Jump to content

Kako do odvjetnika za besplatnu pravnu pomoć


Tomcat

Preporučene objave

Moja nećakinja je razvedena dvije godine i ne dobiva alimentaciju za dijete. Nezaposlena je i živi s roditeljima od kojih je jedan na Zavodu za zapošljavanje, a drugi radi. Poduzeto je sve što je bilo potrebno sa socijalnim radom (od njih dobiva na 3 godine iznos od 451,00 kn), ali ne može se ništa više učiniti, jer otac djeteta „ne radi“, podstanar je, te nema „nikakvih“ sredstava za život. Zbog toga je podnijela Zahtjev za besplatnu pravnu pomoć u vezi zastupanja na sudu – za ovrhu (Zagreb – Zapoljska ulica-Općina Pešćenica) koji joj je odobren. Dobila je popis advokata koji bi je mogli zastupati, ali na žalost ili im to nije specijalnost ili se ne javljaju na navedene telefone.

Ovim putem molim, da li netko ima saznanja o sličnoj situaciji, a posebno o advokatu koji bi mogao zastupati moju nećakinju. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu vjerovat da baš nitko ne znam nekog odvjetnika za besplatnu pravnu pomoć. Sada vidim i to moram napisat da su to sve sameo "patke". Popis postoji, ali se nitko sa tih popisa ne javlja. Kada gostuju na TV, sve lijepo i krasno, osavljaju svoje brojeve telefona i e-mail, ali kada im se piše, od odgovora ništa. Koliko vidim to je sve samo radi njihove osobne promidžbe i ništa više. Žalosno, jako žalosno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, možda ovo pomogne Vašoj nećakinji, neka im pošalje e-mail, dobit će odgovor jako brzo sa popisom sve dokumentacije koju im je potrebno dostaviti.

Naravno, potrebno je ukratko opisati situaciju :

 

Roditelji iz cijele Hrvatske kojima je potrebna besplatna pravna pomoć radi alimentacije mogu se obratiti HOK-u na adresu Koturaška 53/II, Zagreb, telefon 01 6165 200 ili e-mail hok-cba@hok-cba.hr.

 

Sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam odvjetnika. Ali prema članku 10 stavku 2. Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći (NN br. 62/08 i 81/11) Odvjetnik ne smije odbiti pružiti pravnu pomoć u skladu s odredbama ovoga Zakona.

 

Članak 10, Stavak 3. kaže:

(3) Iznimno od stavka 2. ovoga, članka odvjetnik može odbiti pružiti pravnu pomoć u sljedećim slučajevima:

 

a) ako je on ili koji drugi odvjetnik koji je radio ili radi u istom uredu u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana zastupao protivnu stranku ili obje stranke, dao im pravni savjet ili od njih primio uputu,

 

b) ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao odvjetnički vježbenik kod odvjetnika koji je zastupao protivnu stranku,

 

c) ako je u istoj stvari ili stvari koja je s njome pravno povezana radio kao sudac, državni odvjetnik ili kao službena osoba u upravnom ili drugom postupku,

 

d) ako mu je Hrvatska odvjetnička komora odobrila pružanje specijalizirane pravne pomoći, a riječ je o predmetu koji ne pripada njegovoj priznatoj specijalnosti.

 

Članak 10, Stavak 4. kaže:

(4) Korisnik pravne pomoći može o odbijanju pružanja pravne pomoći pisanim putem obavijestiti ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa, koje će o tome bez odgode izvijestiti Hrvatsku odvjetničku komoru kako bi Hrvatska odvjetnička komora utvrdila opravdanost navedenog odbijanja.

 

Dakle, specijalnost je opravdan razloga za odbijanje samo ako ima takvo ovlaštenje, pa najbolje da probate još koji put kod odvjetnika pozivajući se na ovaj članak i mogućnost da o navedenom izvijestite Ministarstvo pravosuđa, pa ako ne uspije, postupite prema proceduri iz članka 10, Stavka 4.

 

Koliko vidim nadležna jedinica u Ministarstvu pravosuđa je Uprava za Europsku uniju i međunarodnu suradnju, Sektor za ljudska prava i besplatnu pravnu pomoć. Odjel za besplatnu pravnu pomoć, pa ih možete pronaći broj i pitati ih za pomoć. Ali kad ih budete obavještavali o odbijanju temeljem članka 10. stavka 4. onda obvezno pošaljite pisanim putem na Ministarstvo, i s povratnicom ili barem preporučeno.

 

Ne vjerujem da je i Ministarstvo baš agilno :) Pa da imate dokaz da ste im poslali pa da možete, za koji tjedan ponovo pitati što su napravili.

 

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija