Jump to content

vjenčanje u inozemstvu


schuba

Preporučene objave

Par (hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj)želi sklopiti civilni brak u inozemstvu (Slovenija ili Mađarska). Možete li mi netko reći kakva je procedura, kojim se stranim institucijama treba obratiti i koji su dokumenti potrebni? Mogu li se vjenčati u hrvatskoj ambasadi ili konzulatu u tim zemljama? Hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Državljani Republike Hrvatske mogu sklopiti brak prema utvrđenim pretpostavkama predviđenim u Obiteljskom zakonu.

Sklopiti brak u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu RH mogu isključivo hrvatski državljani, a za sklapanje braka potrebno je slijedeće:

 

- najaviti namjeru sklapanja braka u određenom konzularnom uredu ili diplomatskoj misiji najmanje 35 dana unaprijed, kada se sastavlja zapisnik o najavi vjenčanja,

 

- priložiti važeće putovnice

 

- priložiti izvadak iz matice rođenih koji ne smije biti stariji od 3 mjeseca

 

- domovnice

 

- važeće putovnice ili osobne isprave svjedoka prisutnih u postupku vjenčanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, ovo mi je razjasnilo skoro sve, osim ako mi još možete reći mogu li, ako se dvoje hrvatskih državljana zeli vjenčati u mjestu u kojem nema hrvatskog konzulata ili veleposlanstva (primjerice Bled, Bregana etc.), sklopiti brak u nekoj instituciji (matičnom uredu) te strane države, i s kojim dokumentima? Pretpostavljam da bi dokumenti trebali biti prevedeni od strane sudskog tumača, ako je takvo sklapanje braka moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je sklopiti brak pred inozemnim tjelom.O uvjetima i sve što je za takav čin potrebno trebate se informirati u zemlji u kojoj se brak namjerava sklopiti.

 

Tako sklopljen brak upisuje se u maticu vjenčanih u RH,prema mjestu prebivališta bračnih drugova, na osnovi izvadka iz državne matice inozemnog tijela izdanog na internacionalnom obrascu.Taj izvadak je dužna podnijeti stranka osobno ako međunarodnim ugovorom nije predviđena obveza inozemnog tijela da izvatke iz svojih državnih matica dostavlja nadležnom tjelu u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija