Jump to content

Hipoteka na stanu od strane prodavatelja


gushterica

Preporučene objave

Otac je kupio stan (polu kompenzacija, polu gotovina). Nije ga prepisao na sebe, ali ima kupoprodajni ugovor ovjeren kod javnog bilježnika. Pred par mjeseci čovjek od kojeg ga je kupio rekao mu je da je on na stan digao na ime svoje firme hipotekarni kredit kod jedne banke koji sad ne može otplaćivati. Otac je ponudio banci iznos polovice hipoteke da skine kredit i omogući mu da se uknjiži. Banka je odbila ponudu. Firma dragog prodavatelja je uz to i pred stečajem.

Što se sad može učiniti? Mom ocu je to životna ušteđevina, a nama nasljedstvo.

Molim pomoć u savjetu, preporuci.

Svima unaprijed od srca hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaš otac se može uknjižiti na stan. Problem je što će mu ostat upisana hipoteka. Bolje da se odmah uknjiži jer ako kažete da je firma prodavatelja u problemima, tada postoji rizik da će se zaredati ovrhe na toj nekretnini pa ćete uz banku imati i raznorazne ovrhovoditelje.

Nakon što se uknjižite, morat ćete pregovarati s bankom da se nekako skine ta hipoteka. Ili to ili možete čekati da banka pokrene ovrhu pa onda (opet) kupite stan na dražbi. Na dražbi biste, po novom Ovršnom zakonu, u najboljoj varijanti mogli kupiti stan za pola njegove vrijednosti. Ako Vam sve to ne odgovara, možete jednostavno odustati od stana. U cijeloj toj priči je kriv Vaš otac jer je pristao kupiti stan koji je opterećen založnim pravom treće osobe tj. banke. On je bio dužan prije negoli je kupio stan, provjeriti stanje u zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno da je hipoteka upisana dok je duznik bio upisani vlasnik nekretnine.Sklopiti kupoprodaju neznaci i stechi vlasnistvo.

Zemljisne knjige su u trenutku upisa hipoteke odrazavale jasnu sliku stanja nekretnine,odnosno upis hipoteke je proveden po svim pravilima zemljisno knjiznog prava(izuzev ako je u "c"listu bila vidljiva zabiljezba kupoprodaje)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija