Jump to content

Istek registracije - pomoć


MladenSB

Preporučene objave

Upravo je policija zaustavila suprugu i ustanovila je da je istekla registracija te su joj oduzeli tablice i dali uplatnicu na kojoj je iznos od 700 kn. Auto je registrirano 14.10.2009 godine a istek registracije je 02.10.2010. Zanimam me kako je moguće da registracije ne vrijedi punih godinu dana, nego je skraćena za par dana. Uvjereni smo bili da nam istiće reg. onoga dana kada smo i registrirali auto 14.10. Osiguranje smo platili početkom mjeseca. Šta da radim... da se žalim ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša prometna dozvola ističe 31.10.2010. godine, kao i osiguranje.

 

Vaša supruga nije ni bila u prekršaju a nitko vam ne može pomoći. Ako vam tih 700 kuna nije problem platiti - platite jer u protivnom vam slijedi ispravljanje krive Drine i rat s vjetrenjačama.

 

U tijeku je sveopće neznanje propisa od policije, preko prekršajnog suda i VPS-a do državnog odvjetništva.

 

Nitko iz tog lanca nema snage i volje dati valjano tumačenje jer bi se zamjerili bogatom lobiju osiguravajućih društva koji obilato financiraju predizborne kampanje političara.

 

Slijedi moje osobno mišljenje, citirani članci iz ZSPC 1996, 2004 i 2008, citiran dio Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, te stručne upute CVH djelatnicima u STP.

 

Sve ovo vam neće pomoći jer smo država koja robuje uskim interesima pojedinaca, a svatko tko se iz državnog aparata tome suprostavi biva doslovno šikaniran unutar državne službe.

 

 

 

Moje mišljenje, mišljenje brojnih pravnika i sudaca:

 

Radi ravnomjernije posjećenosti stanicama za tehničke preglede vozila (STP) MUP je 1998. godine poslao dopis Centru za vozila Hrvatske (CVH) da u prometnim dozvolama upisuju datum isteka tehničkog pregleda, iako tadašnji (a i sadašnji) ZSPC propisuje drugačije.

 

Radi brojnih nedoumica CVH 2001. godine obavještava STP da prometne dozvole vrjede do kraja mjeseca, a ne do datuma.

 

MUP nikad o tome nije obavjestio vlastite službenike.

 

ZSPC iz 2004. godine u čl. 256 propisuje obvezu obavljanja tehničkog pregleda tijekom mjeseca, ne od datuma.

 

ZSPC iz 2008. godine opoet u čl. 256 propisuje obvezu obavljanja tehničkog pregleda tijekom mjeseca, ne od datuma, dakle nepromjenjeno.

 

Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, prati ZSPC i propisuje počekni rok do 30 dana od datuma isteka police. Počekni rok se ne primjenjuje nakon odjave vozila.

 

 

 

 

ZAKON

O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

(Pročišćeni tekst)

Članak 263.

(1) Nova motorna i priključna vozila, traktore i mopede (u daljnjem tekstu: vozila) što sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od prvog tehničkog pregleda i registracije vozila.

(2) Vozila stara dvije ili više godina, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovnog tehničkog pregleda.

(3) Rok važenja redovnog tehničkog pregleda označava se s posebnim znakom - naljepnicom, na prednjoj strani vozila.

 

 

 

 

 

 

ZAKON

O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 256.

(1) Nova motorna i priključna vozila (u daljnjem tekstu: vozila) što sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od prvoga tehničkog pregleda i registracije vozila.

(2) Vozila stara dvije ili više godina, vlasnici su dužni podvrgnuti redovnom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjega redovnoga tehničkog pregleda.

(3) Rok važenja redovnoga tehničkog pregleda (prometne dozvole) označava se s posebnim znakom – naljepnicom, na pred njoj strani vozila.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako ne istakne naljepnicu sukladno stavku 3. ovoga članka.

 

 

 

 

 

 

ZAKON

O SIGURNOSTI PROMETA NA CESTAMA

Članak 256.

(1) Nova motorna i priključna vozila što sudjeluju u prometu na cestama, vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od prvoga tehničkog pregleda i registracije vozila.

(2) Vozila stara dvije ili više godina, vlasnici su dužni podvrgnuti redovitom tehničkom pregledu tijekom svakog 12. mjeseca od posljednjeg redovitog tehničkog pregleda.

(3) Rok važenja redovitog tehničkog pregleda označava se posebnim znakom (naljepnicom) koji se postavlja na prednjoj strani motornog vozila, odnosno na stražnjoj strani priključnog vozila.

(4) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako nema istaknutu naljepnicu sukladno odredbi stavka 3. ovoga članka.

 

 

 

 

 

 

 

ZAKON

O OBVEZNIM OSIGURANJIMA U PROMETU

Članak 3.

(1) Pojedini pojmovi, u smislu ovoga Zakona, imaju sljedeće značenje:

14. »počekni rok« je razdoblje od najviše 30 dana nakon isteka ugovora o osiguranju u kojem se prava i dužnosti iz ugovora o osiguranju produžuju,

 

 

 

 

 

 

 

Datum valjanosti prometne dozvole

U prilogu dostavljamo vam naputak Ministarstva unutarnjih poslova broj 511-01-42-29296/3-98 od 11.05.1998. godine.

Ovim naputkom kao što je navedeno, mijenja se točka 7. uputa broj 511-01-43-8073/5-1993 od 12.05.1993. godine. Upute se nalaze u priručniku Upute za poslove tehničkih pregleda i registracije vozila II izdanje (Centar za vozila Hrvatske, travanj 1996) na stranici 2.

Prema navedenom točka 7. sada glasi:

U rubriku "Podaci o tehničkom pregledu i valjanosti prometne dozvole" u prometnoj dozvoli upisuje se datum izvršenih tehničkih pregleda (npr. 18.05.1998).

U rubriku "Dozvola vrijedi do" upisuje se točan dan, mjesec i godina u kojem istiće valjanost redovnog tehničkog pregleda (za koje vrijeme su plaćene i propisane obveze npr. 18.05.1999). Ukoliko datum obveznog osiguranja istiće prije isteka važenja redovnog tehničkog pregleda, upisuje se datum isteka osiguranja sa police osiguranja od automobilske odgovornosti. (npr. istek police je 15.05.1999. u rubriku "Dozvola vrijedi do" upisuje se 15.05.1999. a ne 18.05.1999. do kada važi tehnički pregled vozila).

Za privremeno registrirana vozila u rubriku "Dozvola vrijedi do" upisuje se datum do kada vrijedi privremena registracija (isto kao i do sada), odnosno do kada je odobren privremeni uvoz (npr. 18.08.1998.) i do tada moraju biti plaćene sve obveze.

Na naljepnici o važenju tehničke ispravnosti vozila "znak kojim se označava rok valjanosti tehničkog pregleda" buši se kao i do sada mjesec važenja iz prometne dozvole i broj STP koja je ovjeru izvršila kako je to u uputama navedeno.

Za nova vozila koja se registriraju redovni tehnički pregled vrijedi 24 mjeseca, u prometnoj dozvoli u rubriku "dozvola vrijedi do" upisuje se datum isteka osiguranja sa police osiguranja od automobilske odgovornosti.

Za lake prikolice također se upisuje u karton tehničke ispravnosti lake prikolice u rubriku "vrijedi do" točan dan, mjesec i godina u kojem ističe valjanost tehničkog pregleda (svake tri godine od prvog tehničkog pregleda).

Naputak Ministarstva da se u prometnoj dozvoli, što znači i u registracijskom listu i obrascu broj 2 ovjera tehničke ispravnosti i produljenja valjanosti prometne dozvole, upisuje točan dan, mjesec i godina u kojem istiće valjanost redovnog tehničkog pregleda počinje se primjenjivati od 18. svibnja 1998. godine.

Navedena promjena sa ispisom datuma bit će instalirana u programu i automatski će se aktivirati od 18. svibnja 1998. godine. Za eventualne informacije obratite se direktno službi održavanja programa (FIST, Internet).

Stanice za tehničke preglede vozila koje koriste vlastita programska rješenja potrebno je da također usklade svoje programe sa navedenom promjenom.

Srdačno vas pozdravljamo.

D I R E K T O R :

Stipo Lozić-Baškarad, dipl.ing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rok važenja tehničkog pregleda vozila

>Dopisom Centra za vozila Hrvatske I/2, broj: 684-1/98 od 13. svibnja 1998. godine stanice su obavještene o novom načinu pisanja datuma do kada vrijedi valjanost tehničkog pregleda. Prema navedenoj uputi stanice su datum počele upisivati na način: dan-mjesec-godina, a ne kao do tada samo: mjesec-godina. Navedena izmjena napravljena je u svrhu ravnomjernijeg dolaženja vozila u stanicu tijekom cijelog tekućeg mjeseca, a ne kao što je bilo do tada da se u stanicama stvara velika gužva tijekom nekoliko zadnjih dana tekućeg mjeseca, a ostale dane stanica je uglavnom bila prazna.

>Međutim, novim načinom označavanja roka valjanosti tehničkog pregleda nije se promjenila odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama, članak 263. u kojoj se kaže da su vlasnici dužni podvrgnuti tehničkom pregledu svoja vozila TIJEKOM MJESECA u kojem ističe rok od zadnjeg tehničkog pregleda (24 mjeseca za nova vozila i 12 mjeseci za stara vozila). To znači da je rok važenja tehničkog pregleda i nadalje do posljednjeg dana u mjesecu u kojem ističe tehnički pregled. Promjenio se samo način označavanja ovog roka.

>Uprkos tome i danas pojedino osoblje stanica za tehnički pregled krivo upućuje stranke do kada vrijedi tehnički pregled, a stranke se pojedinačno obraćaju u Centar za vozila Hrvatske ili nadležne policijske uprave/postaje. Stoga još jednom upozoravamo na ispravno tumačenje do kada vrijedi tehnički pregled i još jednom dostavljamo uputu Ministarstva unutarnjih poslova u kojoj je dano ovo tumačenje.

> Sa štovanjem!

> D I R E K T O R:

Stipo Lozić-Baškarad, dipl. ing.

 

 

Radi ravnomjernije posjećenosti stanicama za tehničke preglede vozila (STP) MUP je 1998. godine poslao dopis Centru za vozila Hrvatske (CVH) da u prometnim dozvolama upisuju datum isteka tehničkog pregleda, iako tadašnji (a i sadašnji) ZSPC propisuje drugačije.

 

Radi brojnih nedoumica CVH 2001. godine obavještava STP da prometne dozvole vrjede do kraja mjeseca, a ne do datuma.

 

MUP nikad o tome nije obavjestio vlastite službenike.

 

ZSPC iz 2004. godine u čl. 256 propisuje obvezu obavljanja tehničkog pregleda tijekom mjeseca, ne od datuma.

 

ZSPC iz 2008. godine opoet u čl. 256 propisuje obvezu obavljanja tehničkog pregleda tijekom mjeseca, ne od datuma, dakle nepromjenjeno.

 

Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, prati ZSPC i propisuje počekni rok do 30 dana od datuma isteka police. Počekni rok se ne primjenjuje nakon odjave vozila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija