Jump to content

Rješenje o rušenju a legalizirao zgradu::: Pomoć hitno


trozubac

Preporučene objave

Poštovanje,

 

imam veliki problem sa svojim susjedom koji ima trgovačku radnju čiji je vanjski zid 20 cm od moje ograde tj.međe... kako je odmah prijavljen građevinskoj inspekciji 2003-te dobio rješenje o rušenju tog objekta., te još jedno rješenje o konačnom rušenju od 2006 godine..

do dana današnjeg on tako godinama radi.,nije srušena ta trgovina a ja sam izigran jer je on sada uspio ne znam na koji to mutan način?? legalizirati takvu građevinu ????????

 

izričito sam bijesan na traljavost građevinske inspekcije i cijeli niz korupcije neznam šta mije sada činiti ?? da prijavim sve to državnom odvjetništvu ? uskoku? i kako se to radi uopće pojma nemam ..

 

nakon toliko godina natezanja po sudovima,izlazaka inspekcija na teren .. ništa nije učinjeno...... ako je ovo pravna država onda ne znam više šta je pravda

 

uostalom ..koji to pravni sustav dozvoljava legalizaciju nezakonito izgrađene zgrade na međi susjeda a cijela stvar je pod sudom?????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mislite na ovu legalizaciju po Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koja se upravo provodi, onda nema nikakve muljaže. Po tom zakonu mogu se legalizirati i građevine za koje je doneseno i rješenje o uklanjanju, čak i ako je pravomoćno i izvršno, ali nije provedeno. Rok za podnošenje zahtjeva je bio 31.12.2012.

 

Mogu se legalizirati ne samo zgrade koje su na međi nego i one koje su dijelom ili sasvim građene na tuđem zemljištu!

 

Građevina je mogla biti legalizirana i u standardnom postupku ako je inspekcija naredila uklanjanje zbog nepostojanja građevinske dozvole, ali objekt ima uvjete da ju dobije. Sama blizina međi po sebi ne mora biti nedopuštena, to ovisi i o urbanističkim uvjetima. Vlasnik je dozvolu mogao ishoditi naknadno jer su inspekcijski i taj postupak međusobno nezavisni.

 

Po mojem mišljenju, sasvim teoretski i na jaaako dugom štapu, oni susjedi i suvlasnici zemljišta na čijem je zemljištu bez njihove dozvole izgrađena nelegalna građevina i koji su bili stranke u okončanim inspekcijskim postupcima (prema ranije važećim zakonima) koja se sada legalizira po ovom zakonu o legalizaciji mogli bi tražiti zadovoljštinu od Ustavnog suda, na sličan način na koji je ona zbog promjene zakona dosuđena nesuđenim privatnim ovršiteljima. Očito su i njihova legitimna očekivanja da će zakon biti proveden izigrana.

 

Međutim, u praksi mislim da bi to značilo godine pravne bitke s vrlo neizvjesnim ishodom iz očiglednog razloga: ako država donosi zakon kojim pravi budale od svih onih koji su se držali zakona i gradili po njemu a ne na divlje, zašto ne bi pravila budale i od drugih, u ovom slučaju stranaka izigranih u inspekcijskim postupcima?

 

(U ovoj priči me malo čudi samo jedan detalj - legalizacija se provodi već više od 6 mjeseci, mediji su puni napisa o tome - gdje ste vi sve to vrijeme bili da se sada čudite takvom ishodu? Shvatite ovo više kao retoričko pitanje.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a šta je sa zakon o građenju 3 metra od međe??? mislim ove države više i pravde ... nema tu pravde ....pravda je u korupciji i mitu.. i kakv je to pravni smisao ako se vodi sudski spor zbog toga'??.. to je isto ko da je na primjer zabilježba u gruntovnici o zabrani otuđenja a ja se upišem kao novi vlasnik... točn sam isfrustriran...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema zakona koji određuje građenje 3 metra od međe. Na mnogim mjestima to niti ne bi bilo moguće. Postoje urbanistički uvjeti i u njima su propisani takvi detalji.

 

Što se tiče zakona o legalizaciji, potpuno mi je jasno da ste isfrustrirani (i ja sam jer imam slučaj gdje inspekcija više od 10 godina nije provela vlastito rješenje o uklanjanju, pa niti nakon okončanog upravnog spora kojim je to rješenje potvrđeno), samo mi je zanimljivo kako nitko nije bio dovoljno isfrustriran da digne dreku dok je zakon još bio u pripremi. Npr. vi sad pišete o stvarima kojih su bile pune novine prije 6 mjeseci kao o nekoj novosti. Dovoljna količina dreke tu i tamo pomogne, ali samo ako je na vrijeme.

 

Ako - shvatite ovo dobronamjerno - mislite nastaviti ovu bitku, bilo bi jako dobro da malo raščistite osnovne pravne pojmove, inače neće ići (a iskreno: neće ići ni s tim).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razumijem ali nije moja dužnost da provjeravam zakone i da se brinem o legalizaciji iz prostog razloga što su sve moje građevine zakonito građene sa svim potrebnim dozvolama pa se nisam ni interesirao za to .,a u naposljetku u ruci držim rješenje o rušenju takvog objekta s kojeg još i okapnica pada na moju okućnicu????...a kao obični laik stvar je kristalno jasna.. dok sam vadio dozvole morao sam se pomakivati od svih međa vamo tamo...da nikome danas sutra ne bi smetao,a sada oni meni smetaju --žalosno istinito..... i masno platio građevinske dozvole 70-80 tih godina...a sad se opet drugi smiju a ja izvisio..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija