Jump to content

povlaštene mirovine


sutina11

Preporučene objave

Prema posljednjim podacima HZMO, povlaštenu mirovinu prima 10 863 bivših pripadnika HV, a u to spadaju djelatne vojne osobe, policijski službenici i ovlaštene službene osobe, a njihova prosječna mirovina jest 3.525,03 kn. Oko 80% njih prima invalidsku mirovinu koja u prosjeku iznosi 3.147,81 kn, a oko 20% njih prima punu starosnu mirovinu koja u prosjeku iznosi 4.975,38 kn, a također se isplaćuje i 442 obiteljske mirovine (obiteljima umrlih).

 

Što se tiče branitelja, mirovinu prima njih 64 494. Od tog broja je 12 236 obiteljskih mirovina (obitelji poginulih i nestalih) koje u prosjeku iznose 7.863,18 kn, a 52 001 mirovina je invalidska, i ona u prosjeku iznosi 5.407,19 kn.

 

Treća skupina tzv. "privilegiranih branitelja" su pripadnici HVO. Njih je ukupno 6 174, 5 743 je invalida s prosječnom mirovinom od 2.800,79 kn, a 431 mirovina je obiteljska (obitelji poginulih i nestalih), i ona u prosjeku iznosi 3.607,67 kn.

 

Tako ukupno dolazimo do oko 57 tisuća "invalida" za koje se godišnje izdvaja oko 3,5 milijardi kuna uz prosječnu mirovinu od oko 5140 kn, a svekupno se za tzv. "privilegirane braniteljske skupine", u koje se ubrajaju hrvatski branitelji, pripadnici HVO, invalidi, obitelji poginulih i nestalih, umirovljeni policajci, umirovljeni pripadnici HV itd. godišnje izdvaja oko 5,2 milijarde kuna. U odnosu na ukupan broj umirovljenika tzv. "privilegiranih branitelja" je oko 7%, a u masi mirovina sudjeluju s oko 15%.

 

Sad da vidimo kakvo je stanje s penzijama pet privilegiranih skupina bivšeg režima (partizani, udbaši, JNA, komunistički funkcioneri - dvije skupine).

 

Dakle, korisnika takvih povlaštenih mirovina je prema posljednjim podacima 71 604, više nego što ukupno ima braniteljskih mirovina HV/HVO. Najviše je partizana, 43 557 s prosječnom mirovinom od 2.683,00 kn, udbaša je 16 125 s prosječnom mirovinom od 3.925,94 kn, JNA kadrova je 11 540 s prosječnom mirovinom od 3.028,84 kn, a komunističkih funkcionera je 382, s prosječnom mirovinom od 2913,53 kn.

 

Ukupno se godišnje na tu skupinu privilegiranih utroši oko 2,6 milijardi kuna, 50% u odnosu na branitelje. No, nije uvijek bilo tako. Masa mirovina "privilegiranih partizana/udbaša/itd". je sve do 2006. bila veća odmase mirovina "privilegiranih branitelja". Što je najbolje, masa mirovina "privilegiranih partizana/udbaša/itd" se uopće ne smanjuje s vremenom, nego stagnira, budući da je 2003. iznosila oko 2,5 milijardi kuna. Partizanske mirovine i dan danas, 64 godine od kraja 2. sv. rata rata, godišnje "pojedu" oko 1,4 milijardi kuna, a mirovine JNA kadrova više od 420 milijuna kuna.

 

Ukupno je u periodu 2003. do danas za te mirovine isplaćeno oko 17,2 milijarde kuna, a to je period ubrzanog generiranja hrvatskog vanjskog duga koji je dobrim dijelom i uzrok današnje krize.

 

Jedan od zaključaka koji se ovih dana provlačio kroz medije jest i taj da ovakvo stanje zahtjeva objavu Registra branitelja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema podacima financijskih stručnjaka, Republika Hrvatska godišnje gubi više od 12 milijardi kuna zbog korupcije. Jako dobro znamo gdje - skoro sve velike firme pod patronatom države (HEP, HŽ...), političari na čelu općina i županija, i dr. Kad bi ovo bila poštena država, mi bi godišnje u proračunu imali tih 12 milijardi više i nitko ne bi postavljao pitanja oko braniteljskih mirovina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma nema veze, neka mi uzmu moju "povlaštenu" 6a mirovinu od 2400,00 kn, tako ćemo ja i moja obitelj i službeno postati socijalni slučajevi, pa će se opet država morati brinuti za nas...ta moja "povlaštena" mirovina i nije ništa drugo nego socijalna pomoć! I ovom prilikom, kao i uvijek u ovakvim postovima - hvala lijepoj našoj na "predivnom" životu koji mi je pružila kao branitelju i dragovoljcu DR! :-?:palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav svim braniteljima! Po nekoj logici povlaštena mirovina je ona mirovina koju je netko svojim djelima zaslužio ili u njoj uživa onaj koji nije učinio ništa posebno ali uspio druge uvjeriti da jeste. . Ako je čovjek godinama časno sa oružjem u ruci na prvoj crti branio suverenitet republike Hrvatske, pri tome bivao ranjen te kao invalid otišao u mirovinu, možemo li govoriti o povlaštenoj mirovini? Spominjem sebe kao primjer ali mislim na sve branitelje koji su časno i pošteno sa srcem branili domovinu Hrvatsku te su danas na svoju nesreću u mirovini. Danas čitam da Europska unija traži od Hrvatske da ukine sve povlaštene mirovine. S obzirom su meni jedino poznate povlaštene mirovine one u kojima uživaju naši vrli političari,svejedno zaslužili je ili ne, nije mi jasno po kojem ključu se neke mirovine smatraju povlaštenim te na koga se taj zahtjev Europske unije odnosi.Jasno imamo oko 540000 tisuća takozvanih branitelja ali ja govorim samo o onima koji su stvarno branili Hrvatsku kojih je mnogo manje.Tko može za njih reći da su u nekakvoj povlaštenoj mirovini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

moze registar branitelja svi branitelji se slazu time

ALI nisu mi jasni ti komusnisti tj.partizani udbasi jna itd

koji su na jaslama ove drzave ili su pucali po nama a sad imaju vece mirovine od nas i koji opet kopaju pod temelje nase drzave

nek im majka srbija da penzije za njih su radili a nama bi ostala veca mirovina od maticne drzave za koju smo se borili

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemože registar,zašto nemože,zato jer se oni koji bi ga trebali objaviti boje za naše zdravlje.

Kad bi vidjeli tko se sve tamo nalazi i sa kakvim činovima i odlikovanjima polovicu nas ovakvih s.eba.nih drmno bi srčani.

Zato gospodo NEMOŽE.

 

Aha,partizani i ovi ostali koje navodiš tko njima šta smije oni su SVECI ako nevjerujete meni valjda vjerujete bivšem Predsjedniku?

 

Hrvatski Branitelji,stvarno neznam kakvih sve pridjeva nemamo od:ratni zločinci,paraziti,lažni,povlašteni,pijanci,jednom rječju niš koristi.Takvu sliku su stvorili o nama koji smo stvorili ovu državu.Pitanje je TKO ju je stvarao( mislim na tu sliku branitelja)nije ona stvorena odjednom nego mic po mic.Stvarali su je (moje mišljenje)oni koji ju ni dan danas nemogu smislit.A mi,mi smo svo to vreme gurali glavu u pjesak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto da se ne objavi?

 

Ponosan sam što sam branitelj i kao takav mi ne bismetalo da se objavi registar i vrijeme provedeno u ratu kao i pripadnost postrojbama i eventualno čin ili funkcija svih branitelja i možda čak i odlikovanja pa neka se vidi tko je gdje i koliko vremena bio tijekom DR-a te da se ažuriraju i HRVI i, pripadnici MUP-a u registru branitelja jer oni još (uglavnom većina pripadnika MUP-a) nisu upisani zbog službene tajne.

 

Nadajmo se da će se i to ispraviti.

 

Mišljenja sam da oni koji se protive objavljivanju registra branitelja imaju dobar razlog za to, a da pogađamo koji je to razlog (možda strah da se ne otkriju lažni branitelji, možda su u ratu proveli nedjelju dana ili manje.......)

;-)

 

Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a mišljenja su različita.

 

Mislim da je odavno trebalo ažurirati i službeno objaviti registar branitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne vjerujem da bi nas objavljivanje registra šokiralo jer sam siguran da svi mi znamo kakve se sve bljuvotine u njemu nalaze.Protivljenje njegovom objavljivanju je totalna glupost i koliko se da naslutiti možemo ubrzo očekivati njegovo objavljivanje.Dosadašnje izvlačenje na neke zakone kao razlog da se ne objavljuje je jedan gnjusni čin prema braniteljima a i nepoštivanje pravne države.Zbog zakona se ne može objaviti nešto gdje se nalazi nezakonitost,pa to je totalno ludo.Siguran sam da će objavljivanje registra pomoći i institucijama ove zemlje da se žurnije pokrene "čišćenje" tog registra od onih kojima tamo nije mjesto.Naravno,time ne opravdavam te institucije za dosadašnji nerad po tom pitanju.Puno se toga može napraviti a da to ne ispadne hajka na branitelje kao što bi netko volio to proglasiti i moramo imati na umu da bi se moglo doći do uštede bitnih novčanih sredstava koja se troše na nezakonito stečena prava i ta ista sredstva usmjeriti prema onim braniteljima koji su na rubu preživljavanja.

I na kraju moram podsjetiti na još jedan razlog koji se koristio kao izlika za neobjavljivanje.Na sva zvona se grmilo da bi to pomoglo nekim institucijama susjedne zemlje u nekim procesima protiv branitelja i spominjalo se da je objavljivanje registra opasnost za branitelje koji putuju u susjedne zemlje.Što se je poslije događalo,znamo i sami.Branitelji koji su se nalazili u susjednim zemljama su se ipak zatvarali i optužnice stižu i dan danas a podignute su prije puno godina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac piše:

Mišljenja sam da oni koji se protive objavljivanju registra branitelja imaju dobar razlog za to, a da pogađamo koji je to razlog (možda strah da se ne otkriju lažni branitelji, možda su u ratu proveli nedjelju dana ili manje.......)

 

Ja osobno se ne protivim objavi tog registra jer u objavljenom već jesam,niti ja o tome odlučujem.Zna se tko odlučuje političari šta mislite koliko njih tamo ima i sa kakvim činovima i odlikovanjima,prije da je to razlog ne objavljivanja nego ovi o kojima Mrljavac piše.

 

Samo jedan primjer:################

 

:smijeh::namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

 

Bolje bi bilo ovako da je i kod nas ali se ovi crvendaći boje jer znaju da se ovako nešto desi kod nas da bi na ulicama imali barem 3.000,000 nezadovoljnih građana ( da bi Grčka bila mala beba ).

 

Ne pretjerujem, evo kako sam došao do tog broja i to je minimum od minimuma.

 

U HR ima oko 1.400.000 umirovljenika ( još i koji više ), neka svaki taj umirovljenik hrani još barem jednog nezaposloneg, koji je maloljetan ili se još uvijek školuje ili radi a ne dobiva plaću. Eto brojke od oko 3.000.000 građana glanih i jadnih kada bi se kod nas u RH obustavila isplata mirovina.

 

ovih 1.400.000 što je ostao ili radi za državu ili su obrtnici ili rade za obrtnike a u najvećem broju su nezaposleni.

 

Tako da bi baš bio zanimljiv scenarij da se obustave sve ali sve do jedne mirovine.

 

Seljačkim bunama i blokadama cesta inače počinju problemi ( da se ne izrazim drugačije ).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija