Jump to content

novorođeno dijete


alien.et

Preporučene objave

poštovani, jedno pitanje u svezi prijave tek rođenog djeteta.

Situacija je malo čudna, a ide ovako. Gospođa koja je zakonski još uvijek u braku, unazad više od dvije godine traje brakorazvodna parnica, i još uvijek nosi muževo prezime. Unazad više od 3 godine ne žive zajedno, čak ne žive zajedno u istom gradu. Gospođa je u međuvremenu upoznala drugog muškarca, sa njim živi u istom kućanstvu i prije par dana rodila mu dijete. I sad mi ona kaže nešto što meni zvuči nevjerojatno. Kaže da je nazvala Matični ured po mjestu rođenja djeteta, nije rodila u mjestu prebivališta i tamo joj kažu slijedeće:

 

Kako njezin još uvijek zakonski muž (sa kojim vodi brakorazvodnu parnicu i čije prezime ona još nosi) mora priznati da je to dijete njegovo da ga ona može prijaviti??? Naravno da on na to ne pristaje, a vjerujem da ne bi pristao nitko normalan, dok pravi biološki otac priznaje svoje dijete. E sad me zanima dali je ovo istina? I ako znate koji zakoni reguliraju ovakve situacije?

 

Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija nije baš tako jednostavna kakvom se čini.

 

Naime, brak još uvijek postoji, i u takvoj situaciji u korist supruga vrijedi zakonska predmnjeva iz čl. 54. Obiteljskog zakona - "Djetetovim ocem smatra se majčin muž ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka."

 

S obzirom na životnu situaciju koju ste opisali, smatram kako ova situacija neće moći biti razriješena bez osporavanja očinstva, glede čega postoje dvije opcije za rješenje :

 

1. majčin muž osporava (predmnjevano) očinstvo - čl. 79. Obiteljskog zakona -

 

"(1) Majčin muž može osporavati očinstvo djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka ako smatra da on nije otac. Ako je muž potpuno lišen poslovne sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja, tužbu radi osporavanja očinstva može podnijeti njegov skrbnik uz prethodno odobrenje centra za socijalnu skrb.

(2) Tužba iz stavka 1. ovoga članka može se podnijeti u roku od šest mjeseci od dana saznanja za činjenicu koja dovodi u sumnju istinitost upisanog očinstva, ali najkasnije do navršene sedme godine života djeteta."

 

2. majka osporava (predmnjevano) očinstvo - čl. 81. Obiteljskog zakona -

 

"(1) Majka može osporavati očinstvo djeteta rođenog za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od prestanka braka. Ako je majka potpuno lišena poslovne sposobnosti ili je odlukom o djelomičnom lišenju poslovne sposobnosti određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja, tužbu radi osporavanja očinstva može podnijeti njezin skrbnik uz prethodno odobrenje centra za socijalnu skrb.

 

(2) Tužba iz stavka 1. ovoga članka može se podnijeti u roku od šest mjeseci od rođenja djeteta."

 

S obzirom ste naveli kako dijete doista nije suprugovo, smatram kako neće biti problema, ali po mom mišljenju, neće se moći izbjeći postupak osporavanja očinstva pred sudom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Znači po ovome majka prilikom upisa djeteta u Matični ured, svog zakonitog muža MORA upisati kao oca djeteta, pa onda pred sudom osporavati očinstvo? Napominjem da djete još nije nigdje upisano, a njzin zakonit muž ne želi ni čuti da se on upiše kao otac, jer kolikom mi je poznato oba roditelja moraju biti prilikom upisa djeteta. Zar stvarni biološki otac ne može pred centrom za socijalnu skrb ili pred sudom dati izjavu da je on otac i automatski se u Matičnom ured na temelju pisane izjave upisati kao otac djeteta bez razloke što nisu zajedno u braku, a majka je još u pbaku sa drugom osobom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija