Jump to content

Korisni savjeti za DSI


notarica

Preporučene objave

-Najvažnije je da kandidati uče iz pravnih izvora propisanih Uredbom o postupku, načinu polaganja i Programu državnog stručnog ispita („Narodne novine“, broj 61/06.), koja se primjenjuje od 1. rujna 2006. godine, a ne po raznim skripticama koje kruže i koje su moguće napravljene na temelju starih propisa.Prije dolaska na ispit, kandidati također moraju provjeriti da li je u međuvremenu došlo do izmjene i dopune propisa navedenih u Uredbi, budući i te izmjene i dopune također moraju naučiti.

- Prije izlaska na ispit, dobro je otići na završna predavanja koja se održavaju u Središnjem državnom uredu za upravu 1 ili 2x mjesečno, ovisno o broju prijavljenih kandidata, a na kojima se skreće pozornost na najvažnije stvari iz općeg dijela ispita.

- Najvažnije je ne učiti napamet, već razumjeti materiju koja se polaže, a to se posebno odnosi na predmet Sustav lokalne i područne (regionalne) samouprave.

- Dobro je i neko vrijeme prije ispita pratiti napise u dnevnom tisku ili vijesti na radiju i televiziji, kako bi se to područje bolje razumjelo.

- Ispit nije bauk, pitanja nisu tajna i mogu se dobiti na upit…..ako se prođe materija iz Uredbe, i ispit će se lako položiti.

- S obzirom na broj propisa i raznolikost ispitne materije, za spremanje ispita potrebno je odvojiti od mjesec i pol do tri mjeseca svakodnevnog učenja od bar 3-4 sata dnevno. Pravnicima i mlađim službenicima trebaće puno manje vremena za pripremu ispita.

- Korisno je pogledati i web stranicu Ureda, na kojoj mogu pronaći i druge korisne upute i informacije u vezi polaganja ispita i stručnog usavršavanja.

- Kandidati moraju imati i svoje mentore, koji će pratiti njihov rad i pripremati ih za ispit, a sve informacije u vezi podnošenja same prijave za ispit i ostvarenja prava na plaćeni dopust, moraju tražiti u kadrovskim službama tijela u kojima rade.

- Poželjno je da kandidati dođu dobro pripremljeni na ispit, te da svojim neznanjem ne sramote sebe i tijelo iz kojega dolaze. I ispitivači i kandidati su odrasli ljudi, kolege, nema tu više odnosa student – profesor, pa vidimo se sada i nikada više. Uprava je zatvoreni krug, a na ispitu se provjerava kako je neko naučio raditi svoj posao i da li uopće shvaća gdje radi i koji je odnos tijela u kojem radi u odnosu na druga tijela državne vlasti, te kako se službenik mora postaviti prema nadređenom službeniku i građaninu RH.

- Dakle, sve što je u ispitnom gradivu, bitno je za rad dobro obučenog državnog službenika i ne služi samo za ispit, već isto treba znati primijeniti i u svakodnevnom radu, budući kandidati rade s građanima, pa se preko njih i stiče slika o svima nama u državnoj upravi. A nemojmo zaboraviti i to da svi mi u državnoj službi također imamo privatne živote, pa se prije ili kasnije pojavimo kao stranka u postupku, a tada je vrlo nezgodno komunicirati sa službenikom koji rješava o vašem zahtjevu, a o nekim propisima ne zna ništa ili ne želi slušati, a vi morate riješiti svoj problem.

 

Razgovarala sam nedavno s jednom kolegicom, koja je iz svojeg iskustva navela nekoliko korisnih savjeta u vezi ispita. Budući da je ona spriječena, zamolila me je da proslijedim vama ove gornje savjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

žao mi je što ovaj topic nije objavljen prije mjesec dana, kad je frka bila kod mene...

savjeti su super, tko se bude pridržavao, neće imati toliko problema....

dobro je napisala žderonja, iako svi vole jako pravnike na ispitu, nama je lakše savladati gradivo..

 

tko god ima mogućnosti neka ode na seminar, meni je bilo prekratko vrijeme da odem, ali sam po novom programu obavila uvodni seminar od dva i pol dana lane u 6.mjesecu....to mi je bilo spasonosno, pisala sam sve izmjene... tako da ako vas pošalju na seminar ne štedite na pitanjima, sve bilježite...puno pomaže kod učenja

 

ne zaboravite da su se u službeničkim odnosima pojavila i pitanja etike...koliko god vam se činilo glupo, učite i etiku državnih službenika

 

isto u službeničkim - postupak utvrđivanja odgovornosti je u slučaju - povrede službene dužnosti (dolus i culpa lata), lake i teške povrede službene dužnosti. Po starom zakonu je bio kazneni postupak, sada je upravni (to su nam rekli na seminaru)

 

kad smo polagali ZUP, žena je pitala da li smo vježbenici ili smo već radili...tako da oni koji su službenici s obvezom polaganja državnog ispita - njih će sigurno više provozati kroz sam postupak zup-a, računajući na to da oni primjenjuju zup u praksi, dok će vježbenike pitati općenita pitanja

 

ako mi mozak proradi, javit ću se opet, za sada toliko

 

budite vrijedni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Molim korisnike da ovdje pišu samo i isključivo samo o KORISNIM SAVJETIMA. Pitanja, zamolbe i drugo pišite u drugim postovima.

 

P.S.

Znam da ste nervozni i u gužvi....sve mi je jasno..., ali ostavite u ovom postu mjesta samo za najnužnije informacije. Ako ih zakrčite pitanjima, post pod nazivom "KORISNI SAVJETI" izgubit će svoj smisao.

Hvala i sretno svima! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

prvo i najosnovnije - kako su vam na dsi razlicite strucne spreme i struke, tako su i kriteriji dosta prilagodjeni.

ucila sam sveukupno 5 dana, jos pred ispit ponovila, a prije toga sama cistila zakone pa sam tako dosta toga popamtila. znam da je nama pravnicima lakse jer smo to vec sve radili na faksu, no, nemajte straha - zaista pitaju osnove osnova i nemaju nikakve intencije rusiti. cula sam jedino za koprica da je strozi i da su kod njega kandidati padali.

 

upravno - nacela (to obavezno naucite), sto je upravni postupak, upravni akt, rjesenje - od cega se sastoji, cime se pokrece postupak pred upravnim sudom, sto je zalba na rjesenje, i sl., koliko se sada mogu sjetiti jer sam polagala prije tri godine.

 

vazno! ponesite si kakav corny ili slicno jer cete kampirati citav dan pred njihovim kabinetima, i biti jako jako gladni! meni je ispit bio u 12h, a zavrsio u 19h, a to vam je ponajvise zobg cekanja jer neki ispitivaci nisu u mogucnosti doci pa kasne i po 2 sata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...

Pošto je meni ovaj forum jako puno pomogao pri učenju i pripremama za DSI, onda ću i ja, nadam se, pomoći nekome pri prevladavanju straha od DSI-a jer to zapravo nije ništa strašno.

Ovako, ako učite - prolazite, ako ne učite - jasno je da neće biti moguće da prođete...

Ja sam učila otprilike 2 mjeseca, lagano čitala zakone a zadnja dva tjedna zapela malo jače, ali ne tako da bude neizdrživo. Na ispitu nisam briljirala, ali su ispitivači (u Ministarstvu pravosuđa) stvarno predobri i postavljali potpitanja uz koja se može -svatko- prisjetiti o čemu se radi i što zapravo pitaju i odgovoriti na svako pitanje bez problema! Ja jesam... :-P

Kada sam došla u zgradu Ministarstva, bila sam prestravljena jer kad su ispitivači došli izgledali su mi strogi i po glavi su mi se motale svakakve misli, ali kada su ispitivali ispostavilo se da imaju razumijevanja, ne traže nemoguće niti pitaju nešto čega nema u zakonima.

Učila sam i iz skripte i to mi je isto tako dosta pomoglo, tako preispitujete što ste zapravo zapamtili.

Nema nikakvih nabrajanja, objašnjenja su dovoljna kada odgovorite svojim riječima - ako razumijete o čemu se radi. Samo počnite pričati na postavljeno pitanje, ako i pogriješite ispravit će vas ispitivač i navesti da krenete pravim putem.

Moram ponoviti da nije nemoguće položiti DSI, već je potrebno samo malo učiti i prolaz je zagarantiran!

 

Isplati se učiti jer kada prođete i položite DSI - osjećaj je sjajan! :palac:

 

Sretno svima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Molim, kumim i preklinjem da mi neka dobra duša pošalje mailom skriptu za pripremanje ispita ;).

Ispit mi je 01.10., polažem za VSS, a radim kao vježbenik u Jedinstvenom upravnom odjelu općine. Prestravljena sam ispitom - čitam, listam, brojim strane, uuuuf, strava i užas.

 

mail je: trickydee@live.com

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prvo da se pohvalim da sam položio kako opći tako i posebni dio!

Što se tiče općeg dijela čitanjem na ovom forumu mislio sam da je puno lakši nego što se na kraju ispostavilo,jel to bilo zbog lošijeg ždrijeba ispitivača ili ...

Što se tiče Zup,Zus i Uredskog poslovanja koje nas je ispitivala poznata stroga gospođa sa punđom bilo nam je čista katastrofa.

U sobi je sjedilo nas 13 i ona je samo redom rešetala sa svim pitanjima.Uopće nismo imali vremena posložit odgovor u glavi već odmah ono što se kaže u glavu.Više od pola nas je palo Zup,Zup dok ih je 2,3 palo oba ispit.

Ustav nas je pitalo kao da smo saborski zastupnici kao i Sustav državne uprave koji se ova dva vode kao jedan predmet.

Od nas 4 dvoje je palo.

Europska unija je bila polulagana ako znaš.

Službenički isto tako.Lokalna obavezno novi zakon pročitati i znati.

To mi je trenutno na pameti,čisto da vas upozorim da dosta dobro naučite.

Skripte koje kolaju moraju u potpunosti biti obrađene,znači nema ovo znam ovo me neće pitat,ali su dovoljne za prolaz.

Puno sreće i pozdrava! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

24.10. 2009. polažem državni stručni ispit za administrativnog tajnika - SSS.

Posebni dio mi je iz upravnog područja opće uprave-ostali poslovi iz područja opće uprave i opći poslovi.

Molim da mi se javni netko tko je imao isto na ispitu.

Šta je dobio za zadaću i kako je to izgledalo.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo vas molim ako mi netko može poslati noviju skriptu za pripremu dsi..

mail: ante032@gmail.com

 

Naime, u posjedu sam neke skripte, ali strah me da slučajno nisu stari podaci pa da ne učim bezveze..

Namjeravam izaći na ispit do kraja godine, pa se nadam da neće biti većih problema pri polaganju..

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U subotu polažem DSI, a nešto me mući već danima.

Naime, na stranici Ministarstva uprave postoji Uredba kojom se točno propisuje literatura potrebna za polaganje ispita prema stručnoj spremi.

Tako kod ZUP-a je točno određeno što se treba naučiti (točno je precizirano npr. Glava I. Opća načela, .... glava XI. A opća načela, točka 1. i B. dokazivanje, točka 2. Isprave-članak 164, točka 2. Uvjerenja, točka 3. Svjedoci-članak 173 i tako dalje)ovo se odnosi na SSS.

 

I, sad mene zanima da li komisija vodi računa o tome ili ispituju svih jednako!

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja polažem stručni iz upravnog područja opće uprave-ostali poslovi iz područja opće uprave i općih poslova, a radim u pisarnici. Tako da mi je uredsko poslovanje stručni dio ispita. Pratim tvoja pitanja na temu uredskog poslovanja jer i meni je toalni košmar u glavi. U pisarnici nikad nisam radila, a ni sad me nije imao tko uvesti u posao budući je pisarnica u tzv. osnivanju.

Pozdrav!

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav!

Po saznanjima koje imam neki su prezadovoljni ispitivačima i kažu da doista izlaze ususret, ali opet ima nekih iskustva prema kojima neki ispitivači dosta "rešetaju".

Tako da ili postoje dvije ekipe ispitivača ili se radi o pojedincima.

Stoga molim sve koji su položili (znam da ste sretni jer ste se riješili muke) da nam pišu o svojim iskustvima što više. Znam da treba sve naučiti, ali nema mi logike da netko uči intenzivno dva mjeseca, a netko dva tjedna i opet su na istom.

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

evo ja to obavila u subotu, bila sam full nervozna, nisam spavala danima, ali sve je prošlo ok. puno ovisi o ispitivačima, i moram priznat da su u našoj grupi bili stvarno ok. pitanja su se nekako vrtila u krug, ali ne mogu reć da ne pomažu jer stvarno nije tako. ako vide da znaš o čemu se radi ali je trema prevelika oni vas navode. ako vas zanimaju konkretna pitanja, javite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u kratko, i ono šta sam zapamtila, gledaju spreme pa ima neke nijanse u pitanjima. ja sam všs, i moja su pitanja, a čula sam da su se taj dan vrtila takva pitanja,

-nepovredivost doma, kako se donose organski zakoni, sabor, raspuštanje sabora, manjine, ustavni sud, načela zupa objesnit, ne sva nego nam je ona rekla koja, povrede službene dužnosti, lake , teške, tko donosi rješenja o tome, kome se žali.., glavne knjige u pisarnici, šta sadrži knjiga pečata, razlika žig-pečat-štambilj (mislim da si ti pitala koja je razlika; pečat je gumeni i služi za otisak, žig je metalni i služi za utisak, a štambilj je pomagalo, u njega se još rukom upisuju podaci), onda šta je eu, zemlje koje su je osnovale , šengen i glavne institucije u eu.

za stručni dio sam imala financije pa ne znam da li ima smisla pisat o tome.

u glavnom, sad kad je gotovo mislim da tu na forumu puno više straše nego šta je. treba znat i ako oni vide da si pohvatao bit mislim da neće bit problema. i ja sam se zbunila i pobrkala tu i tamo koji pojam ali i oni su ljudi pa vide da smo u strahu i da je puno toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Molim hitno pomoć!

 

Zaposlena sam u lokalnoj samoupravi već 18. god. Položila sam DSI 2002. godine za stručnog referenta. U lipnju sam završila preddiplomski studij poljoprivrede. I dalje radim na istom jestu i iste poslove za koje sam položila DSI jedina razlika je što sam sada Viši upravni referent i imam malo veću plaću.

 

Molim Vas odgovorite mi što hitnije da li ja moram opet polagati DSI (i opći i posebni dio) ili samo posebni ili ga uopće ne moram polagati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo prošao je i taj grozni dan.

U subotu 24,04,2010 sam polagala dsi.Sve sam prošla osim jednog.Žena me izmaltretirala do besvjesti.Bilo nas je 5 unutra i grozno 4 smo pale.Ali sve ostalo smo prošle.Odmah da vam kažem da u našoj grupi nitko nije pao više od dva ispita tako da nitko ne treba sve ponovno polagati a koliko znam za druge grupe samo je jedna cura pala ali navodno ta ništa nije znala.Znaći stvarno treba učiti i do dosta.I treba imati sreće naprimjer iz Zup- sam znala sva pitanja kaj je pitala curu do mene,ona kaže da sam ja imala laka pitanja tako da vam puno ovisi samo o sreći.Učila sam bila mjesec dana od toga zadnjih thedan dana po 7,8 sati dnevno i #OOPS#ga Zup nije išao našla je gdje sam tanka i držala se toga.No nema veze glavno da nisam sve pala.Sistem vam je ovakav.Dodjete tamo podjele vas u grupe i i dobite svog koordinatora on ili ona vas prati tjekom cijelog ispita.Odmah idete na pimeni stručni dio.Obavezno si ponesite sve skripte,zakone,knjige primjere jer sve možete koristiti.Inda ste odmah na usmenom tu vas pita nešto iz pismenog i još par pitanja.Onda idete od vrata do vrata gdje vas koordinator pošalje,Većina ispita vam se spaja zajedno polažete ustav i sustav, ili uredsko i zup i tako meni je jedino europska unija bila sama.Znaći prvo vas pita jedan predmet pa odmah drugi.Odmah vam kažu da li ste prošli ili ne.E da uvjek vas ulazi po nekoliko 3,4,5, tako da nikada niste sami.Znaći ja sam sveukupno bila u 4 sobe plus stručni dio.Između svakog sam imala jedno 10-tak ali od treme,uzbuđenja i svega ne stigneš ponoviti a i neznaš uvjek koji je sljedeći ispit.Počelo je u 8.30 i trajalo do nekih 2.Ako trebate još kakvih infornacija samo pitajte.Znam kako vam je ja sam bila sva živčana,ljuta,nervozna....ima puno toga zato si uzmite dovoljno vremena da sve polako stignete.Preporučala bi vam da sve šta učite probate i razumijet ali znam da to nije lako jer sam i ja pola toga doslovce naučila na pamet.Netko me bio pitao da li je teško-pa ne mogu reći da je lako.Ima jako puno gradiva,pazite na skripte da vam nisu stare treba učit ali kad prođete osječaj je neopisiv iako sam pala jedan ispit jako sam sretna.Glavno da nisam sve pala.E da odmah da vam kažem u europskoj uniji kod poglavlja znaći imamo 33 poglavlja 28 otvorenih i nije više 17 nego 18 zatvorenih jer se jedno zatvorilo prije par dana pa da znate ako netko ne prati dnevnike.Toliko od mene ako šta trebate pitajte.

Sretno svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moram ispraviti kolegicu, Što se tiče pregovora sa EU i dalje postoje 35 poglavlja (a ne 33), od toga 34.ostale institucije i 35. ostala pitanja prdstavljaju preskočene faze, odnosno ne otvaraju se, dakle preostaje 33 poglavlja od kojih je RH otvorila 30 a zatvorila 18. Poglavlja koja još nisu otvorena su Pravosuđe i temeljna ljudska prava, Vanjska,sigurnosna i obrambena politika (ovdje je slovenija ta koja blokira)te Tržišno natjecanje. Možete sve provjeriti na stranicama MVPEI-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može li mi netko konkretno odgovoriti: da li je dovoljno kratko odgovarati na postavljena pitanja i, ako vam nitko ne postavi potpitanje, ne ići u širinu

i drugo, još važnije, da li je zaista potrebno znati odgovore na sva postavljena pitanja ili ipak znaju malo progledati kroz prste i dati drugo pitanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam ispit 15.5.(VSS) Ma najviše me strah Zup-a i Zus-a jer nisam pravne struke pa mi se sve to pomiješa (odbijanje, odbacivanje, poništavanje, ukidanje...) Jel mi može netko reći na koji način ispitivaju ZUP i ZUS, jel ti pomažu ako se zbuniš, jel postavljaju podpitanja, jesu li susretljivi...?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo položila sam 8.5.

U našoj grupi su svi ispitivači bili super i pomagali su na sve moguće načine,pa nijedno pitanje nije bilo teško jer su ga oni napola odgovorili.

Kolegica iz druge grupe rekla je da je bilo teško na EU tako da mislim da jako puno ovisi o ispitivaču.

Pitanja su ova koja se vrte na forumu.

Gledaju dali ste sss,vsš ili vss, a za ZUP dali ste pravnik ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispit 8.5., evo pitanja koliko se sjećam

 

Posebni dio financije:

Zadatak:Porezni obveznik podnio je prijavu poreza na dohodak za 2009.g.-doh.od nesamostalnog rada 150000,00, nadzorni odbor 1500,00, priložio zdravstvene račune 7500,00, uzdržava 1 dijete i živi u Pazinu. Izradi rješenje.

Usmeni:Obveznici poreza na dohodak, HNB, Carinska tarifa, Devize, slobodne zone, da li fizičke osobe mogu biti obveznici PDV-a, tko je obavezan podnijeti prijavu p.na dohodak, što uređuje OPZ

 

Opći dio:

2 najvažnija zadatka vlade(nac.manjine i nadzor nad državnim tijelima); nabrojit neke DUO i SDU; poslovi predsjednika

Programi cards, phare, sapard; Institucije-komisija,parlament,vijeće(o svakoj nešto); početak suradnje Hr i EU(SSP 2001); SSP; Kako je tekao odnos Hr i EU

Što se određuje statutom; koje su jed.područne samouprave; tko predlaže,a tko izglasava statut; koji su oblici mj.samouprave; poslovi grada; teške ozljede; tko su namještenici i službenici;

Glavne knjige; što je pisarnica; najvažnije načelo zup-a(zakonitosti, a drugo je razmjernosti); što je upravni spor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

dragi forumaši evo ispit položen 22.05,ostavljam vam par korisnih savjeta i pitanja koja su pratila moju grupu.Ja sam za sss-referent za opće poslove.Prvo moram reći da su ispitivači bili izuzetno korektni i strpljivi, osobito ako primjete tremu, na sve moguće načine nastoje pomoći, a to znači da ako ste ovladali gradivom da se nemate čega bojati jer uspjeh je siguran, pa i kada niste, pružiti će vam puno prilika, stekla sam dojam da im nikako nije u interesu rušiti kandidata, evo primjer ;ulazili smo po dvoje, sa mnom je bio dečko kojem je ispitivačica (ustav-sustav)ponudila mali milion prilika da ga na mora rušiti, na kraju mu je ponudila pitanja i rekla da izabere bar jedno na koje zna odgovor, nije znao i rušila ga ja..drugo,čim završite sa pisanim djelom(naša grupa je imala prvo pisani dio)budite hrabri i prvi kako bi obranili svoj rad,to sam učinila kada nas je voditeljica Nina(izuzetna žena)pitala tko je hrabar krenuti prvi.Poslije toga sve mi je bili lakše i ni jednom nisam otvorila ni zakon ni skripte dok sam čekala na druge ispitivače, kao da je pao kamen sa srca, vjerujte, samo treba krenuti.Iskustva su mi više nego pozitivna, ispitivači su predivni zaista jesu, jer nakon silnih gluposti koje čuju od kandidata kao napr;da je predsjednik zakonodavna vlast, pa ta da rješenje donosi stranka, pa to da ustavni sud odlučuje o zakonitosti upravnog akta i da su namještenici čistačice,itd..oni i dalje nastavljaju da vas navode na prave odgovore.

U posebnom pisanom djelu imala sam tri pitanja

1.postupak dostave pismena u rad

2.izradi jedan akt tijela u kojem radiš(upravni, neupravni)po izboru

3.povezivanje klasifikacijskih oznaka

 

usmeni dio

1.što je rokovnik

2.što je dosje

3.klasa i urbroj

 

OPĆI DIO

 

USTAV I SUSTAV

1.ustav što je?

2.što je sabor? sastav sabora

3.što je vlada? sastav vlade

4.predsjednik, nešto o njemu

5.tko raspisuje izbore za predsjednika (vlada)

6. načelo diobe vlasti

7.djelokrug sabora

8. tko raspisuje izbore za sabor

9. tko donosi zakone a tko ih proglašava?

-da li redarstvo može ući u dom bez pisanoga, sudbenoga i na zakonu utemeljenog nalog, ako može, kada?

-opisati grb

 

10. nabrojati tijela državne uprave

11. koja su središnja?

12. poslovi

13. upravni nadzor, tko ga provodi, na koji način i što je?

14. inspekcijski nadzor, tko ga provodi i nad kim (fizičkim i pravnim osobama)

15. što su provedbeni propisi? (obrazložiti svaki)

16. tko ih donosi, kada stupaju na snagu?

17. upravne organizacije u sastvau ministarstva

18. poslovi državne upravne organizacije

19. ured državne uprave, tko je na čelu?

20. tko imenuje predstojnika i na temelju čega?

21. koliko ima ministarstava?

 

EU

1.povijest

2.osnivački ugovori

3.koliko ima zemalja članica?

4.kriteriji, nabrojati i obrazložiti!

5.Hrvatska, gdje smo sada s pregovorima?

6.screening

7.tko je predsjednik eu komisije? (Jose Manuel Barroso)

8.tko dio Cipra je u eu? (južni-grčki dio)

9.zašto je eu komsija predložila usvajanje sporazuma PSP za države jugoistične europe? (da bi time osigurale granice s istokom)

10.što je sapard?

11.institucije eu, koje su zakonodavne a koje izvršne?

12.simboli?

13.lisabonski ugovor?

14.koji ugovor smo do sada potpisali sa eu? (PSP-jedini)

15.kada je taj ugovor stupio na snagu?

 

 

 

ZUP-ZUS i Uredsko

 

1.što je upravna stvar?

2.tko mogu biti stranke u postupku?

3.načini pokretanja postupka?

4.dokazivanje(sve vrste dokaza)

5.način rješavanja upravne stvari

6.prethodno pitanje

7.sastavni djelovi rješenja

8.u kakvom obliku se donosi rješenje

9.zaključak, može li se na zaključak izjaviti žalba

10.kada se može izjaviti žalba?

11.koji su redovni pravni ljekovi?(žalba i prigovor) Koji je temeljni?(žalba)

12.na što možemo izjaviti prigovor?

13.kada se postupak pokreće javnom objavom?

14.dostava, koja je obavezna?(osobna)

15.rokovi(sve)

16.što je upravni spor?

17.u kojem sastavu odlučuje vijeće o tužbi

18.koje odluke donosi upravni sud?

 

Uredsko

1.sastavni djelovi neupravnoga akta

2.što je pisarnica i koje poslove obavlja?

3.opisati prijemni štambilj

4.razlika pečat-žig

5.koje tri funkcije obuhvaća otisak pečata

6.što je klasa? Brojčane oznake od kojih se sastoji

7.što je ur. Br.?

8.pristojbeni obveznik

9.koja su opća oslobođenja

 

LOK i POD samouprava i Službenički

1.tko su službenici a tko namještenici?

2.prijam u državnu službu

3.probni rad

4.ocjene

5.odbor za državnu službu, o čemu odlučuje?

6.lake i teške povrede

7.koje su lake?

8.tko odlučuje o lakima a tko o teškima?

9.načela

 

10.što je grad?

11.poslovi grada?

12.jedinice lok i podr samoupr?

13.njihova predsatvnička tijela

 

14.njihova izvršna tijela

15.tko bira članove predstavničkog tijela

16.upravna tijela, tko im je na čelu?

17.tko imenuje pročelnika?

18.tko ustrojava upravne odjele i službe

19.samoupravni djelokurug županije

 

sretno svima :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo da čestitam Vesni na položenom ispitu i molila bi te ako nekog znaš tko ima posebni dio gospodarstvo-obrt da pitaš šta se traži. Ja ti isto idem uskoro na ispit za SSS referen i panika mi je ajme jel istina da puno ne tlače pogotovo nas za SSS kao šta si napisala i jel moraš znati odgovor na svako postavljeno pitanje da bi proša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

posebni dio, gospodarstvo-obrt, neznam nikoga, ali pitati ću sutra moje cure u uredu državne upave.

istina je da su susretljivi prema sss,ali moraš imati bar nekog pojma o području koje ispituju..nije uvjet da moraš baš na svako postavljeno pitanje znati odgovor, ali ako ga ne znaš postaviti će ti drugo pitanje,zaista su susretljivi...vjeruj

samo hrabro, uči i sve će biti ok.,a na kraju će se i isplatiti sav trud...

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Ispit uspješno položen u subotu 11. rujna. Bilo je skroz ok. Mislim da sam imala sreću s komisijom jer su svi bili manje-više korektni, nitko nije pretjerano gnjavio. Preporučam kratke i sažete odgovore, ne govoriti ono što vas se ne pita u cilju da kažete što više jer postoji mogućnost zapetljavanja. Ako traže da nešto nabrojite onda samo nabrojite jer ponekad traže samo to. Inače sam VSS- dipl. pravnik i nisam primjetila da su nas pitali nešto više ili drugačije od ostalih, jedino što pitanja znaju biti nekad više vezana uz područje rada. Iz Ustava me je primjerice pitala socijalna prava s naglaskom na pravo na rad budući da radim u HZZ-u.

 

Evo pitanja koja su postavili meni i onima s kojima sam odgovarala:

Posebni dio

 

Pisana zadaća:

 

1.Kako ćete postupiti kad stranka uz zahtjev za nn ne priloži dokaze?

 

a) koje dokaze treba priložiti da bi ostvarila pravo na NN

 

b) kako ćete postupiti ako ih ne dostavi (zaključak- dostava podataka)

 

c) kako ćete riješiti o zahtjevu ako nije dostavila dokaze (rješenje o odbijanju)

 

- tu me je pitala za zaključak jesam li ga pisala,a nije se tražilo, rekla je da je u redu, da neki napišu,ali da nije nužno

 

2.Koja prava ostvaruje osoba koja se prijavi Zavodu, a ima 32 godine vremena na radu i radni odnos joj je prestao poslovno uvjetovanim otkazom?

 

a) dužina trajanja prava

 

b) razlozi prestanka prava na nn

 

Usmeni:

 

Regos – postupak kod Regosa

Dužina trajanja naknade

Novčana pomoć za vrijeme obrazovanja

Jednokratna novčana naknada

 

Opći dio

 

 

I. Europska Unija

 

Koje su najvažnije institucije EU?

Revizorski sud

Način odlučivanja u Parlamentu- najčešći oblik zajedničkog odlučivanja parlamenta i Vijeća EU- po Lisabonu prevladavajući- kako ga Lisabon naziva(čini mi se redovni postupak odlučivanja)

Nositelj pravne osobnosti do stupanja na snagu Lisabonskog ugovora

Ugovor kojim je uređena sloboda kretanja ljudi

Kriteriji za ulazak u EU (ona je rekla da su tri iako postoje 4,ali su vjerojatno bitnija ta tri kopenhaška)

Koji je prvi i jedini ugovorni odnos između Hrvatske i EU?

Kada je podnesen zahtjev za članstvo i tijek događanja nakon toga

Koja je 2. faza pregovora- može li se ugovoriti izmjena sadržaja ili izuzeće od primjene pojedinih odredbi? – Ne samo odgoda primjene

 

 

II. Ustav i ustrojstvo državne uprave

 

 

 

Trodioba vlasti

Gospodarska prava

Socijalna prava

Ograničenje temeljenih prava i sloboda

Poredaj pravne akte po važnosti

Tko sklapa međunarodne ugovore?

- i mene i drugog kandidata pitala je ona prava koja su nam vezana uz ono što radimo

 

5. Poslovi državne uprave

 

6. Središnja tijela državne uprave

 

 

 

III. ZUP i ZUS

 

 

 

Upravni postupak

Upravna stvar

Vrste dostave

Osobna dostava

Vrste rješenja

Rok za pokretanje upravnog spora

Tko rješava u upravnom sporu?

Vrste pravnih lijekova po ZUP-u- treba navesti sve jer novi zakon nema više podjele na redovne i izvanredne

 

 

IV. Uredsko

 

 

 

Sadržaj neupravnog akta- dijelovi

Razvrstavanje i raspoređivanje pismena

Razlika između žiga i štambilja

Oslobođenja od upravnih pristojbi, vrste i barem 2 od svake vrste

Na koji način se plaćaju do kojeg iznose putem biljega?

 

 

V. Službenički odnosi

 

 

 

Sukob interesa

Probni rad- trajanje ovisno o vrsti prijma (redovni, izvanredni ili na određeno vrijeme)

Povrede službene dužnosti – navedi nekoliko teških i lakih

Način oglašavanja prijma u državnu službu

Premještaj u drugo tijelo

Poveži državni stručni ispiti i ZUP

Tijelo nadležno za rješavanje žalbi državnih službenika?(odbor za državne službenike)

Ocjenjivanje službenika

Napredovanje

Odgovornost za štetu

Udaljenje iz službe ima li pravo na plaću

Kazne zbog povrede službene dužnosti

Navedi nekoliko načina prestanka službe po sili zakona

 

 

VI. Lokalna i područna samouprava

 

 

 

Mijenjanje naziva i područja jedinica lokalne i područne samouprave

Mjesna samouprava

Izvršno tijelo u gradu, da li obavlja dužnost profesionalno?

Raspuštanje predstavničkog tijela

Privremeno financiranje, kad se ne donese proračun

Koje odluke ne smije donositi povjerenik Vlade

Financiranje jedinica lokalne samouprave

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ispit uspješno položen 25.09. i bilo je više nego o.k...kao prvo nitko nije pao 3 predmeta tako da ne brinete.ali vjerujte,učio sam 5 dana po sat-dva dnevno i to po pitanjima koja se vrte na legalisu i bilo mi je više nego dovoljno.ispitivači su više nego korektni,zaista se trude da vam pomognu iako lupite raznorazne gluposti.opustite se i vjerujte u sebe,kad izađete van,ostavite ispit iza sebe...osjećaj je neopisiv....svima puno sreće i vjerujte,nije tako strašno!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...

Pošto sam čitao razne komentare, pitanja i savjete, ostavit ću i ja svoj. Ispit sam nedavno položio. Sve od prve. Kako sam pravnik ZUP/ZUS i Uredsko ispitivao me državni tajnik i malo je cijedio, ali pustio me - uz napomenu da moram posvetiti pažnju na neke dijelove koje nisam najbolje znao. Samo pravnike pita detaljnije! ali ne previše teško!! USTAV i Sustav me ispitivala neka frćava koja je isto za VSS imala posebna pitanja (kao i većina ispitivača-posebno SSS, posebno VSS) i koja je čak srušila nekog, ali samo zato što ispituje više nego osnovno - Zakon o Vladi čak, i slično.. znao sam odgovor na 3 od 5 pitanja i odlučila me pustiti jer sam ta 3 briljirao. EU je bio neki čovjek iz MVPEI-Lisabon, institucije, osnovna pitanja. Službenički odnosi - jako ljubazna teta, pušta te da pričaš - a onda stavlja kvačice na papir što si sve rekao, tako da u jednom odgovoru možeš pričati svašta, i odgovoriti na 3-4 pitanja!:))

Voditeljica nas nije upozoravala kod koga idemo, da li je ispitivač zahtjevan ili ne, ali vjerojatno je znala da smo dobili težu grupu.

Poslije sam vidio kolegu koji je bio na drugom kraju zgrade i koji je rekao da su njegova iskustva totalno drukčija iako je i on pravnik-u njihovoj grupi su svi prošli, iako im znanje nije bilo reprezentativno..vjerojatno osnovne stvari svatko mora znati! i njima je voditeljica rekla da s niti jednim ispitivačem neće biti problema - što i nije.

Postoji skripta, od 130-200 str. kako koja. Nije to malo, obzirom da je svaka stranica bitna! pa na kraju ispadne da je skripta dovoljna za nategnuti prolaz kod teže komisije, i naravno ako si SSS ili VŠS onda je skripta više nego dosta. ako si VSS a pogotovo pravnik znanje treba proširiti iščitavanjem pokojeg zakona!

olakšanje je ono što je poslije najveća nagrada, ja sam došao opušten, očekivajući lakše, ali poslije sam se borio protiv manjih cunamija. Ako i ne znate nešto (kao ja) nabacite šalu - uf, stvarno su vam teška ova pitanja za pravnike, pa se malo svi opuste...jer nije nikom u interesu da vas sruši..dapače, svi će i objasniti dio koji ne znate ili postupak kako doći do odgovora.

sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Heeeej..

 

Pročitaj komentare pod DSI u svibnju..

 

:-)

 

Prepoznala sam sebe u tvojim riječima pa ti evo pišem..

 

;-)

 

Vjerujem ti da se bojiš, ali evo da te utješim..

 

Ja sam na DSI ( VSS ) krenula na put u petak u ponoć. Vozila se 5 sati u vlaku bez grijanja, u četvrtak prije ispita završila na Sumamedu, oka nisam sklopila u vlaku. Smrzavala se nasred ulice ispred Ministarstva od pola 6 do 7 dok se nije otvorio prvi kafić. Popila kavu i tada sam doživjela onaj osjećaj kada misliš da nećeš izdržati ni fizički ni psihički i rasplakala sam se usred kafića, brat mi je umirao od smijeha. Već sam se vidjela kako ležim u bolnici na infuziji. Od 07:00 do 14:00 nisam ni vode popila, ali SAM SVE IZDRŽALA! Vozila se opet kući 5 sati u vlaku koji je upalio klimu da mi hladi ( hahahhaha ) i evo me nakon svega živa i zdrava!

 

Tremu ne možeš izbjeći, ali bit će ti puno lakše čim položiš prvi usmeni..

 

Sigurna sam da ćeš proći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti Tanjice,ako ti je to ime... joj pročitala sam sve moguće već što piše na forumu, ali opet je osjećaj gadan, nisam neki tip štrebera i učenja definicija napamet, pa me trta da nisam naučila.... al nadam se najboljemu, i svakako ću se javit sa svojim dojmovima sa ispita, svakako se nadam da ce biti pozitivni :-)

Zahvaljujem ti još jednom na tvojim dojmovima, da me utješiš, bit ce dobro...kiss

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Hey,ja sam diplomirana pravnica u gradskoj upravi, položila sam državni 9.07.2011. pa evo da s vama podijelim svoja iskustva. Ispitivači su ok, visoka stručna sprema mora znati a za ostale je lagano.Evo pitanja po područjima:

1. Ustavno uređenje:potvrđivanje međunarodnih ugovora, pravna snaga međ. ugovora, pučki pravobranitelj;

2. Sustav drž. uprave: tijela državne uprave,provedbeni propisi-koji su,tko ih donosi;

3. Službenički: plan prijema u službu,napredovanje, Odbor za državnu službu;

4. Lokalna: razrješenje gradonačelnika,nadzor nad općim aktima predstavničkog;

5. Zup: predmnjeva usvajanja zahtjeva stranke, tko može biti stranka-objasni, tko je tuženik u upravnom sporu, sastav Upravnog suda i odlučivanje;

6. Uredsko: za što se plaćaju pristojbe, kako se plaćaju;

7. Eu: avis, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Vijeće EU.

To je to uglavnom, želim vam sreću svima, nadam se da sam vam bar malo pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ispišem i na kraju se ne objavi...ajd ponovo...

Diplomirani sam pravnik. Vježbenički,kao volonter naravno, odrađujem u centru za socijalnu skrb. Ravnatelj mi kaže da moram stručni položit jer mi državni kod njih ne vrijedi što po meni nije točno. Koja je uopće razlika izmađu državnog ispita i samo stručnog?koji se prijavljuje kojem ministarstvu?ako odlučim na državni hoće li me centar moći slati na svoj trošak ili to mora biti baš stručni? eto, vidim da je jedno državni a drugo stručni ali nigdje ne nalazim konkretno razlučivanje...jer svuda vidim državni stručni ispit pa me zanima da li je to jedno te isto ili ipak postoje razlike???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Može li mi netko napisati gdje naći točan popis izvora za učenje, odnosno svih zakona za opći dio državnog stručnog ispita? Primijetila sam da su cure s posla, koje su išle prije mene, a bilo je to prije tri godine i više, imale zakone na koje nisam naišla na popisu izvora za učenje koji se nalazi na stranicama uprave.hr, gdje su i primjeri pitanja sa državnog stručnog ispita. Koliko mjeseci je dovoljno učiti za taj ispit? Planiram po 2-3 sata dnevno 2 mjeseca, valjda će to biti dovoljno?? Pozdrav iz Pule!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

i ja polažem javnu nabavu. raspitala sam se kod kolegice koja je polagala prije par godina. kaže da nije nikakav problem. pitanja su jednostavna, tipa, što je procjenjena vrijednost nabave, a što planirana sredstva naručitelja, i slično. dakle, sve što možeš pogledati u zakonu. usmeni dio je u principu razgovor o tome kako se provode postupci u tijelu u kojem radiš, trebaš malo pričati o tome. dakle, po njoj - ništa strašno! nadam se da ćemo i mi imati isto iskustvo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti ideš onda 17?

Ja sam morala poslat zahtjev za odgodu i nadam se da će ga prihvatit, ako ideš 17. napiši kak je bilo sve.

I mislila sam da će nam dati tak zadatak da mi sami sve napravimo, ali dobro je što kažu da možeš imati zakon i sve to iz čega učimo uz sebe dok pišemo.

Javi se onda, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lana28 je napisao:

Pitanje, ako je netko polagao posebni dio za višeg referenta za upravno-pravne poslove, opće poslove i poslove za Općinsko vijeće koji je bio zadatak na pismenom dijelu? Bar okvirno da znam što da očekujem?! dobila poziv za 17.09. :-?

 

Pozdrav,

 

molim te ako imaš da mi proslijediš skripte za posebni dio, jer mi je ispit 01.10. Puno sreće i hvala unaprijed.

e-mail: tajnica@opcina-starigrad.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bongilich je napisao:

Sve ispišem i na kraju se ne objavi...ajd ponovo...

Diplomirani sam pravnik. Vježbenički,kao volonter naravno, odrađujem u centru za socijalnu skrb. Ravnatelj mi kaže da moram stručni položit jer mi državni kod njih ne vrijedi što po meni nije točno. Koja je uopće razlika izmađu državnog ispita i samo stručnog?koji se prijavljuje kojem ministarstvu?ako odlučim na državni hoće li me centar moći slati na svoj trošak ili to mora biti baš stručni? eto, vidim da je jedno državni a drugo stručni ali nigdje ne nalazim konkretno razlučivanje...jer svuda vidim državni stručni ispit pa me zanima da li je to jedno te isto ili ipak postoje razlike???

Nije isto, stručni ispit je posebniji i vrijedi samo za točno određenu vrstu poslova, npr. s tim stručnim ispitom bi mogla raditi samostalno samo u Centru, dok državni vrijedi u svim državnim i javnim službama bez obzira koji posebni dio polažeš.Državni stručni ispit se polaže u ministarstvu uprave, a razni stručni ispiti u resornim ministarstvima.

Mislim isto tako da tvoj ravnatelj nije u pravu i da bi sa državnim stručnim ispitom kao pravnik mogla raditi u Centru, štoviše čini mi se da se nešto novim zakonom o socijalnoj skrbi mijenjalo vezano uz stručne ispite u centru, to treba provjeriti. Moguće je da ti oni mogu platiti samo stručni ispit koji se polaže u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, a državni bi onda morala platiti sama,ako ga želiš položiti.

Pokušaj se izboriti da te pošalju na državni umjesto na njihov stručni pogotovo ako nema izgleda da te zaposle po završetku stručnog osposobljavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

evo pitanja sa današnjeg roka, ako će pomoć

 

USTAV I SUSTAV DRŽAVNE UPRAVE

- koja je izvršna vlast, koja je zakonodavna

- poslovi državne uprave

- koja su tijela državne uprave

- provedbeni propisi

- koji su akti vlade

- ustavni sud

 

ZUP ZUS

- tko rješava u upravnim stvarima

- koja su javnopravna tijela

- tko je stranka

- kako se rokovi računaju, da li nedjelja utječe na tijek roka

- razlika između zaključka i rješenja

- zapisnik, i što se mora napraviti prije potpisivanja zaključka

- sastavi dijelovi rješenja

- kad i kako se pokreće upravni spor

- kako suci rješavaju spor i koje akte donose

 

UREDSKO POSLOVANJE

- prijemni štambilj

- razlika između pečata i žiga

- što označava urudžbeni broj

- tko izrađuje pečate i žigove i tko im daje odobrenje za izradu

- kakva je uloga min uprave u vezi žigova i pečata

- za što se plaćaju upravne pristojbe

 

JLPRS I SLUŽBENIČKI

- koje su jedinice lokalne i područne samouprave i što je grad

- koji je temeljni opći akt (statut)

- mjesna samouprava i čime se uređuje

- izvršna i predstavnička tijela, koja su

- što se radi u upravnim tijelima, tko njima upravlja, i kako se i tko imenuje pročelnike

- tko obavlja nadzor općih akata jlprs

- kako se razrješuje gradonačelnik

- povjerenik

- tko obavlja poslove u državnim tijelima

- lake i teške povrede službene dužnosti i kazne

- uvjeti za prijam u državnu službu

- zapreke za prijam u državnu lsužbu

- služba na određeno

- ocjenjivanje službenika i ocjene

- načini prestanka državne službe

- kako se može koristiti godišnji odmor

 

EU

- predpristupna pomoć za RH

- razlika između predpristupnih programa i programa zajednice

- proračun

 

POSEBNI DIO – FINANCIJE

- zadaci – prijedlog proračuna, rebalans proračuna, izvješće proračuna, obračun plaće

- koji su županijski porezi

- kako se obračunava porez na cestovna motorna vozila

- koji su državni porezi

- tko je obveznik podnošenja prijave poreza na dohodak

- tko je obveznik poreza na dobit

- temeljna zadaća HNB

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kao prvo lijepi pozdrav svima.

 

Dakle imam pitanje koje je već možda i bilo postavljeno,ali volio bih da mi netko od brojnih registriranih članova na ovome forumu pomogne.

 

Po struci sam ing.elektrotehnike VSS-prvostupnik. Uvjet za produživanje ugovora i stupanja u radni odnos je polaganje STRUČNOG ispita.

 

Zanimaju me sve informacije u vezi navedenog. Kako se i gdje polaže, odakle pronaći literaturu, koga pitati za vrijeme i mjesto polaganja?

 

Unaprijed zahvaljujem.

 

Skriptu mi pošaljite na: antoniovidovic12@gmail.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Bok,

nadam se da će se nači netko ko će mi dati odgovor :-).

 

Primljena sam na stručno osposobljavanje (vježbenik/volonter) koje traje godinu dana. Po struci sam struč.spec.oec. (stručni specijalist ekonomije - VSS).

Zanima me kako se određuje posebni dio ispita? Po poslovima koji se odrađuju?

 

Ja sam sa VSS primljena na mjesto koje je u biti SSS u odjelu proračuna i financija ( u natječaju se tražilo: prvostupnik, magistar, specijalist..).

 

HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.




×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija