Jump to content

Nasljednik stranac u postupku razvrgnuća suvlasničke zajednice


svek

Preporučene objave

Poštovani,

Rješavajući zavrzlamu oko razvrgavanja suvlasničke zajednice nad nekretninama i taman kad smo, nakon sporenja, na najboljem putu da je u tom pravcu i riješimo diobnim ugovorom, iskrsnuo je novi problem.

 

Nasljednici jednog od suvlasnika upisanih u zemljišne knjige, koji je prije II svj. rata iselio u SAD i koji je umro prije dvadesetak godina, su strani državljani. Ostavinska rasprava provedena je u New Yorku. Oni su voljni poslati sve punomoći koje trebaju, ali bez dolazaka u Hrvatsku jer su poprilično nezainteresirani za imovinu ovdje s naznakama da bi je se mogli i odreći jer se ne radi o velikim vrijednostima.

 

1. Što da ja ovdje napravim?

2. Kakve sve punomoći trebaju poslati odvjetniku (još ga nisam angažirao jer sam u fazi prikupljanja dokumentacije) kako bi se sve što je moguće napravilo bez njih, uključujući i upis u zemljišne knjige?

3. Što mi od dokumenata osim punomoći trebaju poslati?

4. Mora li se i može li se bez njih pokrenuti ostavinska rasprava kod javnog bilježnika?

5. Kada se i kako oni odriču svoje imovine i kojim dokumentima?

 

Problem je, osim što mi se kao i svima žuri, što moram voditi računa o tome da ti ljudi u SAD-u sve naprave u isti mah, predviđajući sve dokumente koji mogu zatrebati u nekim budućim koracima sve do odreknuća od imovine.

Hvala unaprijed na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda bi najjednostavnije bilo pokrenuti ostavinski postupak u RH za "Amerikanca" i da onda ti nasljednici izjavom ovjerenom u hrvatskom veleposlanstvu ili kod njihovog javnog bilježnika ustupe svoj dio Vama ili nekom drugom.

 

Kada bi sve ustupili Vama riješili bi sve brzo.

 

Da bi sve kratko trajalo najbolje bi bilo da Amerikanci jednom ovjerenom izjavom opunomoće Vašeg odvjetnika da ih zastupa u ostavinskom postupku iza smti njihova oca (djeda?) i da u njihovo ime svoj nasljedni dio ustupe Vama.

 

Time bi stvarno sve brzo išlo.

 

Dakle prvo Vi nađete "svog" odvjednika.

Potom ga upoznate s problemom i potom toj rodbini iz SAD-a pošaljete primjerak izjave koju trebaju ovjeriti i poslati nazad Vašem odvjetniku (ili Vama da mu to date).

 

Odvjetnik će tom izjavom zastupati njih i Vas te njihov dio ustupiti u njihovo ime Vama na ostavinskoj raspravi.

 

Sve radite u dogovoru s odvjetnikom, ali sam mišljenja da bi ovako bilo najbrže i najjeftinije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, na prvi pogled ne zvuči prekomplicirano.

Imam naznake da bi se Amerikanci mogli odreći nasljedstva u moju korist...

 

Još mi treba informacija:

 

1. Što mi sve od njihove dokumentacije može zatrebati (rješenje o nasljeđivanju, međunarodni ili obični smrtni list, fotokopije osobnih dokumenata i kojih...)?

 

Naime, sve mora biti "u jednoj kuverti" jer jedan od tih Amerikanaca-nasljednika, čini mi se, ne zna ni prstom na karti uprijeti gdje je Hrvatska. A ni drugi nije puno bolji... :vrti:

 

I pitanje:

 

2. Treba li mi, obzirom da se radi o SAD-u (a ne o zemljama EU) nekakvo rješenje Ministarstva pravosuđa RH i/ili Vanjskih poslova i koliko to traje i je li ovo potrebno samo u slučaju da se ne odreknu nasljedstva?

 

3. Koliko prosječno traje taj postupak ostavinske rasprave?

 

Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Ponovo dizem temu s novim pitanjem. Neka prethodna uspio sam razjasniti.

Sada je problem s porezima. Naime, moji Amerikanci ni u kojem slucaju, kako sada stvari stoje, nisu spremni naslijediti obvezu bilo kakvog placanja poreza, odnosno da postanu porezni obveznici nakon sto naslijede imovinu od pok. oca. Ne znam postaju li oni porezni obveznici (oboje su strani drzavljani, bez hrvatskog drzavljanstva) ako svaki nasljedstvom dobiju oko 6.000 kvadrata nekakve zemlje. Sve je u katastru i ZK kao poljoprivredno i šume, a u stvarnosti, tamo ni koza ne moze prici, niti je 80 posto toga moguce darovati, pogotovo prodati. Sve to oni znaju, znam i ja koji naslijedjujem drugu polovicu...

Sto uciniti u ovoj situaciji?

Jedna od varijanti je da sve prepisu na mene, kao sto mi je to savjetovano u prethodnom postu, ali to ce teze ici zbog njihova nepovjerenja.

Druga varijanta je da se sestra Amerikanda odrekne svog nasljednog dijela u korist brata Amerikanca, a ovaj u korist svoje supruge koja ima hrvatsko drzavljanstvo.

 

Molim Vas savjet, pogotovo u pogledu (ne)mogucnosti ove trece varijante. Jer, bojim se da mi oni sve ne blokiraju, kazu jednostavno "F..k you" i ostave stvar ovako kako sad stoji, bez pokretanja ostavinske rasprave u RH iza smrti njihova oca...

 

Komplicirano? Meni pogotovo!

 

Tny svima koji su dosli do kraja posta. Do neba hvala onima koji na ovo odgovore!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nasljednici, osim nasljednika prvog nasljednog reda, plaćaju porez na naslijeđeno, bez obzira na državljanstvo. Prijaviti moraju svi, a onda porezna oslobodi nasljednike prvog nasljednog reda. Porez poreznici određuju prema svojoj procjeni vrijednosti.

 

Ako se radi o strancu, postupak se ponešto dodatno komplicira jer mu je prije donošenja rješenja potrebno dodijeliti OIB.

 

Još se malo komplicira time što poreznici komuniciraju s nasljednicima-strancima na svjetski općeprihvaćenom hrvatskom jeziku, valjda u nastojanju da postupak bude što brži i da što prije naplate svoje.

 

Upis u zemljišne knjige nije uvjetovan plaćanjem poreza, pa ako stranac-nasljednik ne misli dolaziti ovamo slijedećih n godina, može svjesno napraviti prekršaj i čekati zastaru (ne znam koliko). Ako uđemo u EU, kako je krenulo s prometnim prekršajima, moglo bi se desiti da ne može niti u druge države EU bez opasnosti da ga traže lovu.

 

Odricanje od nasljedstva u korist druge osobe moguće je samo ako je ta druga osoba sunasljednik. Inače se radi o darovanju ili nečem takvom, i ne može se provesti u okviru ostavinskog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija