Jump to content

OPG i povrat PDVa


Mzabicster

Preporučene objave

Pozdrav svima...

 

Molim pomoć oko slijedećeg pitanja...Naime, sa 1.1. ove godine moje OPG je ušlo u sustav PDVa pa me zanima da li mogu tražiti povrat poreza za robu koju kupujem za potrebe rada na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (zaštitna sredstva, vezivo, škare...) ?

 

Zasada još nemam nikakvih primitaka, odnosno sve što kupim plaćam gotovinom svojim novcima od plaće..s obzirom da se na tim sitnim računim zna nakupiti određena količina novca htio bih ju iskoristiti pa me zanima da li je tako nešto moguće i ako je do kada tu mogućnost mogu koristiti, ili mora postojati nekakav period unutar kojega moram početi ostvarivati primitke ?

 

Pretražio sam forum po ovom pitanju ali nisam našao odgovor, ako duplam temu molim ispravku, te se unaprijed ispričavam.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da možete; svi poduzetnici koji su upisani u sustav obveznika poreza na dodanu vrijednost imaju pravo na odbitak pretporeza.

Kod Vas, obzirom da ste obveznik poreza na dohodak, moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti, da pojednostavim:

- račun za kupljena dobra ili obavljene usluge prema Vašem OPG-u mora sadržavati sve podatke po čl.15.st.3 Zakona o PDV-u; (naziv,adresu,OIB...)

- račun mora biti plaćen

- primljena isporuka je obavljena u poduzetničke svrhe

 

Budući da još niste imali primitaka, kvartalni ste obveznik predaje PDV obrasca, što znači da za svaka tri mjeseca poslovne godine obračunavate razliku između pdv-a u izdanim (naplaćenim) fakturama i primljenim (plaćenim) a čija je razlika,u Vašem poslovanju, pravo na povrat pdv-a.

 

Naravno,o načinu na koji želite ostvariti povrat PDV-a, morate se izjasniti pri ispunjavanju PDV obrasca koji dostavljate poreznoj upravi a koja će Vam u roku 30 dana od zadnjeg dana za predaju porezne prijave, vratiti sredstva na Vaš račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mara30 je napisao:

može i meni mala pomoć, da li si opg može priznati 100% pretporeza za troškove goriva ili 70%?

 

od 01.01.2010. godine, kada stupila na snagu zadnja novela Zakon o PDV-u, prema odredbi članka 20. stavak 12., porezni obveznik ne može odbiti 30% pretporeza obračunanog za obavljene mu isporuke, uvoz ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz te isporuke dobara, obavljene usluge ili uvoz dobara u vezi s njihovom nabavom, najmom ili korištenjem.

 

Prema tomu, svi obveznici PDV-a mogu dobiti samo 70% iznosa pretporeza iskazanog na računu dobavljača goriva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Pozdrav... Moje OPg je u sustavu pdv-a vec 2-3 godine i kupovao sam rucunalo u jednoj trgovini i dobio sam povraz pdv-a, vrijedili to i za robu iz inozemstva? Namjeravam kupiti laptop i sad-a na nacin da prijatelj, koji je vec tamo, kupi laptop i posalje na adresu opg-a zajedno sa racunom. Znam da se ne placa carina na informaticku opremu, nego sam pdv i spedicija, moje pitanje je, hocu li dobiti nazad taj novac? Dakle, onaj racun koji mi oni ispisu za pdv na laptop, da li se to u potpunosti vraca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Očajnički Vas molim za pomoć!!

Ovako:Imamo otvoreni OPG koji je prilikom otvaranje bio na tati,a prebačen je na mamu 2009.god. zbob toga što nam je netko pametan rekao da ako je tata umirovljenik ne može biti i nositelj OPG-a(u sustavu PDV-a).Kada je prebačeno na majku uredno smo plaćali poreze i sve obveze.Tata je vodio računa o tome,a brat i ja se nismo puno mješali a ni znali ništa o tome(bili smo svi 3 članovi s majkom kao nositeljem)i plaćali doprinose za mamu.

Međutim tata koji je vodio računa o svemu je preminuo,a mi ne može nastaviti dalje plaćati sve obveze.Knjigovođa mi je rekao da iz sustava PDV-a ne možemo izaći 5 godina.Znači još godinu dana bi trebali plaćati ne samo doprinose za majku već i sve obveze što mi ne možemo financijski nikako izdržati.Da li je to zaista tako??Da li se OPG može prebaciti na brata koji je u radnome odnosu i tako izbjeći makar plaćanje doprinosa za mamu???Da li se OPG može staviti u nekakvo mirovanje do isteka tih 5 godina??Mama je jako bolesna(psihički problemi,nažalost),nikada nije bila u radnome odnosu prije toga.Što možemo i možemo li išta napraviti??????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovanje,

ispričavam se na smetnji.

Ako imate vremena zamolio bih vas da mi odgovorite sljedeće :

Zaposlen sam u privatnoj firmi koja mi uplaćuje mir. i zdr. , sada bih uz to i otvorio opg i bio jedini član i nebi bio u sustavu pdv-a.

 

1. mir i zdr. ne moram plaćati jer mi tvrtka to plaća , jel tako ?

 

2. Uz običan otkupni blog , da li ja smijem napisati na kompjuteru neki račun gdje je naveden moj broj žiro računa ,ime opg-a i dati takav račun ( bez iskazanog pdv-a) kupcu mojih proizvoda da mi uplati na žiro , a ne na ruke ?

 

3. Da li sam dužan napraviti žig ?

 

4. U tvrtki godišnje zaradim 90 000 kn , ako u opg-u godišnje zaradim još barem 10 000 kn , da li se to zbraja nakraju godine , pa ispada da sam odmah u sustavu pdv-a ?

 

5. Ako tokom godine moji kupci mi uplate na žiro račun recimo 50 000 kn , da li ja moram platiti državi kakav porez na tih 50 000 kn ? ili ako imam na žiru uplata godišnje 1000 kn da li je to isto što se tiče poreza ? Jel moram tih 1000 kn ili 50 000 prihoda nakraju godine nekome prijaviti ako me niko ništa ne pita ?

Ako moram platiti koji je to porez i po kojoj stopi se plaća ?

 

6. Da li mogu iznajmljivati svoje poljoprivredne proizvode i za to ispostavljati račun kupcu , a on mi uplati na žiro ? Tu mislim na iznajmljivanje cvijeća i sl.

 

Hvala na pomoći , dužan sam pivu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija