Jump to content

nasljedni ugovor


anton887

Preporučene objave

II. Ustup i raspodjela imovine za Života

 

Članak 105.

 

Predak može poslom među živima ustupiti i razdijeliti svoju imovinu svojoj djeci i ostalim potomcima.

 

Pretpostavke valjanosti ustupa i raspodjele

 

Članak 106.

 

(1) Ustup i raspodjela imovine valjani su samo ako su se s time suglasili sva djeca i ostali potomci ustupiteljevi koji su po zakonu pozvani naslijediti ga.

 

(2) Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine valjan je samo ako je sastavljen u pisanom obliku i:

 

- ovjeren od suca nadležnog suda, ili

 

- sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, ili

 

- potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku.

 

(3) Ovlaštene osobe iz stavka 2. ovoga članka dužne su pročitati ugovor i upozoriti ugovornike na posljedice ugovora.

 

(4) Potomak koji nije dao suglasnost može je dati naknadno, u obliku iz stavka 2. ovoga članka.

 

(5) Ustup i raspodjela ostaju valjani ako je potomak koji se nije suglasio umro prije ostavitelja, a nije ostavio svojih potomaka, ili se odrekao nasljedstva, ili je isključen iz nasljedstva, ili je nedostojan.

 

Predmet ustupa i raspodjele

 

Članak 107.

 

(1) Ustupom i raspodjelom može biti obuhvaćena samo ustupiteljeva imovina koja postoji u vrijeme sklapanja ugovora, bilo cjelokupna ili samo jedan njezin dio, odnosno pojedine ustupiteljeve stvari ili prava.

 

(2) Ništava je odredba kojom bi bilo predviđeno kako će se raspodijeliti stvari ili prava koja se budu zatekla u ustupiteljevoj ostavini.

 

Ustupljena imovina ne ulazi u ostavinu

 

Članak 108.

 

(1) Kad predak koji je za života ustupio i raspodijelio svoju imovinu (ustupitelj) umre, njegovu ostavinu činit će samo ono što nije bilo obuhvaćeno valjanim ustupom i raspodjelom, kao i ono što je naknadno stekao.

 

(2) Ono što su njegovi potomci već dobili ustupom i raspodjelom ne ulazi u ostavinu, te se ne uzima ni u kakav račun prigodom utvrđivanja vrijednosti ostavine.

 

Kad se ustupljeni dijelovi smatraju darom

 

Članak 109.

 

Ako se ustupitelju nakon ustupa i raspodjele rodi dijete ili se pojavi nasljednik koji je bio proglašen nestalim ili umrlim, kao i inače kad se s ustupom i raspodjelom nije suglasio netko od ustupiteljevih potomaka koji su po zakonu pozvani naslijediti ga, onda se ono što je ustupljeno ostalima smatra darom i s time će se nakon smrti pretka postupati kao s darovima učinjenim nasljednicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je OK, Ninach, ali mislim da je Anton ciljao na varijantu koja ne uključuje pristanak ostalih nasljednika.

 

Inače, Antone - jedino doživotno/dosmrtno uzdržavanje. Teoretski moguća je i fiktivna kupoprodaja, ali to vam doista ne bi preporučao, jer bi mogli imati ozbiljnih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, G man, jako ste me dobro shvatili. Odnosi se na ugovor bez pristanka ostalih, iako Ninach također hvala i na ovoj informaciji. Razmišljao sam o kupoprodaji pa me zanima u kojem smislu bih imao problema, da li bi se to kasnije moglo poništavati od strane ostalih zakonskih nužnih nasljednika?

 

Također ako imate volje da mi odgovorite na još jedno pitanje: ako ostavitelj ima npr.5 kuća i dvoje djece. Može li jednom ostaviti jednu kuću i izjaviti da je time taj nasljednik tj . dijete podmireno i da ne želi da mu pripadne ništa više osim toga, neovisno što bi drugom djetetu pripalo 4 kuće?

još jednom hvala najljepša

 

 

 

 

Ovo je OK, Ninach, ali mislim da je Anton ciljao na varijantu koja ne uključuje pristanak ostalih nasljednika.

 

Inače, Antone - jedino doživotno/dosmrtno uzdržavanje. Teoretski moguća je i fiktivna kupoprodaja, ali to vam doista ne bi preporučao, jer bi mogli imati ozbiljnih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 285.ZOO

(1)Prividan ugovor nema učinka među ugovornim stranama.

(2) Ali ako prividan ugovor prikriva neki drugi ugovor, taj drugi vrijedi ako je udovoljeno pretpostavkama za njegovu pravnu valjanost.

(3) Prividnost ugovora ne može se isticati prema trećoj savjesnoj osobi..

.

.Prividan ugovor prema ustaljenoj sudskoj praksi redovnih sudova , nema učinke među ugovornim stranama (tako npr., presude Vrhovnog suda broj: Rev-737/06-2 od 14. veljače 2008., broj: Rev-x-94/09-2 od 3. rujna 2009.).

Posljedica simulacije (prividnosti, fiktivnosti) sastoji se dakle u tome da ugovorne proizvodi pravne učinke. Takav ugovor je ništav

(presuda Vrhovnog suda broj: Rev-1040/07-2 od 10. siječnja 2008.).

Vrhovni sud u presudi broj: Rev-424/00-2 od 17. rujna 2003., navodi (...) nižestupanjski sudovi su utvrdili (...) da stranke stvarno nisu sklopile KUPOPRODAJNU pogodbu, već da je volja stranaka bila da sklope DAROVNI ugovor, a prividno sačinile "kupoprodajni ugovor", u cilju da plate manji porez (...).

Nadalje, (još) je prema presudi (tadašnjeg) Okružnog suda u Dubrovniku broj: Gž-550/86 od 28. srpnja 1999.,prividan(simuliran ili fiktivan) jest onaj ugovor koji nije sklopljen suglasnošću volje ugovornih strana, nego je nastao suglasnošću volje ugovornih strana da se stvori privid (fikcija) o sklapanju ugovora (...) ali ga radi postizanja određenoga imovinskog ili drugog dopuštenog probitka (stjecanja prava na razne novčane dodatke, oslobođenje od poreza, izbjegavanje oduzimanja stvari preko određenog maksimuma i dr.) sklope...

Postovani,

darovatelj vam moze darovati imovinu,te je dovoljno da ostavi jedan odredjeni dio koji ce uci u ostavinsku masu te kao takav biti dovoljan za namirenje nuznog dijela ostalih zakonitih nasljednika.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija