Jump to content

Gruntovničke gluposti...


Mao

Preporučene objave

....iliti kako samo bio vlasnik stana 1/1, a sada sam suvlasnik sa samim sobom u omjeru 1/2+1/2.Ništa strašno, ali evo ukratko samo da vidite čega sve ima kod nas;

Prije 10-ak godina kupimo ja i moj otac stan kao suvlasnici i tako se uknjižimo, 1/2 ja 1/2 on. Nakon par godina on mi darovnim ugovorom pokloni svoju polovicu stana, i gruntovnica me uknjiži kao samovlasnika 1/1, o čemu dobijem rješenje doma, i na z.k. izvatcima iz tog vremena koje još čuvam, to stoji da sam ja na tom stanu vlasnik 1/1.

Odem prije par mjeseci u gruntovnicu po novi izvadak za taj stan i na moje zaprepaštenje na B listu kao vlasnik stoji: moje ime i prezime sa adresom na kojoj sam bio prijavljen u vrijeme kada smo otac i ja kupovali stan-1/2, a ispod toga moje ime i prezime sa adresom na kojoj sam bio prijavljen kada mi je otac darovao svoju polovinu stana-1/2.

Sav izvan sebe pitam tamo službenicu na šalteru što je to, a ona mi odgovara “Gospodine, vi imate dvije osnove stjecanja vlasništva na taj stan, prvi je kupoprodaja, a drugi je darovanje, a sustav vođenja zemljišnih knjiga u elektroničkom obliku svaku osnovu stjecanja posebno navodi na vlasničkom listu.” Pitam je da li će ikada više biti prikazanao na vlasničkom listu da sam vlasnik 1/1, a ona kaže da neće, ali kao da se ništa ne brinem zbog toga jer da sam i dalje samovlasnik kad se zbroje na vlasničkom listu te dvije polovine.

I sad kada sam išao prodavati stan, nakon predočenja vl. lista pokušavali su mi kupci rušiti cijenu zbog toga, navodeći da tobože stan ima pravni nedostatak, a neke agencije su mi čak rekle da im moram platiti da njihovi pravnici sastave pravno mišljenje o tome, a čak mi jedan javni bilježnik iz Petrinjske u Zagrebu, rekao da se taj stan zbog toga razloga uopće ne može prodati, odnosno ne može sudjelovati u pravnom prometu.

Znam da će svaki pravnik s ovog foruma znati da je to samo tehnička stvar, ali jednostavno kad sam krenuo u prodaju bespotrebno trošim vrijeme i živce na raznorazne "pravne znalce" a sve to zbog obične tehničke gluposti.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gruntovnica je postupila ispravno, a službenica Vam je dala ispravno tumačenje upisa. Međutim, griješi kada tvrdi da nije moguće spojiti suvlasničke udjele. Iz povijesnog vlasničkog lista će biti vidljiva osnova stjecanja svake polovine nekretnine (i u elektroničkom obliku!), a važno je samo da o tome postoji trag. Za spajanje suvlasničkih udjela dovoljno je gruntovnici predati prijedlog za spajanje suvlasničkih udjela, nažvrljajte dva reda, potpišite se, zalijepite 50 kuna takse i dajte im da to provedu. Pazite da su upisi na suvlasničkim dijelovima u svemu podudarni (ispravan upis adrese i sl.). Osobno sam više puta provodio spajanja suvlasničkih udjela iste osobe u zemljišnoj knjizi, i to bez problema.

 

Svi ovi likovi su Vas na osnovi ovog upisa pokušali oderati izmišljajući zk upis s "felerom" (kupci, agencija, odvjetnik), a javni bilježnik nema pojma. Vi si uredite zk upis ovako kako sam Vam predložio pa više nećete imati ovih problema.

 

Inače, niste dužni spajati te suvl. udjele niti je to preduvjet za sklapanje poslova, ali bi bilo lijepo i od vas da si uredite zk stanje, jer kada ljudi za nešto plaćaju 50.000 eura ili više valjda imaju pravo zahtijevati uredne papire.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na savjetu i podršci, pokušati ću napraviti tako.

Bez obzira što gruntovnica sve to radi po propisima o zemljišnim knjigama, ne mogu to podržati.

Žalosno je što sada na svoj račun, gubeći vrijeme u redovima, moram tražiti spajanje svojih suvlasničkih udjela koji su već prije nekoliko godina spojeni u 1/1, a koje je gruntovnica prosto rečeno samovoljno zbog tehničkih razloga prilikom uvođenja elektroničkog sustava zemljišnih knjiga, bez moje volje i mojega znanja razdvojila u 1/2+1/2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

nažalost razočarati ću vas.

objedinjavanje suvlasničkih omjera (udjela)u elektroničkom obliku nije moguće. istina da je to samo tehnička stvar ali nije moguće. različiti je temelj stjecanja i program je jednostavno takav da ga ne svodi na 1/1

npr. da imate 17 suvlasnika na jednoj nekretnini, i u različitom vremenskom razdoblju kupite dio po dio, i otkupite sve te postanete samovlasnik, u zk ćete biti upisani upravo toliko puta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prošli tjedan iz zagrebačke gruntovnice mi je potvrđeno isto kao što ste i Vi naveli da objedinjavanje suvlasničkih udjela iste osobe na istoj nekretnini u elektroničkom obliku nije moguće, tj. da nikad više neću na toj nekretnini biti vlasnik 1/1.

I možemo mi sada ovdje do besvijesti besmisleno filozofirati o ovoj temi na način da se pitamo gdje su tu ustavna prava, ljudska ili tko zna kakva ne prava i slobode, ali kao što vidimo neke stvari lijepo izgledaju na papiru, ali u stvarnom životu odnosno praksi padaju u vodu.

Mislim, kada su odlučili u gruntovnice uvoditi taj glupi i skupi program, kojeg vraga onda nisu malo ozbiljnije analizirali koliko će on biti praktičan i primjenjiv za naš sustav zemljišnih knjiga, zatim vidjeti koja poboljšanja i izmjene treba provesti u programu prije službenog uvođenja, odnosno ako treba uzeti neki drugi program ukoliko se utvrdi da je ovaj nepraktičan.

Isto tako možemo završiti ovaj topić kao što i njegov naslov glasi "Gruntovničke gluposti", ali nažalost nisam jedina žrtva ovakve vrste gluposti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Ja bio upisan kao suvlasnik i z.k. uložak, a nakon toga nešto i naslijedio.

 

Gruntovnica to objedinila tako da je prilikom provođenja rješenja o nasljeđivanju izvršen novi upis na moje ime na koji su preneseni dijelovi - moj prvobitni dio i naslijeđeni dio. Na taj način su objedinjeni suvlasnički dijelovi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

ako su na suvlasničkim omjerima upisane vaše različite adrese, pretpostavljam da ćete prvo za onaj suvlasnički omjer gdje je stara adresa trebati podnijeti zahtjev za promjenu adrese. podnosite ga osobno uz priloženu potvrdu mup-a o promjeni adrese.

 

I što sa time dobiješ?I dalje 1/2 + 1/2.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mao je napisao:

Iako nisam dobio odgovor na pitanje opet kažem; pravno to sve štima, ali spajanje je tehnički neprovedivo u smislu da na z.k. izvatku piše 1/1, a razlog nije pravni već sjebani računalni program u gruntovnici.

 

da, činjenica je da postoje biseri u tim dugo očekivanim programima koji se uvode da bi se prešlo na jedinstveni katastar nekretna. ima još takvih bisera u katastru i gruntovnici, ali kad se već ti 'vrhunski' programi ne mogu prilagoditi praksi, mora se praksa prilagoditi njima. šta sve praksa radi ne biste vjerovali.

 

međuti, da čovjek ne bi imao problema kod prodaje nekretnine stečene na osnovi dva različita pravna posla, svakako bi trebao promijenti adresu na suvlasničkom omjeru koja ne odgovara onoj na osobnoj iskaznici. kako , već je rečeno.

 

tada postupiti kako je rečeno: 'kad se već ti 'vrhunski' programi ne mogu prilagoditi praksi, mora se praksa prilagoditi njima. ' napišite kupoprodajni ugovor u kojem se navodi prodavatelj dva puta sa istim podacima, svaki puta u suvlasničkom omjeru 1/2, stavite u potpis prodavatelja dva puta s istim podacima. oba podatka prodavatelj potvrđuje svojom osobnom iskaznicom koja je u potpunosti u skladu s podacima iz vlasničkog lista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija