Jump to content

uvid u dosje


tomisla

Preporučene objave

Poštovani, molio bih vas da mi odgovorite kako mogu tražiti uvid u svoj dosje.jednom sam remetio javni red i mir, dobio sam kaznu ali to je bilo u PU dubravi. inace spadam pod PU sesvete. sad me zanima da vidim sta pise u dosjeu, ako i piše ista, jer mi je jedan policajac rekao da oni to ne vode bas ko neku evidenciju...stoga da idem u dubravu ili sesvete i sta da kazem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne možete dobiti na uvid Vaš dosje. Sve evidencije koje vodi policija navedene su u Zakonu o policiji. Radi se o klasificiranim podacima koje i sami znate.

 

Podaci su sadržani u elektronskom obliku (na jednom mjestu) i u klasičnim papirnim evidencijama.

 

U biti sadržani su svi podaci koje osoba ima u kontaktu s policijom.

 

Sve evidencije i njihovo korištenje propisane su zakonima. Nemaju svi policijski službenici pravo na uvid u sve evidencije.

 

Ništa posebno i konspirativno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Podatke koje Vi tražite ima i o njima vodi evidenciju Ministarstvo pravosuđa, Odjel prekršajne evidencije:

 

ODJEL PREKRŠAJNE EVIDENCIJE

Adresa: Savska 41, Zagreb

Tel: +385 1 632-17-38

Fax: +385 1 632-17-33

 

Odjel za prekršajne evidencije

 

Odjel za prekršajne evidencije obavlja upravne i stručne poslove u svezi vođenja evidencije o osobama protiv kojih je doneseno pravomoćno rješenje o prekršaju, vodi evidenciju pravo­moćnih odluka, izdaje uvjerenja, potvrde i izvatke o podacima iz evidencije, te provodi upravni postupak za donošenje rješenja o rehabilitaciji.

 

Za obavljanje poslova iz djelokruga Odjela za prekršajne evidencije ustrojavaju se sljedeći pododsjeci:

 

Pododsjek za evidencije i Pododsjek za upravne poslove.

 

Pododsjek za evidencije

Pododsjek za evidencije obavlja upravne i druge poslove vezane za vođenje evidencije o osobama protiv kojih je doneseno pravomoćno rješenje o prekršaju, unos prekršajnih odluka sa svim promjenama na sustav za EOP, prijam stranaka, izdaje uvjerenja, potvrde i izvatke o podacima iz evidencije.

 

Pododsjek za upravne poslove

Pododsjek za upravne poslove obavlja upravne i stručne poslove vezane za prijam i otpremu akata, adaktiranje, vodi evidenciju u svezi brisanja upisa u prekršajnu evidenciju, te provodi upravni postupak za donošenje rješenja o rehabilitaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala utjerivaču, ali ja sam mislio npr. kad me policija ide provjerit preko stanice hoce li im ista rec ili pisat..ponavljam taj dotični policajac koji je sa mnom bio na sudu mi je rekao da oni takve male prekršaje protiv JRM ne vode kao neku posebnu evidenciju...uglavnom zanime me sta pise u policijskom dosjeu , i ako ista pise, kako se to može pogledat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo se brkaju pojmovi jer ste lose postavili pitanje.

 

postoje dvije evidencije:

1. prekrsajna evidencija

2. policijski dosje

 

ova prva je potpuno jasna i kod nje nema posebnih nejasnoca. a ova druga, ajoj, ona je sve samo ne kako je

petpetica je napisao:

.... Radi se o klasificiranim podacima koje i sami znate....Sve evidencije i njihovo korištenje propisane su zakonima. Nemaju svi policijski službenici pravo na uvid u sve evidencije.....Ništa posebno i konspirativno.

dok je jedino tocno napisano

U biti sadržani su svi podaci koje osoba ima u kontaktu s policijom....

 

policijski dosje nikada ne zastarjeva i nikada se ne brise i dostupan je svim policajcima.

- nema "zastare" - ukoliko opet budete u sumnjivim okolnostima glede prekrsaja povrede JRM i ukoliko policajac vrsi provjeru ne gine vam prekrsajna prijava i to samo zato sto on zna "kakvi" ste

- samo nacelno je petpetica u pravu kada kaze da dosje nije dostupan svakom policajcu. nije u pravu zato sto policija ne vodi evidenciju tko je i zasto je gledao u evidenciju. npr, kupujete rabljeno vozilo i zamolite frenda u policiji da vam "pogleda" da li je auto bio u kakvoj saobracajki, ili zaposljavate radnika i zelite znati da li je evidentiran za narkotike ili probleme s kamatarima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo da se malo nadovežem, policija o osobama koje rade prekršaje iz jrm-a ne vodi posebni "dosje" nego se podaci o prekršaju nalaze u dnevniku događaja, tako da ne možete tražiti uvid u vaš dosje, jer ga i nema.

ne može svaki policajac pristupiti dnevniku događaja, nego samo onaj tko ima odobrenje za takvu razinu pristupa i svoju šifru tako da se uvijek može utvrditi tko je i toćno u sekundu provjeravao neku osobu i tako se može utvrditi ako je bilo zlouporaba podataka.

podaci o počinjenju nekog prekršaja služe samo da bi policajac na terenu znao prema kakvoj osobi postupa i ništa više, sigurno niko neće biti kažnjen samo zato što je prije počinio neki prekršaj ako ga sada ne čini.

zato, jednostavno zaboravite na to i živite kao da toga i nema, jer i nema nikakvih smetnji u vašem daljenjem životu. :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno..malo sam zbunjen glede vasih odgovora ali nema veze...znaci sve u svemu ja ne mogu dobit pristup tom dnevniku, dosjeu, kako li ga vec zovete..ja sam bio drzak na javnom mjestu i psovao sam policajcu mater..jel mozete ptetpostavit sta pise i u kojem obliku..da li je bas sve doslovno, ili pise npr. drsko ponasanje, vrijedanje policajca..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tomisla je napisao:

da li je bas sve doslovno, ili pise npr. drsko ponasanje, vrijedanje policajca..

Da, sve od riječi do riječi, po sadašnjim zakonima trajno - zauvjek. Taj događaj se jedino može brisati promjenom zakona.

 

U brzim provjerama osoba, kad policijski službenik preko sredstava veze traži provjeru za neku osobu, ne daje se podatak tipa "psovao je majku" već samo jedna šifra za koju nikad nećete znati što znači.

 

U svakom slučaju, za prekršaj možete biti kažnjeni samo jednom. Nastavite dalje uredno živjeti bez ikakvih fobija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

ljutko je napisao:

 

policijski dosje nikada ne zastarjeva 8-) i nikada se ne brise i dostupan je svim policajcima. :smijeh:

- nema "zastare" - ukoliko opet budete u sumnjivim okolnostima glede prekrsaja povrede JRM i ukoliko policajac vrsi provjeru ne gine vam prekrsajna prijava i to samo zato sto on zna "kakvi" ste

- samo nacelno je petpetica u pravu kada kaze da dosje nije dostupan svakom policajcu. nije u pravu zato sto policija ne vodi evidenciju tko je i zasto je gledao u evidenciju. npr, kupujete rabljeno vozilo i zamolite frenda u policiji da vam "pogleda" da li je auto bio u kakvoj saobracajki, ili zaposljavate radnika i zelite znati da li je evidentiran za narkotike ili probleme s kamatarima...

 

ZAKON O POLICIJI:

 

Članak 72.

Policija vodi evidencije:

1. osoba kojima je po bilo kojem osnovu oduzeta sloboda (uhićenje, zadržavanje, dovođenje, i dr.),

2. osoba za koje postoji osnovana sumnja da su počinile kaznena djela, prijestupe i prekršaje,

3. počinjenih kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti, prijestupa, prekršaja i osoba oštećenih tim djelima,

4. počinjenih kaznenih djela nepoznatih počinitelja koja se progone po privatnoj tužbi,

5. traženih osoba i predmeta te osoba kojima je zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku,

6. provjere identiteta osoba,

7. osoba nad kojima je provedeno utvrđivanja identiteta, daktiloskopiranih osoba, fotografiranih osoba i DNA pretraga,

8. operativnih izvješća, operativnih izvora saznanja i osoba pod posebnom policijskom zaštitom,

9. događaja,

10. uporabljenih sredstava prisile,

11. predstavki građana.

 

 

Članak 77.

Osobni podaci u evidencijama iz članka 72. ovoga Zakona se čuvaju, i to:

1. u evidenciji pod točkom 1. tri godine nakon donošenja odluke o daljnjem postupku protiv osobe kojoj je oduzeta sloboda ili nakon što je puštena na slobodu,

2. u evidenciji pod točkom 2. pet godina poslije roka kada rehabilitacija nastupa po sili zakona pod uvjetom da osoba nije ponovo prijavljena,

3. u evidenciji pod točkom 3. pet godina nakon zastare progona za počinjeno kazneno djelo,

4. u evidenciji pod točkom 4. jednu godinu nakon zastare progona za počinjeno kazneno djelo,

5. u evidenciji pod točkom 5. do pronalaska osobe ili utvrđenja da je dalje traženje nepotrebno,

6. u evidenciji pod točkom 6. dvije godine nakon provedenog postupka provjere identiteta,

7. u evidenciji pod točkom 7., 8. i 9. trajno,

8. u evidenciji po točkom 10. deset godina od uporabe sredstava prisile,

9. u evidenciji pod točkom 11. deset godina od prijma pred­stavke građana.

 

Članak 75.

 

Prikupljeni i u evidencije uneseni osobni podaci moraju se odmah brisati u slučaju kada se utvrdi da nisu točni ili su prestali postojati razlozi, odnosno uvjeti radi kojih je osobni podatak unesen u odgovarajuće evidencije.Posebnim zakonom određuju se osobni podaci koji se moraju pohraniti u pismohrani te tako čuvati kao zaštićena arhivska građa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
2.2. u evidenciji pod točkom 2. pet godina poslije roka kada rehabilitacija nastupa po sili zakona pod uvjetom da osoba nije ponovo prijavljena

 

-ja sam počinila prekršaj, i sada imam dosje, znaci ukida se za 5 godina?

Ne može se koristiti nakon proteka 3 godine od plaćene, izvdžane ili isteka uvjetne kazne.

 

Znači nije bitno kada ste počnili taj prekršaj, već kada je plaćen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani, u 12. mjesecu prošle godine kad sam tek napunila 18 godina ukrala sam iz Kauflanda stvarčicu vrijednu 50-ak kuna. Naravno, bila sam uhvaćena i odvedena u neku malu prostoriju gdje me zaštitar upisao u neki zapisnik i pozvao policiju. Budući da sam bila sva u šoku, ne sjećam se jesu li i oni što god pisali, znam samo da su zvali u centralu da provjere jesam li prije kažnjavana te su saznali da nisam i pustili me kući. Stoga me sada zanima jesam li upisana zbog te male krađe u policiji i ako jesam da li mi se to briše ili ostaje zauvijek? Molila bih odgovor. Hvala unaprijed.

Samo da napomenem, nisam plaćala njihovu kaznu od 500 kn jer su rekli da je to isteklo i da sad sve ostaje na opomeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ne otvaram novu temu, moja situacija je ovakva: s 18 na norijadi se dosta popilo i galamilo pa je radi remecenja nocnog odmora netko pozvao policiju i zaradio sam remecenje javnog reda i mira zajedno s ostatkom ekipe..kaznu sam odmah i platio..

sad, 6 godina kasnije sam predao papire za upis na policijsku akademiju..pa me zanima dal mozda netko zna nesto o tome vezano uz pol. akademiju jer znam da provjeravaju za kandidate kakav je ko kod susjeda, u obitelji i takve stvari? dal uopce imam kakve sanse zbog te gluposti prije 6 godina i kako se na to gleda?

nikad nisam ni prije, ni kasnije imao nikakvih problema s našom dragom policijom cak ni kaznu za prebrzu voznju nemam, par puta su me zapisali vani kad je bila racija u bircu il tako nesto i to je sve..

 

hvala puno..

 

​Editirao petpetica

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

pozdrav, trebam informaciju, prvi put sam osudjen za kazneno dijelo, dobio sam godinu dana zatvora zamijenjenih radom za opce dobro, svaki dan zatvora 2 sata rada, a moje najvaznije pitanje glasi, uskoro trebam na rad u inozemstvo, dali oni od tamo mogu dobit uvid u moju kaznenu evidenciju, jer strah me da ce mi zbog toga zabranit rad i deportirat

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega - je li presuda pravomoćna?

 

Te da li vam je za tu zemlju potrebna viza?

 

Kod određenih poslova, ali ponajviše sigurnosne naravi visoke razine, provjera koju spominjete jeste moguća. Većina zemalja traži tzv. uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, ali neke primjerice traže i izvadak iz kaznene evidencije u sklopu postupka izdavanja vize.

 

Više o tome vidite u našem članku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, presuda je pravomocna postala u 3.mjesecu ove godine, U pitanju je Irska za koju mi ne treba viza, dosta me stvari buni pa cu tebe zamolit za pomoc, potrdu da se ne vodi kazneni postupak i tako dalje znam da cu dobit na opcinskom sudu, medjutim mene muci da ce IRCI trazit preko ministarstva uvid u kaznenu evidenciju, iako mi je prvi prekrsaj zbog ocaja iz clanka 230. nije bilo nikakvih ozlijedjenih i tako dalje, hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija