Jump to content

Problemi s klijentom oko naplate i korištenja fotografija


Yield

Preporučene objave

Poštovani,

Odmah se ispricavam ako sam ovaj problem smjestio pod kivi dio foruma,ako jesam molim da ga prebacite ili me upozorite.

 

 

Bavim se freelance fotografijom i krajem prosle godine preko neta kontaktirala me jedna klijentica u vezi fotografiranja i obrade slika.Nakon sto smo se nasli ja sam joj napisao neku okvirnu ponudu za kolicinu posla koju je trazila,te joj objasnio cijeli proces i zasto neke stvari toliko kostaju.

Zalila mi se da joj je to preskupo i predlozila neke druge opcije.Ja samo joj odlucio izaci u susret i napraviti sve to po poprilicno niskoj cijeni.

 

Prije nego smo poceli raditi napisao sam joj pismenu ponudu koja ja bila sljedeca :

 

· Fotografiranje (oprema,asistent)

· Osnovni make up

· Studio/lokacija

· 7 obradenih fotografija(4 digital arta,3 obicne fotografije)

· Licenca za neograniceno korištenje fotografija(web,print,katalog,itd.)

 

 

3300 kn Netto

 

 

Svaka dodatna fotografija sa obradom i licencom od 150 kn\kom(ovisno o obradi)

 

Napomena: Klijent nije i vlasnik autroskih prava fotografija nego ona pripadaju autoru(osim ako drugacije nije dogovoreno).Zabranjeno je prodavanje ili iznajmljivanje fotografija bez dogovora sa autorom.

 

Ja sam platio troskove studija u iznosu od 500 kn.

Dogovoreno je da placanje ide preko Autorskog ugovora.Ona je na sve to pristala pismeno(Znaci imam pismene dokaze).

 

 

Nakon sto smo odradili fotografiranje pocelo je odugovlacenje sa potpisivanjem autorskog ugovora jel je pokušala izbjeci placanje poreza te pokusaji izmjene ponude na sto ja nisam pristao.

U meduvremenu ja sam poceo obradivati slike....nakon sto sam obradio nekoliko fotografija..onako kako se meni cinilo najbolje, dobio sam primjedbe kako to njoj nije dobro,pristojno sam joj objasnijo da mi onda ona detaljno napiše i objasni(pošalje primjere) kako bi te fotografije trebale izgledati,jel se inace u praksi takve stvari dodatno naplacuju i ja ne mogu potrositi beskonacno vremena i rada na nesto za sto ni ona sama ne zna kako treba izgledati,naravno nisam joj nista dodatno naplatio.Nakon toga su fotografije obradene po njenim striktnim pismenim uputama koje sam dobio(koje cuvam kao dokaz)..sa detaljnim napucima za najsitnije stvari.Kada su fotografije bile sredene(neke su rađene i po nekoliko dana),ni to nije bilo dobro i trazila ja ponovno izmjene.Ok...ja ponovno pristanem na to samo da bude zadovoljna.Nakon jedno cca 30 primjera koje sam joj napravio za tih 7 fotografija ona me trazila ja joj ja obradim 8 fotografiju besplatno iako tako nije dogovorenu u ponudi.Ja sam joj pristojno odgovorio da je cijena za tako nesto napisana u ponudi te da se to dodatno placa.Tu sve puca s njene strane i drugi dan dobijam mail u kojem mi pismeno izjavljuje da mi nece platiti moj rad i da mi je sprema platiti samo dio novaca za fotografiranje te da želi da joj ja dam slike i da ce ih ona obraditi kako želi!!Naravno i ja ispadam kao bahati fotograf koji se postavlja na nju i vrši pritisak,a ona je javna osoba.Sve fotografije su joj poslane i ona ih ima,ali koliko vidim nije ih nigdje javno koristila.

 

Ugl.nakon što je ona prekinula suradnju,odbila platiti mojih 2 tjedna rada ja sam fotke objavio na facebooku i napisao ispod kako mi ne zeli isplatiti honorar,te kako cu cijeli slucaj prijaviti odvjetniku i upoznati sve s njenim nacinom "suradnje".

 

Na sto sam dobio prijetnje tuzbom od 50 000 kn od njene odvjetnice za povredu osobnih podataka i svakavih stvari koje nisu istinite i kojima se jos moza napisati knjiga.Svaki prijedlog mirenja je odbila,a facebook mi je prijavljen i fotografije su skinute.Spomenuo bi samo da nisam imao nikakvu zabranu objava fotografija s njene strane,dapace bilo je suprotno ,za sto imam i svjedoka.

 

Ono sto mene zanima je imam li ja ikakav slucaj sa svim pismenim dokazima da je tuzim i trazim svoj honorar koji sam posteno odradio,buduci da sam ispunio sve stavke iz ponude,pa cak i puno vise od toga.Nazalost finincijse mogucnosti mi ne pruzaju mnogo buduci da sam nezaposlen i zivim od freelance fotografije.Pa bi mi puno znacilo svacije misljenje i svjet.

 

Hvala puno svima unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz ovog što ste iznijeli meni se čini da imate slučaj. Dogovorili ste posao koji ste vi odradili, stranka nije bila u potpunosti zadovoljna, no nije vam platila dogovoreno.

 

Osim toga, vi ste autor fotografija i nositelj ste autorskih prava, što znači da bi eventualno njezino korištenje fotografija bez vašeg dopuštenja predstavlja kršenje autorskih prava i kao takvo bi bilo podložno naknadi štete.

 

Na vama je odlučiti da li ići pravnim sredstvima protiv naručiteljice, i do koje mjere.

Drugo je pitanje da li se ona koristila ili će se koristiti tim fotografijama bez vaše dozvole.

 

U oba slučaja trebat će vam odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija