Jump to content

državna / javna ustanova - koja je razlika???


moses

Preporučene objave

  • 4 tjedna kasnije...

Ako nije kasno, evo mogućeg odgovora:

 

Ustanove se osnivaju za obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, znanosti, kulture, informiranja, športa, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdravstva, socijalne skrbi, skrbi o invalidima i druge djelatnosti, ako se ne obavljaju radi stjecanja dobiti. Svoju djelatnost obavljaju u skladu s posebnim zakonima i propisima. Može ih osnovati bilo koja pravna ili fizička osoba.

 

Javna ustanova osniva se za obavljanje djelatnosti ili dijela gore nabrojenih djelatnosti ako je zakonom određeno da se ona obavlja kao javna služba. Javnu ustanovu može osnovati RH, općina, grad, županija u okviru svoga samoupravnog djelokruga a sukladno zakonu, a fizička i pravna osoba samo ako je to zakonom dopušteno. (To su škole, vrtići, centri za kulturu, knjižnice, domovi za starije i nemoćne osobe…..pod uvjetom da su osnovane od naprijed nabrojanih).

 

Državne službe, nisu službe, već državna tijela. To su: tijela državne uprave (ministarstva, državne upravne organizacije, središnji državni uredi, uredi državne uprave u županijama), pravosudna tijela (sudovi, državna odvjetništva), druga državna tijela - stručna služba Hrvatskog sabora, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, stručna služba i uredi Vlade Republike Hrvatske, stručna služba Ustavnoga suda Republike Hrvatske, stručna služba pučkog pravobranitelja, stručna služba pravobranitelja za djecu, stručna služba pravobranitelja za ravnopravnost spolova, Državni ured za reviziju i druga tijela koja se osnivaju za obavljanje državne službe.

 

I javne ustanove i državna tijela financiraju se iz proračuna, međutim ustanove mogu imati i neke vlastite prihode.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ustanove su pravne osobe za: trajno obavljanje djelatnosti odgoja i obrazovanja, kulture, informiranja, sporta, tjelesne kulture, tehničke kulture, skrbi o djeci, zdrastva, socijalne skrbi, skrbi o invalidima i druge djelatnosti, ako se ne obavljaju radi stjecanja dobiti., s okruglim pečatom, a prema Zakonu o ustanovama NN RH 76/93.

Javnu ustanovu može osnovati domaća ili strana fizička ili pravna osoba, a osnivač može biti i država i jedinice lokalne samouprave, ali i druge fizičke i pravne osobe s prethodno pribavljenom ocijenom suglasnosti akta o osnivanju sa zakonom od Ministarstva (čl.8), a svoju djelatnost može početi obavljati nakon upisa u sudski registar ustanova i nakon izdavanja konačnog rješenja nadležnog tijela. A ustanova može biti i muzej i nacionalni park i gradski zavod za prostorno planiranje ili pak: privatna muzička akademija "Ino Mirković"-glazbena osnovna srednja i visoka škola kao ustanova s javnim ovlastima.

Ako ustanova obavlja svoju djelatnost radi stjecanja dobiti smatra se trgovačkim društvom.

Državna ustanova je istovremeno i javna ustanova ali isključivo u vlasništvu državne tvrtke ili države, te koju osniva samo država ili vlada RH.

;-):kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor prema Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave (NN 199/03, 30/04, 136/04, 22/05 44/06). Redakcijsko pročišćeni tekst objavljen je u Informatoru broj 5613 od 22. prosinca 2007.

 

Čl.2.a

Središnji državni uredi jesu:

 

1.) Središnji državni ured za upravu

2.) Središnji državni ured za e-Hrvatsku

3.) Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom

4.) Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije.

 

Nadležnost pojedinog središnjeg ureda propisan je istim Zakonom člancima 17.a do 17.d. Ako baš ne možete doći do Zakona, javite pa ćemo copy/paste metodom pomoći da dođete do potpune informacije.

 

A ovo je copy/paste sa stranica Poslovnog foruma s time da sam uz Zakon ddala brojeve NN.

Sustav državne uprave u Republici Hrvatskoj u osnovi je reguliran Zakonom o sustavu državne uprave (Narodne novine" broj 75/1993, 48/1999, 15/2000, 127/2000, 59/2001 i 199/2003). Pojedina specifična pitanja uređena su posebnim zakonima. Prema odredbama Zakona o sustavu državne uprave, poslovi državne uprave su neposredna provedba zakona, donošenje provedbenih propisa, obavljanje upravnog i inspekcijskog nadzora te drugi upravni i stručni poslovi.

 

Poslove državne uprave u pravilu obavljaju tijela državne uprave, koja mogu biti središnja tijela državne uprave i tijela državne uprave u županijama. Središnja su tijela državne uprave ministarstva i državne upravne organizacije koje se mogu ustrojiti kao zavodi, uprave i ravnateljstva. Tijela državne uprave u županijama (područna tijela državne uprave) su uredi državne uprave i to po jedan u svakoj županiji.

 

Ako se svi poslovi iz djelokruga središnjeg tijela državne uprave ne mogu obaviti u njegovu sjedištu, ustrojavaju se područne jedinice.

 

Djelokrug ministarstva i državnih upravnih organizacija i njihov broj uređuju se Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo Majo opet ja brzo copy/paste s Poslovnog foruma.

 

Najvažnije pravne osobe s javnim ovlastima jesu:

 

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Financijska agencija, Hrvatski fond za privatizaciju, Fond za naknadu oduzete imovine, Hrvatski hidrografski institut, Hrvatski centar za razminiranje, Državni ured za reviziju, Fond za regionalni razvoj.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U NN 172/03 Objavljen je Zakon o pravu na pristup informacijama iz kojeg za tijela javne vlasti propizlaze neke obveze. jedna od obveza se sastoji u u tome što je Vlada RH obvezba svake godine do 31. sije­čnja u »Narodnim novinama« objaviti popis tijela javne vlasti.

 

Popis za 2007. objavljen je u NN 11/07, a za 2008. treba popratiti najnovija izdanja NN.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...
  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija