Jump to content

zatezna kamata kod kašnjenja alimentacije


ruth

Preporučene objave

u sporazumnom ugovoru rastave braka stoji da ugovorena alimentacija mora biti uplaćena do 10. u mjesecu za protekli mjesec a ukoliko ne bude uplaćena na vrijeme bit će obračunata zatezna kamata prema zakonu. suprug uplaćuje već nekoliko godina sa zakašnjenjima od 10, 20 pa do 60 dana.sada smo došli do toga da i bez zatezih kamata duguje nekoliko alimentacija koje su se skupile u 4 godine (sigurno i više al prije toga nisam vodila evidenciju) i nisu uplaćene zbog otezanja. kako mogu naplatiti nedobivene alimentacije i obračunati zateznu kamatu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 godina kasnije...
Bok!

Zatezna godišnja kamata je 17%, ali najbolje bi bilo otići na socijalno ili se obratiti nekom odvjetniku. Imate sreće, makar ste koliko toliko izašli na kraj s alimentacijom, ja nisam nikad, ima već 30.000,00 kn duga bez zateznih kamata.. :palac:

 

hahahahaha

mom je presuda postala pravomocna prije 5 godina za dvoje djece po 1250 kn, znaci 150.000,00 kn bez kamata. a on je do sada platio ukupno 730,75 kn (sirup za kasalj i cetkica za zube za vrtic ukljuceni u iznos)

Kada dodjem do toga da mi bude dugovao pola cu iz zahvale valjda dobiti srcani. jos je covjek sada trazio da mu se prizna nesposobnost za rad i umanji alimentacija na ukupno 1250 za oboje jer ga kao od 2007 nesto bole ledja pa mu sud opet dao 2 mjeseca fore da doakze da je radno nesposoban - iako dobro znaju i da radi i da im imovinu.

 

ljudi puno srece i vama i vasoj djeci zelim. mene nije pratila

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokušajte se dogovorit s bivšim da mu se alimentacija skida s plače. Ako ne ide obbratite se odvjetniku. Tarifa im je 2000 kn za tužbu u svezi alimentacije bez obzira koliko pismena podnijeli i koliko puta izašli na sud. Nisam odvjetnik ali prolazim trenutno kroz to.Što se tiče kamata prošle godine su bile 14% a ove su 12%. Ne čini mi se iz gore navedenog da je vaš bivši nepošten i da ne želi platit. Porazgovarajte s njim . I ja imam vanbračno dijete , sa majkom djeteta sam se dogovorio da joj svaki mjesec na ruke isplatim 1500 kn. uvjek kupovao robicu za dijete, poklone itd. Nakon nekog vremena nagovore je i podnese tužbu za neplačanje alimentacije. Imao i svjedoke da sam joj na ruke toliko isplačivao i više, nije mi pomoglo jer je ista izjavila da sam joj te novce davao za nešto drugo. Morao sam na kraju platit opet alimentacije koje su već bile isplačene s kamatama i sve sudske troškove. Jako me to povrijedilo jer sam bio pošten i izvršavao svoje obaveze prema djetetu. Jedino što mi sud odredio manju alimentaciju 1200 kn.

Za božić djetetu uz alimentaciju pošaljem još 500 kn dara da djetetu nešto kupi. U prvom mjesecu me zovu u firmu da mi sjela ovrha na plaču radi nekih 200 kn. Kažu mi , znamo da ti sve uredno plačaš ali ona tvoja? Alimentacija mi se skidala s plače, do tad joj još poslao 1500 kn više nego što sam trebao. Pokazao uplatnice ali su mi opet rekli mi moramo poštovati sud. Od tad plaču do dan danas ne dobivam, odnosno dobijem 26,00 kn , 52,00 kn itd. Napisao sam ja prigovor na ovrhu i dostavio im uplatnice za dokaz. Mislio to če sad odmah odbacit. Neče, iči če na županijski sud rekli su mi i da takvi sporovi traju i po pet godina. Neda mi ni dijete viđat , maloj kupio mobitel i uvjek joj stavljao kn da me može nazvat itd. zadnji put kad sam je čuo dijete mi kaže : tata , mama mi ne da da te zovem. Očito njoj dijete služi samo za izvlačenje materijalne dobiti. E pa kad je tako sad ču ja tražit smanjenje alimentacije, a što se tiče djeteta zaboravit ču da ga imam s njom, nije mi to lako ali godine če napravit svoje, nije to ni pošteno prema djetetu ali nemam više snage borit se sa njenom majkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pohvalila bih odgovornost koju ste prihvatili na početku...ipak ste otac i to djete nije ništa krivo...nego ova rečenica...

 

"što se tiče djeteta zaboravit ču da ga imam s njom, nije mi to lako ali godine če napravit svoje, nije to ni pošteno prema djetetu ali nemam više snage borit se sa njenom majkom."

 

nikako nemogu prihvatiti...djete nije krivo zašto joj uskratiti..bilo kakav kontakt bolji je od nikakvog...sve te uplatnice i dokaze sačuvajte kako bi pokazali SVOM djetetu koje će imati pitanja kad -tad...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A neznam što da Vam kažem...nemogu vjerovati da jedna mama može braniti susrete s ocem!!!!

Evo ja bih Vam savjetovala da svakako pokušavate i dalje makar tel poziv,ako ne da pošaljite na adresu pismo,sliku,razglednicu...novine dječje bilo što...djete će samo početi pitati...

Kod mene je situacija obrnuta...ja sam samo tražila da uspostavi kontakt s kćerkom i da joj pokaže da je bitna u njegovom životu...susret...izlet bilo što...a to mu je previše ..mislim treba platiti kartu za vlak i nešto pojesti !!! a JA ko mene pita što to djete svaki dan jede,il oblači...ma užas!!! I sad je došlo ovršno rješenje da je dužan platiti 31000kn i sad sam ja njemu uništila život....on to neće platiti,idem u zatvor reci djetetu da nema oca ....fuj

NEZNAM šta da kažem,neznam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Poštovanje,

 

Prošlo je evo 6 godina od pravomoćnosti presude za naplatu alimentacije. Bivši i dalje ne plaća niti namjerava. Nema imovine (neprektnine, pokretnine) na sebi i nema sredstva da dokažem da je sve prebacio na druge. Radi i prijavio se za 2200 kn na puno radno vrijeme. Isplata plaće (ovih 2200 kn) je na ruke a poslodavac uredno plaća doprinose na taj iznos. To je međutim samo dio njegove stvarne plaće - ostatak je naravno na crno. Žalio se da ne može naći bolje plaćen posao i zato ne može plaćati. Lako sam i na sudu dokazala da to nije istina, jer sam mu JA našla novi posao u istoj struci a bliže mjestu stanovanja za 4500 kn, ali ga on naravno nije htio prihvatiti jer ovdje na crno zarađuje više. Međutim, nije to imao kako obrazložiti na sudu (osim floskule da ne želi moju pomoć). Zbog toga mu je sud na kraju opozvao uvjetnu i doneseno je rješenje na 10 mjeseci zatvora. Na isto se naravno žalio ali je žalba odbijena jer je prekasno poslana. S time je prvostupanjsko rješenje postalo pravomoćno, na što se on sad može zaliti kod županijskog. Ukupno dugovanje alimentacije je danas preko 100.000 bez kamata. Pošto znam koju imovinu ima i da je mogao plaćati bar nešto a nije htio (nudila sam mu da plaća pola, da kupuje knjige ili plati aktivnosti, da uzme drugi posao koji sam mu nasla, da placa samo 500 kn za 2 djece - ništa nije htio prihvatiti, a probleme je stvarao gdje god je stigao), moram reći da mi je u jednu ruku drago što je sad kazneno gonjen.

 

Pošto nemam odvjetnika i baš ne znam kome se sad obratiti, evo mojih pitanja:

1. Tko treba obračunati zatezne kamate?

2. Da li uslugu izračuna kamata vrši javni bilježnik, ili FINA, netko drugi?

3. Što sa zateznim kamatama i alimentaciju ako završi u zatvoru? Dakle što se dešava sa dugovanjem i kamatama u tom razdoblju i po izlasku iz zatvora?

4. Tko plaća troškove javnog bilježnika za pokretanje ovrhe?

5. Što se dešava ako se nema što ovršiti, dakle ako namjerno prestane raditi?

 

hvala unaprijed svakom tko je u mogućnosti odgovoriti na post

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija