tragedija dogoditi bilo je samo pitanje vremena,jer On i njegova obitelj nisu nikada vozili ispravna auta i mi okolo smo to znali i rugali se,nažalost završilo je tragedijom jedne obitelji,koja je izgubila sina.

Neke činjenice iz povijesti:

-Taj susjed je kao 18-godišnjak iz podruma mog oca 1957 godine ukrao pršut koji je strpao u vreću i prodao ga u lokalnom restoranu za novac,što je lako otkriveno,ali usprkos postojećem oštrom sustavu prošao je nekažnjeno,jer moj otac ga nije prijavio vlastima što ga je kasnije ohrabrilo za veće poduhvate.Zadnjih 50 g. Posvetio je da uz pomoć advokata dođe do zemlje drugih susjeda,na način da tuži ovog drugog partnera,a kada ovaj ne odgovori onda se zemlja pripisuje njemu.

Tako je primjerice bio došao do dijela čestice zemlje udovice jednog poznatog dubrovačkog branitelja ,heroja sa Srđa.Ta oštećena obitelj je na jedvite jade uspijela to vratiti natrag.

2008 godina- Pa kako uopće možete posumnjati da Vas vaš vjerni susjed koji Vas pozove da grilate(roštiljate) skupa sa njim i njegovom suprugom ,hoće prevariti?A,vidite to se dogodilo.

Ovaj put nas je zamolio da bili smo mu dozvolili da prokopa kanal u dužini 40m dužine kroz naš vrt u koji će položiti električni kabel i da na taj način napoji svoju kuću električnom energijom.Kabel je spojen na električni stup ispred naše kuće a taj stup smo prije 35 godina financirali ili platili ja i moja supruga.Mi smo pristali iz ljudskih,humanih i dobrosusjedskih razloga,zanemarujući činjenicu da taj susjed kada je spajao svoju kuću na vodo sistem 2 god.prije toga nije i nas pozvao da se uključimo,iako nismo imali vode.Ipak,pristali smo da mu pomognemo.Tada još nismo znali za otimanje našeg zemlišta.

2009 godine Ja sam od susjeda tražio da mi dozvoli da napravim pristupni put do svoje kuće preko njegovog dijela čestice u dužini 40 m,jednakoj koliko je On iskoristio dio našeg zemljišta. Moja obitelj (moj djed,otac i stric) su susjedovoj obitelji gore u selu u brdu 1965g. Otkinuli,odškrnuli dio naše zemlje i poklonili im dio svog dvorišnog zemljišta da mogu proširiti svoj ulaz u kuću.Naime prije su imali mali ulaz ,kroz koji nije mogla ući natovarena mazga,a sada može ući i natovareni traktor ili manji kamionet.

On je to odbio a zatim je ogradio betonski zid između njegove i naše čestice.

Nakon toga smo otkrili da nas je oštetio na više mjesta

2011g. smo otkrili da je prisvojio 12500m2 ili ½ čestice koja je pripadala našoj obitelji u drugoj K.O. Tu radnju je počeo još 1974 nakon smrti svog oca .Nitko od članova naše obitelji nije dobio bilo kakav znak da se nešto događa.Nikakvo pismo od suda ili slično Podaci sa katastra da smo mi bili vlasnici ½ su bili prisutni na Internetu do 2011g. I sve je to odjednom nestalo a On je registriran kao jedini vlasnik.Malo čudno,zar ne?

2011 g. Smo otkrili da je taj čovjek prisvojio 2500m2 ili ½ druge čestice koja graniči sa herojovom udovicom.Netko nas je nato čak upozoravao ,ja sam kao naivan čovjek mislio da se to nama nemože dogoditi....Kćerka mog rođaka koji obrađuje taj dio ga je uspjela nagovoriti i On je potpisao kod lokalnog advokata Izjavu kojom vraća taj dio natrag.Međutim,taj papir stoji u ladici a u stvarnosti na Katastru se može vidjeti da je taj susjed u cijelosti registriran kao vlasnik čestice 1/1.

Eto ja se u nemoći pitam postoji li u Republici Hrvatskoj neka vlast koja bi mogla spriječiti ovog jahača Apokalipse da više nepravi nered.DORH ili netko drugi?Ali ovo se nažalost ne može trpit.U krajnjem slučaju o scijeloj priči obavijestiti ćemo ustreba li Komisiju Evropske Unije.

 

Članak 48.

Jamči se pravo vlasništva.

Vlasništvo obvezuje. Nositelji vlasničkog prava i njihovi korisnici dužni su pridonositi općem dobru.

Strana osoba može stjecati pravo vlasništva uz uvjete određe¬ne zakonom.

Jamči se pravo nasljeđivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

nerazlikujete vlasnistvo i posjed,niti je posao policije da uredjuje imovinsko-pravne odnose.

Pod pretpostavkom da susjed uspije u parnici radi smetanja posjeda,neznaci da su vasi odnosi rijeseni,naprotiv Vi kao vlasnik ste ovlasteni da sudskim putem ,odnosno vlasnickom tuzbom(reivindikacija) zahtijevate predaju svog vlasnistva u posjed.Upravo iz tog razloga se posjedovne tuzbe okoncavaju sudskim rjesenjem a ne presudom.

Dosjelost je institut na cijim temeljima se uz odredjene uvjete moze stjecati pravo vlasnistva,sto se u sudskom postupku utvrdjuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Ako Vaša obitelj nikada nije obaviještena o tim tužbama protiv Vas ,tada imate pravo tražiti ukidanje klauzule pravomoćnosti "radi neuredne dostave " i postupak teče ispočetka .

Zahtjev za ukidanje klauzule pravomoćnosti ne zastarijeva.Moguće je da je zemljište bilo uknjiženo na nekog Vašeg pretka i zemlja nije nikada prepisivana na nasljednike iz raznih razloga najčešće jer su nosioci prava vlasništva umirali u inozemstvu (Americi -i sl.) nisu

se provodile ostavinske rasprave i sada neki mešetari znajući za takve situacije podnosili

su tužbe za stjecanje prava vlasništva dosijelošću i to protiv osobe upisane u ZK bez da obavijeste nasljednike ,koji da su se uključili u postupak dokazali bi da tužitelj laže i da nije

stekao vlasništvo dosijelošću .

Za povrat u prijašnje stanje imate subjektivan rok od 30 dana od saznanja i objektivni rok od 5 godina .

Za rješiti takav problem trebate dobrog i poštenog odvjetnika ,koji će raditi za Vas a ne za suprotnu stranu ,a Vama naplaćivati podneske .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix !

74. je shvaćena kao vrijeme početka otimanja tuđe zemlje .Lavandin bi trebao provjeriti povijesni izvadak iz gruntovnice i povijesni izvadak iz katastra .Katastar nekretnina predstavlja dokaz da je netko registriran kao posjednik .Posjednik nije nužno i knjižni vlasnik ,a može biti vanknjižni vlasnik.

 

Sudska praksa VSRH kaže da u slučaju "neuredne dostave " uvijek se može tražiti ukidanje klauzule pravomoćnosti i vratiti postupak na početak .(nema roka)

 

Imam dojam da 1974. se ne odnosi na Lavandina .

 

Pozdrav i hvala na suradnji !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja smatram da pršut,prometna nesreća ,krađa maslina ,krađa stereo uređaja susjedovog sina mom bratu te mnoštvo drugih sličica iz povijesti su itekako relevantne u slici koju treba vidjeti u cjelini,pa tek onda donijeti zaključak.Treba vidjeti cijelu sliku i povijest bolesti jednog čovjeka koja traje najmanje 50 godina.Želja da dođe do tuđeg i nemoć dviju država (zadnje YU propale i ove sada) da ga zaustavi ili kaže mu gdje je njegovo mjesto u društvu.Nemožete niti zamisliti koliko ovakovih jahača apokalipse ima u Austriji, Njemačkoj ali tamo postoje mehanizmi vlasti da ih se zaustavi,što se i događa.Ovaj čovjek je za mene simbol stanja hrvatskog društva danas ,kakvog ga svaki dan vidimo na TV gdje večernje vijesti počinju izvješćima o suđenjima,pronevjerama i masovnim krađama.Prema tim, ovaj slučaj je jedna malenkost,gotovo ništa.Druga je stvar što smo se mi navikli na situaciju i pomirljivo i sa osjećajem blage bespomoćnosti gledamo što se događa.Ja smatram da i u pravosuđu gdje odvjetnici lijepo žive od tuđe muke mora postojati jedan minimum morala i poštenja ispod kojega se nebi smjelo ići.To danas u Hrvatskoj nažalost ne postoji,a to ne da nije dobro,nego je štetno i ostaviti će dugoročne posljedice.Ne platite li Vi platiti če vaša djeca.To je jednostavno tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija