Jump to content

obaveza suca kod lažnog svjedočenja


miela

Preporučene objave

Održana je parnica imovinska ,a svjedoci su lagali i sami sebi kontrirali u istom iskazu.Sudac se u par navrata nasmijao jer je to bilo takvo laganje da bi to i djete primjetilo.Mene sad zanima mora li sudac po službenoj dužnosti njih prijaviti radi lažnog iskaza ,a ako ne čemu služi upozorenje na početku parnice da je lažno svjedočenje kažnjivo itd.Prvi puta se nalazimo na sudu i u takvoj situaciji pa smo zbunjeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Davanje lažnog iskaza je kazneno djelo, prema čl. 303. Kaznenog zakona (spada u kaznena djela protiv pravosuđa). No, kazneni postupak se uvijek pokreće po zahtjevu ovlaštenog tužitelja - a to nikada ne može biti i nije sudac - nego ili državni odvjetnik (ako se radi o kaznenom djelu koje se goni prema službenoj dužnosti), ili privatni tužitelj (odnosno oštećenik kaznenim djelom).

 

Dakle, na samoj raspravi sudac ne može kazniti svjedoka za davanje lažnog iskaza, već njihov iskaz ne bi smio (na temelju logičke argumentacije) uzeti u obzir (kako sud može znati je li iskaz istinit ili lažan). A za kažnjavanje takvih svjedoka vodi se kazneni postupak u kojem se utvrđuje jesu li ostvareni elementi navedenog kaznenog djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija