Jump to content

Promjena prezimena


Mat3ja

Preporučene objave

Poštovani,

 

kojim postupkom mogu promjeniti muževo prezime u djevojačko prezime svoje bake? Nakon rastave sam ostavila muževo prezime zbog opasnosti korištenja vlastitog djevojačkog prezimena. Kao maloljetnica sam otišla od kuće zbog zlostavljanja i ne usudim se nositi obiteljsko prezime kako ne bi imala problema. Ne mislim podnostiti tužbu protiv roditelja. Da li je moguće i kojim postupkom je moguće promjeniti prezime u djevojačko prezime svoje bake?

 

Unaprijed zahvaljujem,

 

Mateja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše pitanje regulirano je Zakonom o osobnom imenu -

 

čl. 6. -

 

"Svaka osoba ima pravo promijeniti osobno ime.

 

Podnositelj zahtjeva za promjenu osobnog imena dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

 

O zahtjevu za promjenu osobnog imena rješava nadležni ured državne uprave u županiji odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba prema prebivalištu podnositelja zahtjeva.

 

Nadležni ured dužan je u postupku promjene osobnog imena za podnositelja zahtjeva zatražiti dostavu uvjerenja o podacima iz kaznene evidencije.

 

Promjene osobnog imena koje su hrvatskim državljanima odobrene po propisima drugih država, a kojim se više ne služe jer su stekli novo osobno ime, upisuju se u maticu rođenih bez provođenja postupka promjene osobnog imena."

 

čl. 8. -

 

"Promjena osobnog imena neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral, odnosno ako predloženo osobno ime ne predstavlja osobno ime u smislu članka 2. ovog Zakona.

 

Promjena osobnog imena neće se odobriti osobi protiv koje se vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti."

 

čl. 9. -

 

"Rješenje o promjeni osobnog imena dostavlja se odmah po njegovoj izvršnosti nadležnom matičnom uredu radi upisa u maticu rođenih.

 

Nakon izvršenog upisa promjene osobnog imena u matici rođenih, matičar je dužan dostaviti obavijest o promjeni osobnog imena tijelima koja vode evidencije o građanima, a za osuđene osobe kod kojih traje rehabilitacijski rok obavijest o promjeni osobnog imena dostavlja se i kaznenoj evidenciji."

 

čl. 10. -

 

"Osoba je dužna koristiti se novim osobnim imenom u pravnom prometu od dana upisa promjene u maticu rođenih."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija