Jump to content

probni rad i otkazni rok


chandra

Preporučene objave

Molim savjet: potpisala sam ugovor na određeno, na dvije godine. Ugovorom mi je određen probni rok od 6 mjeseci. Zbog loših uvjeta želim otkazati ugovor.Znam da mi je najkraći otkazni rok unutar probnog roka tjedan dana. Zanima me koji bi to bio najduži otkazni rok koji bi poslodavac mogao zahtjevati od mene i da li to uopće može? Otkazni rok mi je inače određen na dva mjeseca, ali me zanima jesam li ga dužna odraditi i ako ugovor otkažem nakon, recimo 7 mjeseci? Koji bi bio zakonom propisan rok koji bi u tom slučaju trebala odraditi, i da li je u tom slučaju mjerodavan ZOR ili moj ugovor?

Želim samo izvući najbolju moguću varijantu za sebe, jer mi se ne ostaje tamo predugo ako ne moram...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolja vam je varijanta svakako sporazumni otkaz pokušati s poslodavcem na lijepo jer nema potrebe zatvarati vrata za sobom nikad se ne zna.. A u slučaju da sporazum ne postignete otkazni rok predviđen ugovorom o radu od kako navodite 2 mjeseca ne trebate ispoštovat jer se za radnika primjenjuje uvijek najpovoljnije pravo tj. u ovom slučaju ZOR-u.

Ali svakako prije pokušati na lijepo :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krivo! Temeljem ZOR-u čl. 12.ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom, sporazumom između rad.vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom primjenjuje se za radnika povoljnije pravo. A također temeljem odredbi o otkaznim rokovima stoji ako radnik otkazuje ugovor o radu otkazni rok ne može biti dulji od mjesec dana ako on za to ima osobito opravdan razlog.A taj opravdan razlog je najčešće novo zaposlenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čemu vrijeđanje i ovakva pitanja?

Pa,Bože moj imate vi pravo na svoje mišljenje kao i ja na svoje.Što je povoljnije pravo, mislim da ne treba objašnjavati, pogotovo ne Vama koji ste kako kažete ovu temu doktorirali.Al isto pogledajte, za svaki slučaj, malko ZOR-u pogotovo čl.12. i "Najmanje trajanje otkaznog roka"čl. 120 a posebno obratite pažnju na st.6 i 7.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispičavam se na prethodnom editiranom postu. Nisam ga napisao da nekoga vrijeđam niti je po mom mišljenju bio tako napisan, ali zbog toga imamo moderatora koji je tu da sredi stvari.

 

Dat ću si truda pa obrazložiti svoj stav. U Zakonu o radu propisano je NAJMANJE trajanje otkaznog roka, što ugovornim stranama ostavlja mogućnost da ugovore i duže trajanje otkaznog roka (naravno sve u skladu s eventualnim kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu).

 

Iako je ova klauzula u Zakonu o radu stavljena prvenstveno da zaštiti posloprimca, u zadnje vrijeme zbog na tržištu promijenjenog položaja posloprimaca i poslodavaca, služi i za zaštitu poslodavaca. Smisao otkaznog roka je da obje strane imaju period u kojem mogu "zamijeniti" drugu ugovornu stranu.

 

Ne znam kakva je vaša praksa, ali sam ja, kao poslodavac, čekao ljude i po dva mjeseca da pređu kod nas (dok im ne istekne otkazni rok) i to nakon pregovora od šest mjeseci. To je i za njih i za njihovog bivšeg poslodavca, i za mene bilo više nego normalno i etično.

Razmišljajući kao poslodavac, nikad ne bih uzeo nekoga u firmu koji bi mi rekao da mu je otkazni rok tri mjeseca, ali će on to srediti za par dana (uvijek postoji mogućnost nedolaska na posao tri dana i izvanrednog otkaza). Ne bih želio da se to sutra ponovi meni.

 

Da zaključim, niste u pravu kada kažete da se Zakon o radu i ugovor o radu koji je ovdje naveden u primjeru pobijaju, odnosno da postoji povoljnije pravo, jer jedan propisuje najmanje trajanje, a drugi samo trajanje otkaznog roka.

Članke koje navodite u zadnjoj poruci govore samo o mogućnosti da se povoljnije pravo definira u kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu i ništa više. Također mislim da sudska praksa nije pokazala da je prelazak na drugo radno mjesto, osobito važan razlog za otkaz posloprimca koji bi skratio otkazni rok na mjesec dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sjecam se ja vas s drugog foruma, gdje ste se medjusobno izvrjedjali pravnik i vi oko ovog pitanja :D

 

i u pravu ste. naime, formulacija "najmanje" ide u korist radniku, i to je i bila intencija zakona, jer se stiti radnik od poslodavcevog otkaza.

 

dakle, ukoliko je ugovorom o radu u slucaju probnog rada, stavljen otkazni rok od 15 dana, recimo, to ide u prilog radniku i nece se primijeniti najmanji rok od 7 dana.

 

ako poslodavac smatra da je dulji rok dobar za njega, pa ste ugovorili 2 mjeseca,josh i bolje!

 

jer sto se zakon i radno pravo uopce tice sto dulji otkazni rokovi koji su ugovoreni ugovorom o radu ne idu mozda u praksi pojedinim radnicima u korist? presumira se da je tu radnik slabija strana i upravo se njega i stiti takvim formulacijama.

 

zato i postoje odredbe koje se ticu otkazivanja od strane radnika poslodavcu. no, ako pak radnik otkazuje, i ako ima osobito vazan razlog, otkazni rok ne moze biti dulji od mjesec dana.

 

osim toga, ako mu je toliko lose tamo, moze otkazati i izvanredno, samo sto tada otkaz mora obrazloziti, pa nema nikakvog otkaznog roka ;)

 

no, treba vidjeti je li taj rok ugovoren u slucaju otkazivanja za vrijeme probnog rada? jer ako nije nista ugovoreno za slucaj otkazivanja za vrijeme probnog rada, onda vam je otkazni rok 7 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, taj mladić s drugog foruma bio je više nego uporan u neprihvaćanju činjenica.

 

Slažem se u potpunosti s vašim mišljenjem, ako nije ugovoren otkazni rok u probnom roku onda se primjenjuje otkazni rok od 7 dana. Ako probni rok istekne, primjenjuje se otkazni rok iz ugovora o radu od 2 mjeseca, osim ako radnik nema osobito važan razlog za prekid radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

apsolutno, osim toga, zacudilo me jedno njegovo pitanje koje mi je postavio jer je iz njega razvidno da bas i ne razumije materiju radnog prava.

 

no, htjedoh reci da mi se cini iz pojedinih vasih odgovora da ste zaista fer poslodavac i da ispravno razmisljate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija