Jump to content

Psi kao uzrok buke


ajla

Preporučene objave

Živim u sisku u kvartu zeleni brijeg gdje svi imaju obiteljske kuće. većina susjeda ima pse za kućne ljubimce(nije da o njima vode neku silnu brigu, od recimo 10 kuća sa psima u okolici, samo jedna obitelj svog redovito vodi na istrčavanja, u šetnje i slično) jedan od pasa je užasno glasan i smeta mi za spavanje, učenje, bilo kakav rad. znam da zakonom nije zabranjeno imati pse, ali je zakonom zabranjeno uznemiravati sugrađane. tražila sam po netu i našla zakon o zaštiti od buke, zanima me mogu li se pozvati na to i da li bi zvanje policije imalo nekog smisla? pošto živimo u hrvatskoj, mislim da policija ne bi napravila puno više od običnog zapisnika. a lajanje tog psa postaje, odnosno davno je postalo, neizdrživo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odmah u tajništvo gradskog vijeća u Sisku i provjerite da li postoji propis o držanju pasa.

 

Evo za primjer jedan takav iz jedne male sredine:

 

ODLUKA O DRŽANJU I ZBRINJAVANJU PASA I MAČAKA

Članak 1.

Ovom odlukom propisuje se postupak za registraciju pasa, uvjeti i način njihova držanja, organiziranje eutanazije pasa i mačaka lutalica, na području …

Članak 2.

Oni koji drže pse, bilo to u državnom vlasništvu, ili su vlasnici, posjednici, čuvari pasa (u daljnjem tekstu: držatelji pasa), mogu držati pse na području … samo ako se pridržavaju odredaba ove odluke.

Članak 18.

Psi …iz ove odluke mogu se držati:

- u odgovarajućem prostoru (boksu) koji mora biti ograđen čvrstom pletenom žičanom ogradom visine najmanje 2 m,

- u ograđenim dvorištima vezani na lancu ili uzici,

- u stanu ili drugoj zatvorenoj prostoriji (osim lođa, balkona, terasa i sl.) pod uvjetom da pas ne ometa kućni red ili javni mir i red,

- u hotelskim objektima i kampovima, i to u posebnim prostorijama za smještaj pasa koje moraju biti smještene i uređene tako da ne ometaju goste.

Iznimno od odredbe prethodnog stavka čuvarski psi mogu se držati uz imovinu koju čuvaju tako da su uz tu imovinu vezani lancem ili sigurnosnom uzicom.

Lanac odnosno uzica mogu biti vezani za žicu odgovarajuće debljine i čvrstoće postavljene po obujmu čuvane imovine.

Članak 19.

Držatelj psa obvezan je smjestiti i držati svog psa tako da pas ni u kojem slučaju ne može ometati pješački ili kolni promet, kao ni pristup službenim osobama da ulaze u stan.

Na ulazu u dvorište, ili drugi ograđeni prostor u kojem se drži zločudni pas, držatelj psa obvezan je postaviti pločicu standardne veličine s upozorenjem: "Čuvaj se psa" ili "Oštar pas".

Članak 21.

Držatelj psa mora osigurati da njegov pas u stanu, kući, dvorištu i sl. zavijanjem ili lajanjem ne ometa mir okolnih stanara.

U blizini stanova i ugostiteljskih smještajnih objekata ne smiju se držati psi koji svojim lavežom ili zavijanjem narušavaju popodnevni i noćni mir u vremenu koje je za takav mir uobičajeno ili propisano.

Članak 35.

Nadzor nad provedbom ove odluke obavlja Županijska veterinarska inspekcija, djelatnici Policije i Komunalno redarstvo …

Članak 36.

Kad nadzorni organi utvrde da pas nije uredno prijavljen ili da nad njim nisu izvršene mjere propisane ovom odlukom, naredit će držatelju rješenjem da u određenom roku otkloni tu nepravilnost.

Ako držatelj psa u ostavljenom roku ne postupi po rješenju, naredit će da se nad psom izvrši eutanazija.

Ako se pas drži na mjestu na kojem je po odredbama ove odluke zabranjeno držanje pasa ili ako se pas drži suprotno odredbama ove odluke ili ako lajanjem ili zavijanjem on remeti mir građana, nadzorni organi donijet će rješenje kojim će držatelju psa narediti da u određenom roku takva psa ukloni.

Ako držatelj u ostavljenom roku ne postupi po rješenju iz prethodnog stavka, nadzorni organi naredit će da se pas eutanazira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija