Jump to content

Portal www.fininfo.hr i privatnost podataka?


izzzy

Preporučene objave

Imam pitanje vezano za portal http://www.fininfo.hr . radi se o portalu koji daje uslugu pretrage tvrtki i informacije o trgovačku društvu (OIB, sjedište, popis odovornih osoba ali i informacije o prihodima i rastu/padu istih, bonitetu itd.)

 

Ono što me zanima je sljedeće: iako većina podataka je lako dostupna preko sudskog registra, da li oni smiju koristiti podatke bez odobrenja tvrtke ili osobe? (portal je djelo privatne tvrtke a ne nekog vladinog servisa)

 

Ne kužim se u to puno, ali mi je glupo da netko tako ima lak pristup mojem poslovanju, a s druge strane da idem vaditi bonitete za vlastite potrebe moram u Fini plaćati po 200-300 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam sto da Vam kazem osim da Vas razumijem. Zivimo u takvoj drzavi i to je sve sto cu reci ...

Znam puno poduzetnika, prvenstveno malih, kojima to smeta, koji su vec kontaktirali tu firmu El Koncept doo koja odrzava taj portal i nista ... naravno, na konkretno pitanje nemaju odgovor nego samo upucuju na to da im se salje mail i da ce nam se ocitovati njihova pravna sluzba ako ikako spomenemo to da krse brojne pravne akte, koja ce naravno sve upite otpiliti na isti nacin ...

Ok da i ne posluju van zakona, kako oni kazu ... no nemaju ni odgovor kad ih zamolite da onda skinu vasu firmu s toga na isti nacin kako su je i stavili ... kolko ja znam, poduzece mora biti javno u sudskom registru ne i na svakakvim drugim portalima...

Dobro su potkovani i imaju ocito politicko zalede ... mi ne mozemo nista protiv toga ...

Da, potpisali su neki ugovor u sklopu programa Bicro, Europska Unija, ovo ono ... Da, transparentnost poslovanja je vazna ... ali isto tako postoji nesto sto se zove zastita privatnosti kao i pravo na slobodu privredivanja ...

Ionako se sve informacije koje oni tamo daju mogu saznati u sudskom registru ili druga dva tri klika po internetu ...

Kako ce to onda poslodavci gledati na mlade firme koje nemaju jos rezultata koje Hrvatska drzava tako potice .... i zasto bi neka tamo firma koristila podatke druge firme ako nije drzavna institucija (i jer NIJE drzavna institucija) i ako je ta druga firma nije platila za to ... Da, to im je isto argument - da bi poduzeca trebala biti sretna sto ih zapravo besplatno oglasavaju, pitam se sto ce na to reci sve male informaticke tvrtke koje ce po toj logici gubiti posao izrade internet stranica i slicno jer je eto Fininfo savrsen i dovoljan za neko osnovno poslovanje ...

Evo, jos jedna monopolisticka fora koja unistava malo i srednje poduzetnistvo jer je nekome trebala zarada preko jeftinog portala i drzavnih institucija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od Agencije za zaštitu osobnih podataka možete zatražiti mišljenje u odnosu na osobne podatke koji su tamo objavljeni. Iako su ti podaci objavljeni javno na sudskom registru ili na stranicama Fine, to ne znači da su ispunjeni uvjeti u kojima se ti podaci smiju obrađivati bez prethodnog pristanka njihovih vlasnika. Pročitatje Zakon o zaštiti osobnih podataka za više detalja, pa evt. postavite ovdje konkretna pitanja.

 

O ostalim podacima, ovisno o njihovim izvorima, pretpostavljam da je najbolje obratiti se onome tko je originalni izvor podataka. Primjerice u uvjetima korištenja registra godišnjih financijskih izvještaja Fine stoji da se podaci ne smiju kopirati, drugdje objavljivati, itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Točno to. Izgleda da se radi o zaleđu

Jer na stranicama sudskog registra ima link o poslovanju tvrtke na sustavu RGFI od Fine i tamo lijepo piše da su podaci za osobnu uporabu i ne smiju se distribuirati dalje.

A onda neka treća tvrtka ne da ih samo distribuira nego ih prodaje kao dio svoje usluge.

Da nema zaleđa, već bi im država sjela sa nekom kaznom s kojom bi popunila malo proračun

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fina je trgovačko društvo, d.O.o. U vlasništvu države, ali i dalje trgovačko društvo. Nema "država" nikakvih mehanizama kojima bi nekoga za nešto kažnjavala, već Fina, u slučaju da smatra da je prekršen neki ugovor ili uvjeti korištenja, pokrenuti mehanizme zaštite svojih prava i obeštećenja kao i bilo koje drugo poduzeće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija