Jump to content

Pravo na legitimiranje


joe rogan

Preporučene objave

Dobar dan,

zanimam me tko sve ima zakonsko odobrenje za legitimiranje,dakle konkretno kome sve moram dat u ruke svoju osobnu iskaznicu.

Npr dvije situacije; ako kupujme cigarete i pordavač/ica me zaraži osobnu dali joj moram dati u ruke ili je dovoljno samo pokazat da vidi godište da bi mi prodala cig. i druga je situacija zaštitar u kasinu ako me zatraži osobnu isto tako dali sam mu dužan dati u ruke ili samo pokazat da vidi godište.

 

Hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nemam problema s time da dajem osobnu na uviđaj,ali dogodila se situacija di mi je zaštitar istrgnuo osobnu iz ruke,a ja sam mu stavio da pogleda godinu rođenja,a i ako ga zanima sve drugo mu lijepo piše . Nije da sam mu odbio pokazat ali odbio sam mu je dat u ruke ,jer ne vidim razlog zasto bi on meni uzimao osobnu kad je sve vidljivo, jedino ako ima problema s vidom :D. Pa me je zanimalo dali mu je moram dati u ruke ili samo pokazat iz mojih ruku da provjeri koliko godina imam ili bilo sta drugo?

 

petpetica od kad to da svako svakog može tražit tj da može zatražit ali pitanje je dali ja moram dat,zakonski koliko znam moram je dat samo polliciji,a ostalo je na meni dali cu je nekom dat ili samo pokazat i dokazat svoje godine bez da ju netko uzima... Hipotetski ja se predstavim ispred kasina kao zastitar ti ulazis unutra i ja te tražim osobnu ti mi je das ja kazem pricekaj malo i odem iza ugla i nema dokumeta ,naravno ne kažem je to baš vjerovatno da ce se dogodit ali moguce je i logika mi govori da nemoram baš svakom dat svoju osobnu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uzima se u ruke da se osim datuma rođenja vidi i da li je to ta osoba.Zaštitari imaju ovlast utvrđivanja identiteta kao i policija pa obojima daješ osobnu u ruku.

 

Petpetica dobro kaže svi mogu tražit od svakoga (tehnički).

 

Ako se predstaviš kao zaštitar onda ćeš prvo toj osobi pokazat svoju zaštitarsku značku i iskaznicu inače nema ništa od davanja dokumenata.

 

Nećeš dat svakom samo osobama koje imaju ovlast legitimiranja tj utvrđivanja identiteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebaš pokazati osobnu u svakoj situaciji u kojoj trebaš dokazati svoj identitet.

Policiji i zaštitarima sa položenim ispitom obavezno, ali i tetkama u trgovinama (ako zatraže) ukoliko kupuješ cigarete jer ti neće prodati robu, a izgledaš im da si mlađi od 18 godina pa, u banci na šalterima.....

 

U tramvaju, ribolovu (kad naiđe ribočuvar).......jer u suprotnom možeš imati samo neugodnosti i nezgodacije ukoliko budeš otezao i raspravljao o tome da li si im dužan pokazivati osobnu i raspravljati o Zakonu o osobnoj iskaznici.

 

I čim izađeš iz kuće dužan si imati kod sebe osobnu iskaznicu.

 

http://www.zakon.hr/z/447/Zakon-o-osobnoj-iskaznici

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija