Jump to content

PDV na porez na cestovna motorna vozila


Ksai

Preporučene objave

Da. Leasing društvo je vlasnik automobila. Obveznik poreza na CMV je vlasnik automobila sukladno odredbi članka 17. stavak 1. Zakona o financiranju jednica lokalne i regionalne (područne) samouprave. Prema tomu, Porezna uprava poreznim rješenjem zadužuje leasing društvo za obvezu poreza. Prema ugovoru o najmu (leasingu), najmodavac (leasing društvo) tereti najmoprimca za financijski učinak poreza na CMV. To znači da je u poslovnim knjigama najmodavca porez na CMV - trošak poreza koji ne ovisi o rezultatu dok je naknada po računu najmodavca u poslovnim knjigama trošak najma (leasinga) jer je prema odredbi članka 550. Zakona o obveznim odnosima najmoprimaca dužan platiti najmodavcu samo najamninu. Kako je najamnina naknada za uslugu najma, ona podliježe oporezivanju PDV-om sukladno odredbi članka 2. Zakona o PDV-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

tražeći po internetu odgovor na ovo pitanje naišao sam na temu prilićno staru i moram priznati da mi odgovor nije baš jasan tj. nisam siguran da je ispravan. Meni je od leasinga dosao račun za porez na auto s dodanim PDV-om. Ne vidim tu ni logike, niti zakonske osnove. Porez na porez!? Šta se porez ne prefakturira samo kao obaveza poreza na vozilo. Na računu piše kao opis "porez na osobna vozila" , a ne najam vozila ili rata vozila. Moj knjigovođa se križa kad je to vidio! Molio bih malo više pažnje da se ovo provjeri i bio bih zahvalan da dođem do točnog odgovora! može i na mail adicanio@net.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija